Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μέθοδο που διασπά το πλαστικό σε ημέρες, όχι αιώνες
Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν δημιούργησε ένα τροποποιημένο ένζυμο που μπορεί να διασπάσει πλαστικά μέσα σε λίγες μέρες, κάτι που διαφορετικά θα χρειαζόταν αιώνες.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Nature, χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να δημιουργήσουν μια πρωτεΐνη ταχείας δράσης που μπορεί να διασπάσει δομικά στοιχεία του τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (PET), μιας συνθετικής ρητίνης που χρησιμοποιείται στις ίνες ρούχων και πλαστικών και που, σύμφωνα με τη μελέτη, αντιπροσωπεύουν το 12% των παγκόσμιων απορριμμάτων.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα ένζυμα διέλυσαν το πλαστικό σε μία εβδομάδα.
«Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι μπορούμε να το αναλύσουμε στα αρχικά του μονομερή», είπε ο Χαλ Άλπερ, καθηγητής Χημικής Μηχανικής και συγγραφέας. «Και μετά, μόλις αποκτήσεις το αρχικό μονομερές, είναι σαν να φτιάχνεις φρέσκο πλαστικό από την αρχή, με το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις πρόσθετους πόρους πετρελαίου».
Ο Alper και η ομάδα του ελπίζουν ότι το ένζυμο θα είναι πιο επεκτάσιμο από τα περισσότερα και πως αυτό θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης των πλαστικών.
Σχόλια