Μια επιστημονική ματιά γιατί το νόημα είναι απαραίτητο για να αποδώσεις στο μέγιστο στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή.
Πώς μετράς την επιτυχία στη δουλειά σου; Σίγουρα αυτά που σου έρχονται στο μυαλό είναι τα εξής: δίνεις λύση σε προβλήματα που προκύπτουν, κάνεις όσα σου αναθέτουν (κάποιες φορές και ακόμα περισσότερα) και συνεργάζεσαι αρμονικά με τους συναδέλφους σου. Αποτέλεσμα; Η εταιρεία σου ακμάζει (σε οικονομικό επίπεδο) και εσένα; Σε επιβραβεύουν και σε σέβονται.
Αναμφισβήτητα όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Και όμως. Κάτι λείπει. Γιατί παρόλο που όλα αυτά αποτελούν βασική προϋπόθεση της επιτυχίας, δεν αγγίζουν την πιο σημαντική παράμετρο για μία πραγματικά επιτυχημένη καριέρα: το νόημα.
Έχεις βρει το νόημα στη δουλειά σου; Ή αλλιώς σε γεμίζει αυτό που κάνεις; Βρισκόμαστε στο μέσο μίας μεγάλης αλλαγής: από το μοντέλο δουλειάς της Βιομηχανικής Επανάστασης – όπου οι άνθρωποι ήταν απλά εργαλεία που εύκολα μπορούσαν να αντικατασταθούν – οδηγούμαστε σε μία οικονομία που αναζητά κάτι περισσότερο: νόημα, σκοπό και ανθρώπινο στοιχείο. Και όλα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε κάθε χώρα. Και ολοένα και περισσότερο οι εταιρείες που προσεγγίζουν και μπορούν και κρατάνε μεγάλα ταλέντα είναι εκείνες που δημιουργούν νόημα για τους υπαλλήλους τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν μία δουλειά με μεγάλο αντίκτυπο.
Σε ατομικό επίπεδο, αν καταφέρεις να βρεις το νόημα στη δουλειά σου, θα μπορέσεις να κάνεις τεράστια βήματα μπροστά. Ίσως και εσύ έχεις μεγαλώσει έχοντας στο μυαλό σου ότι η δουλειά σου είναι ένας από τους τομείς της ζωή σου που απλά σου εξασφαλίζει τα προς το ζην. Αν ήταν στο χέρι σου όμως, θα άλλαζες αυτή τη νοοτροπία για να αποκτήσεις μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη δουλειά σου;
Αν πιστεύεις ότι θα το έκανες, αλλά δεν ξέρεις από πού πρέπει να ξεκινήσεις για να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζονται, μην ανησυχείς. Σου έχουμε τη λύση και θα σου δείξουμε κάθε βήμα που πρέπει να κάνεις για να κάνεις μία δουλειά με νόημα, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας.
Η επιστήμη του νοήματος
Υπάρχει κάτι πιο εξαντλητικό από το να σπαταλάς τον χρόνο, την ενέργεια και τις ιδέες σου στο γραφείο, όταν βαθιά μέσα σου υποπτεύεσαι ότι αυτό που κάνεις δεν έχει καμία μα καμία σημασία; Αν σου έχει συμβεί αυτό κάποια στιγμή στη ζωή σου, μάθε ότι δεν είσαι ο μόνος.
Έρευνα του 2013 σε 142 χώρες αποκάλυψε κάτι πραγματικά συγκλονιστικό: το 87% των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ανέφερε ότι δεν ήταν αφοσιωμένο στη δουλειά του. Σκέψου λίγο τι σημαίνει αυτό: ένα τεράστιο μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου, των δυνατοτήτων και της δημιουργικότητας χάνεται. Αν σκεφτείς λοιπόν τη μεγάλη εικόνα, θα διαπιστώσεις ότι αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Όταν δεν είσαι δεσμευμένος/αφοσιωμένος, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις μεγαλύτερές σου προκλήσεις. Σε προσωπικό επίπεδο αυτό είναι καταστροφικό. Το ίδιο και σε επαγγελματικό. Έχει νόημα να σπαταλάς άσκοπα την ενέργειά σου στο γραφείο;
Αυτή η έλλειψη αφοσίωσης σχετίζεται άμεσα με την εσωτερική σου επιθυμία να είναι η επαγγελματική σου ζωή γεμάτη σκοπό και νόημα. Σύμφωνα με έρευνα του 2016 σε εργαζόμενους 13 χωρών, η τάση που επικρατεί στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον είναι η ενασχόληση με projects που έχουν νόημα για τον κάθε υπάλληλο. Ιδιαίτερα οι πιο νεαροί σε ηλικία εργαζόμενοι, σύμφωνα με την έρευνα, αναζητούν μία δουλειά με νόημα και όχι μία με παχυλό μισθό για να νιώσουν γεμάτοι. Αντίστοιχα, έρευνα της Deloitte σε millennials (τα άτομα δηλαδή που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1980 και του 2000) 30 χωρών, ανακάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς δεν εργάζονται σε εταιρίες, οι αξίες και οι αρχές των οποίων δεν συμβαδίζουν με τις δικές τους.
Όταν όμως έχεις μία δουλειά που σε γεμίζει, τότε όχι μόνο νιώθεις καλά, αλλά αποδίδεις και καλύτερα. Παγκόσμια έρευνα του 2012 σε 32.000 εργαζομένους, έδειξε ότι εταιρείες των οποίων οι εργαζόμενοι είχαν βρει το νόημα στη δουλειά τους, είχαν πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Η αναζήτηση του νοήματος έχει και κοινωνικο – οικονομικές προεκτάσεις. Σε κάθε τομέα οι άνθρωποι ψάχνουν το σκοπό τους.
Ας δούμε λίγο την έρευνα του Amy Wrzesniewski, καθηγητή του Yale School of Management. Οι συνεντεύξεις του με εργαζομένους νοσοκομείων, των οποίων η δουλειά ήταν πραγματικά δύσκολη καθώς έπρεπε καθημερινά να καθαρίζουν τα δωμάτια των ασθενών, έδειξαν ότι οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονταν πλήρεις και γεμάτοι. Όπως μάλιστα αναφέρει ο Wrzesniewski, οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιμετώπισαν την δουλειά τους σαν δουλειά, αλλά σαν μία πλούσια συναισθηματικά σχέση, καθώς δενόντουσαν με τους ασθενείς. Και αυτό το δέσιμο τους έκανε να αισθάνονται υπερήφανοι και γεμάτοι σκοπό.
Τέλος, όταν αισθάνεσαι ότι η δουλειά σου σε γεμίζει, κάνεις καλό στην υγεία σου. Πιο συγκεκριμένα – σύμφωνα με έρευνα του 2013 – έχεις ένα πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα που σε βοηθάει να καταπολεμήσεις ασθένειες. Μάλιστα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα που νιώθουν ότι έχουν ένα σκοπό και ένα νόημα είχαν καλύτερα γονίδια σε σχέση με άτομα που έβρισκαν την ευτυχία στα υλικά αγαθά.
Σίγουρα θέλεις η ζωή σου να έχει νόημα. Ποιος δεν θέλει άλλωστε; Τώρα όμως ξέρεις ότι αυτό το νόημα μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή σου και να σε οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην κορυφή. Ας δούμε τα μικρά βήματα που θα προσθέσουν (περισσότερο) νόημα στην καθημερινότητά σου.
Μικροβήματα για να βρεις το νόημα στη δουλειά σου
1. Κάνε μια παύση και αναρωτήσου γιατί είναι σημαντικό για εσένα αυτό που κάνεις
Σύμφωνα με έρευνες το νόημα συνδέεται με το κίνητρο. Όταν καταλαβαίνεις γιατί είναι σημαντικό ένα project καθώς και το αντίκτυπο που αυτό θα έχει, θα έχεις και μεγαλύτερο κίνητρο για να το ολοκληρώσεις.
2. Συζήτησε μ’ ένα δικό σου άνθρωπο για ένα project που δουλεύεις
Βγαίνοντας κάποιες φορές από το μικρόκοσμο του γραφείου είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εκφράσεις το πώς αισθάνεσαι για τη δουλειά σου σε κάποιον που είναι έξω από το χορό, έχει αντικειμενική άποψη και τα σχόλια και οι ερωτήσεις του μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις το νόημα εκεί που δυσκολευόσουν.
3. Κάνε ένα 30λεπτο διάλειμμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
Όταν εξαντλείς τον εαυτό σου, οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια στο να χάσεις τον σκοπό και το νόημα σου. Για να δεις την ευρύτερη εικόνα, απομακρύνσου για λίγο από το γραφείο σου και κάνε κάτι που σε γεμίσει ενέργεια. Όταν επιστρέψεις, θα διαπιστώσεις πως έχεις περισσότερη συγκέντρωση και περισσότερο σκοπό και σθένος.
Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.
Σχόλια