Το πασχαλινό τραπέζι και το τραπέζι της Λαμπρής καταφθάνουν. Μετά τις μερακλίδικες και, μάλλον, ολοήμερες διαδικασίες μαγειρέματος ένα πολύ βασικό ερώτημα παραμένει…
Ποιο είναι το κρασί που θα συνοδεύσει αρμονικά τα πασχαλινά μας πιάτα; Αλλά και ποια είναι τα κρασιά που θα επιλέξουμε ως καλεσμένοι σε ένα πασχαλινό τραπέζι;
Άλλωστε η μαγεία πάντα θα κρύβεται στα πρόσωπα που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, στο μαζί και στο μοίρασμα, στην ουσία δηλαδή της κάθε γιορτής. Στα ποτήρια που θα σηκωθούν ψηλά, στα χαμόγελα και στο τσούγκρισμα και στη φράση, “Στην υγειά μας. Και του χρόνου” που θα εκτοπίσει κάθε κακό.
Επιλογές κρασιού πιάτο-πιάτο
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα πιάτο-πιάτο. Το βράδυ της Ανάστασης είναι άμεσα συνδεδεμένο σαφώς με τη μαγειρίτσα. Από την άλλη οι παράλλαγες αυτού του πιάτου είναι πλέον πολλές (με συκωτάκια, με μανιτάρια, με κοτόπουλο, με άνηθο, χωρίς άνηθο, αβγολέμονο κ.λπ.) και έτσι ένας τύπους κρασιού δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις εκδοχές.
Αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε λοιπόν είναι η υφή της σούπας. Ένα βαρελίσιο Chardonnay θα ταιριάξει με τις σούπες με μανιτάρια ή κοτόπουλο. Από την άλλη μια Σαντορίνη, ένα ερυθρό μεσαίου σώματος Αγιωργίτικο ή ένα Ξινόμαυρο που είναι μεγαλύτερης έντασης κρασιά θα ταιριάξουν με τις σούπες με συκωτάκια, άνηθο και λεμόνι.
Ενώ την Κυριακή του Πάσχα η αναμονή για το ιδανικό ψήσιμο του αρνιού συνοδεύεται από τις φρεσκοκομμένες σαλάτες, τα μεζεδάκια και, φυσικά, το τσίπουρο και το ούζο, ενώ και τα λευκά ή τα τα ροζέ κρασιά μπορούν να λειτουργήσουν καλά σε αυτή την περίπτωση.
Το αρνί στη σούβλα θα ταιριάξει φυσικά με ένα ερυθρό κρασί, ώστε οι τανίνες του να αντιμετωπίσουν το λίπος και τις πρωτεΐνες. Αν το αρνί στη σούβλα έχει μαριναριστεί με έντονα μπαχαρικά, τότε το ιδανικό κρασί είναι το ερυθρό με γλυκό φρούτο, όπως το Cabernet Sauvignon ή το Shiraz. Αν ο χαρακτήρας της μαρινάδας είναι λεμονάτος, βοτανικός, τότε θα χρειαστούμε ένα κρασί με ψηλότερη οξύτητα και λιγότερο φρούτο, όπως είναι ένα Ξινόμαυρο ή ένα Ασύρτικο.
Για μοσχαρίσιες μπριζόλες, μπιφτέκια και άλλα κρεατικά που ψήνονται στη σχάρα, ένα Cabernet θα λειτουργήσει καλά.
Στην περίπτωση που είστε vegetarian, τότε τα πιάτα μανιταριών θα ταιριάξουν όμορφα είτε με ένα Pinot Noir είτε με ένα Chardonnay.
Στην υγειά μας, και του χρόνου!
Σχόλια