Συνήθως χρησιμοποιούμε τις λέξεις οινόφιλος ή λάτρης του κρασιού για να περιγράψουμε μια σχέση με το κρασί, διαφορετική.
Μια σχέση που συνήθως ενέχει γνώση, δοκιμές ή πιο εύγλωττα ένα ολοκληρωμένο γευστικό και γνωστικό ταξίδι. Μια σχέση που περνά μέσα από στάδια και σιγά σιγά γίνεται πιο μεστή και πιο δυνατή, όπως το κρασί που παλαιώνει ή όπως μια φιλία μεγαλώνει.
Για να αναπτύξει κανείς αυτή τη σχέση δε χρειάζεται να διαθέτει ούτε αμπέλι, ούτε οινοποιείο, ούτε κελάρι. Ένα τετράδιο για σημειώσεις και αρκετές δοκιμές είναι αρκετές.
Από τα τσιτάτα και τις ταμπέλες στην οινική ουσία
Vegan και φυσικό κρασί. Οι τελευταίες τάσεις στο κρασί έχουν μια κατεύθυνση που δείχνει προς μια σχέση με το κρασί πιο φυσική, πιο ειλικρινή χωρίς πρόσθετα τεχνάσματα που ενισχύουν την σχέση αυτή.
Ο κόσμος του κρασιού στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να συνδεθεί επίκτητα με έναν ελιτισμό που δεν του ταιριάζει. Όμως στην ουσία, το ίδιο το κρασί έχει τους δικούς του… χημικούς κανόνες και ταιριάζει όπου εκείνο τελικά θα αποφασίσει.
Τι θα μπορούσε όμως να σημαίνει το ξενόφερτο “drink better” αν λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω;
Από το “drink better” ως το "think better"
Στο κρασί η ποιότητα δεν έχει κάνει με τους αλκοολικούς βαθμούς, ούτε με την επίδειξη της κατανάλωσης του. Και αν κανείς πιστεύει το αντίθετο εμείς θα του προτείναμε να το ξανασκεφτεί. Το να πίνει κανείς ευσυνείδητα προφανώς απότελει και το νούμερο ένα βήμα για την ανάπτυξη μιας όμορφης σχέσης με το κρασί.
Ένα άλλο κομμάτι που συχνά στο παρελθόν παραβλέπαμε είναι το να υποστηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τα οινοποιεία ψωνίζοντας σε κάβες και παντοπωλεία που μπορούν να μας παρέχουν και αυτή τη δυνατότητα. Το καλύτερο κατάστημα είναι εκείνο με το πιο έμπειρο προσωπικό με το οποίο μπορείτε εύκολα να μιλήσετε και που με τον καιρό θα γνωρίσει τις προτιμήσεις σας στην αγορά κρασιού και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.
Επίσης κάντε λίγη έρευνα. Οι ιστότοποι των οινοποιείων και τα δημοσιευμένα άρθρα από αξιόπιστες πηγές, είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσετε και να απολαύσετε κρασιά από μικρομεσαίους Έλληνες παραγωγούς.
Οικογενειακά κτήματα με γενιές εμπειρίας τείνουν να καλλιεργούν μακροπρόθεσμα και να παράγουν κρασί παραδοσιακά. Άλλοι μικροί παραγωγοί ενδέχεται να έχουν μακροχρόνιες μισθώσεις αμπελώνων, κάτι που εξακολουθεί να σημαίνει ότι πάνω σε αυτά τα αμπέλια έχουν δοθεί πολυ-ποίκιλοι (μεταφορικά κυρίως) αγώνες.
Ενώ και ορισμένες νέες προσπάθειες σε αμπελώνες που για χρόνια παραμέναν ανεκμετάλευτοι έχουν αποδειχθεί εξίσου αξιόλογες. Η επένδυση στη γη, τους ανθρώπους, ενίοτε στις ποικιλίες του τόπου μας και τον πολιτισμό αποτελούν στοιχεία που αξίζουν της προσοχής μας.
Κάπως έτσι μπορείτε και να φανταστείτε ότι αν η αξία των κρασιών καθοριζόταν από τις δικές μας αξίες, ο κόσμος του κρασιού θα ήταν ακόμα πιο υπέροχος.
Σχόλια