Πώς θα ήταν αν στην πόλη μας αν οι περισσότερες ταράτσες διέθεταν λεμονιές, καμέλιες, γαρδένιες, γρασίδι, φρούτα και λαχανικά και φυσικά ένα μεγάλο τραπέζι για food to share; Αν οι ακάλυπτοι θύμιζαν τα backyards άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα μπαλκόνια συναγωνίζονταν για τις πιο καλαίσθητες γλάστρες ή τον πιο φουντωμένο βασιλικό;
Και αν ανυψωμένα παρτέρια με πολύχρωμα λουλούδια και παχύφυτα γέμιζαν με χρώμα τους εξωτερικούς τοίχους των πολυκατοικιών και με χαμόγελα τα πρόσωπα των περαστικών;
Μήπως τελικά το πράσινο μας φτιάχνει τη διάθεση;
Καθώς ο καλοκαιρινός πια καιρός κάνει την εμφάνιση του, τα Σαββατοκύριακα σε αστικά πλαίσια έχουν ως εξής. Σχετικά ήσυχα αστικά κέντρα και ανελέητη κίνηση προς τις πρώτες οάσεις πρασίνου ή τις παραλίες έξω από αυτά.
Και έτσι η λεγόμενη αστικοποίηση, μια λέξη που έχει γούστο μόνο όταν την χρησιμοποιείς για να δώσεις έκθεση στις Πανελλήνιες παύει να ναι κάτι “θεωρητικό”. Γίνεται κάτι, άμεσο, θορυβώδες σχεδόν απτό με μια αίσθηση κούρασης και αγανάκτησης. Κάτι λείπει από το πλάνο αν (με) αυτόν τον καιρό απλά παραμείνει κανείς το Σαββατοκύριακο στην πόλη.
Αλλά ειδικά τον τελευταίο καιρό, μετά την πανδημία, δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που επανεξετάζουμε το πόσο “φυσικό” είναι να περνάμε την κάθε μας μέρα μέσα στα πλαίσια μιας πόλης και πόσο επηρεάζει τη ζωή μας ασυνείδητα η απουσία της ίδιας της φύσης. Αλλά και το ότι η τροφή και οι πρώτες ύλες για τα καθημερινά μας πιάτα προέρχεται από κάπου μακριά και ότι σπάνια γνωρίζουμε την ακριβή τους προέλευση.
Σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η φυσική άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον έχει θετικό αποτύπωμα στην ανθρώπινη ψυχολογία (Mitchell, 2012). Αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι περισσότερο προτιμώνται τα περιβάλλοντα που δεν είναι απόλυτα φυσικά, αλλά αστικά στα οποία υπάρχει αρκετά ισχυρό το στοιχείο της βλάστησης. Αυτό σημαίνει πως η προσθήκη βλάστησης στο αστικό περιβάλλον έχει την πιο ισχυρή ψυχολογική επίδραση στον παρατηρητή.
Και αν τα ΣΚ κάναμε και λίγη κηπουρική;
Η αστική κηπουρική είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη θετική δυναμική των τοπικών κοινοτήτων και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ενότητας μεταξύ ανθρώπων που αναγνωρίζουν ότι το περιβάλλον διαδραματίζει θεμελιακό ρόλο σε ένα οικοσύστημα.
Η συμμετοχή στη δημιουργία και τη συντήρηση αστικών κήπων μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους μια ασχολία που τους αποστασιοποιεί τους ανθρωπους από τα ορισμενα κακώς κείμενα της αστικής ζωής.
Ένας αστικός κήπος μπορεί να ποικίλει, από μερικά οικιακά φυτά στα ορισμένα νοικοκυριά ως και μεγάλες εκτάσεις με πράσινο. Βρίσκεται γύρω από σπίτια (σε μπροστινές, πίσω, πλαϊνές αυλές, σε μπαλκόνια, σε τοίχους, ταράτσες και φράχτες), αλλά και οπουδήποτε υπάρχει διαθέσιμη προσωρινά κενή γη, όπως σε κοινοτικούς χώρους ή σε εγκαταλελειμένη γη.
Η αστική κηπουρική μπορεί να οριστεί ως «αστική καλλιέργεια» ή «αστική γεωργία», οι οποίοι και αποτελούν τους δύο πιο συνηθισμένους ορισμούς. Η αστική γεωργία μπορεί να οριστεί στενά ως «η γεωργία που συντελείται εντός ή στις παρυφές μιας μητροπολιτικής περιοχής»
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για την τροφή και την καλλιέργειά της. Αυτό το ενδιαφέρον μπορεί να αποδοθεί σε μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση ως προς τις συνέπειες του συστήματος τροφής στην υγεία μας και στην υγεία του πλανήτη. Οι διασυνδέσεις ανάμεσα στην τροφή και σε ευρύτερα ζητήματα όπως η πληθυσμιακή αύξηση, η αστικοποίηση, η κλιματική αλλαγή, η δημόσια υγεία και η απώλεια της βιοποικιλότητας γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.
Ο χώρος για πράσινο υπάρχει ή μάλλον βρίσκεται
Και αν νιώθετε ότι ο χώρος σας δεν επαρκεί για μια τέτοιου είδους ασχολία υπάρχουν λύσεις. Για παράδειγμα τα ανυψωμένα παρτέρια αποτελούν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο καλλιέργειας πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Μάλιστα τα ανυψωμένα παρτέρια είναι σχετικά εύκολα στην κατασκευή.
Επίσης αν δεν έχετε απέραντα μπαλκόνια, η κάθετη κηπουρική είναι μια ελκυστική και έξυπνη λύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες σε κάγκελα, κάθετες γλάστρες τοίχου και κρεμαστά καλάθια για έναν όμορφο κήπο μπαλκονιού στο διαμέρισμά σας. Για να κάνετε μια αρχή τα βρομελοειδή, φτέρες, μπιγκόνιες, χόστες, παχύφυτα, αερόφυτα και κλήματα ταιριάζουν εξαιρετικά στην κάθετη κηπουρική.
Αλλά και η επιλογή κατασκευής ενός κήπου στην ταράτσα είναι ένας ιδανικός τρόπος με τον οποίο ο αστικός κήπος επεκτείνει τον χώρο σας. Οι κήποι ταράτσας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να επεκτείνει τον χώρο του ένας αστικός κηπουρός. Αν μένετε σε διαμέρισμα ή σε ένα σπίτι χωρίς κήπο, μπορείτε να καλλιεργήσετε καλλωπιστικά δέντρα και γρασίδι, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά. Τέλος η κηπουρική σε ταράτσα έχει πολλά πλεονεκτήματτα μεταξύ των οποίων είναι η ιδιωτικότητα και το καλό φως.
Κάθε αχρησιμοποίητος ή ακόμα και κατεστραμμένος χώρος, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα πράσινο, ζωντανό μέρος.
Σχόλια