Η εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ευρώζωνη φέρνει εσπευσμένες αυξήσεις επιτοκίων
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά για την Ε.Ε. στο 7,5% από 7,.4%, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat, δεχόμενος όλες τις πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζονταν εντεινόμενος και επηρέασε ιδιαίτερα τις τιμές ενέργειας αλλά και τα τρόφιμα (οι τιμές σίτου και καλαμποκιού στα προθεσμιακά συμβόλαια ήταν σε ιστορικά υψηλά).
Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση στον κανόνα και ο πληθωρισμός Απριλίου αυξήθηκε από το 8,9% τον Μάρτιο στο 9,4% στον Απρίλιο, καταγράφοντας μία πολλαπλασιαστική ανοδικότητα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο, παραμένει στη μέση της λίστας των κρατών με υψηλό πληθωρισμό.
Παρόλο που η Ελλάδα κινήθηκε σημαντικά πάνω από το μέσο όρο, η αύξηση των τιμών δεν ήταν στις μεγαλύτερες που σημειώθηκαν, καθώς η Εσθονία κατέγραψε πληθωρισμό 19%, η Λιθουανία 16,6%, η Λετονία 13,2% η Ολλανδία 11,2% και η Σλοβακία 10,9%.
Αντίθετα, η Μάλτα είχε το χαμηλότερο ρυθμό με 4,9%, η Γαλλία ακολούθησε με 5,4% και η Φινλανδία με 5,6%.
Ενέργεια - Τρόφιμα
Αν και το ευμετάβλητο ενεργειακό κόστος ήταν ο κύριος παράγοντας ανόδου των τιμών, το ποσοστό του ενεργειακού πληθωρισμού στην πραγματικότητα μειώθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο ενώ η αύξηση των τιμών σε τρόφιμα, υπηρεσίες και μη ενεργειακά βιομηχανική αγαθά επιταχύνεται περισσότερο, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός γίνεται ευρύτερος.
Ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και καυσίμων, σημείωσε άνοδο στο 3,9% από το 3,2%, ενώ εάν αφαιρεθούν και οι τιμές του αλκοόλ και των προϊόντων καπνού, σημείωσε άνοδο στο 3,5% από το 2,9%.
Στο μέτωπο της ενέργειας, κατά το δεύτερο μισό του 2021 η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην ΕΕ ενισχύθηκε σε σημαντικό βαθμό σε ετήσια βάση, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε Εσθονία (+50%), Σουηδία (+49%) και Κύπρο (+36%).
Παρατεταμένη η περίοδος υψηλούς πληθωρισμού, έρχονται αυξήσεις επιτοκίων
Όπως είχε δηλώσει η κα Λαγκάρντ προ δύο εβδομάδων, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε θα έχει παρατεταμένη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται λήψη αποφάσεων σχετικά με τα επιτόκια της Ευρωζώνης μέσα στον Μάιο ή τον Ιούνιο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η επόμενη αύξηση επιτοκίων θα είναι 0,5%, ενώ δεν αποκλείεται, εάν μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν υπάρξουν δείγματα υποχώρησης, να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια και κατά 0,75% στο δ' τρίμηνο 2022. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της ενέργειας.
Σχόλια