Είναι το Σαββατοκύριακο που πολλοί από εμάς θα αγοράσουμε το τσουρέκι που θα συνοδεύσει τον πρωινό, κατά πάσα πιθανότητα, ελληνικό καφέ, της Κυριακής του Πάσχα. Για αυτό και εμείς σας παραθέτουμε τις καλύτερες επιλογές που γνωρίζουμε για την αθηναϊκή του εκδοχή.
Η μυρωδιά από ένα φρέσκο τσουρέκι που ψήνεται ανακατεμένη με την ευωδιά της μαστίχας είναι από τις πιο καθηλωτικές. Δεν είναι από εκείνες που θα σε κάνουν απλά να αναζητήσεις την πηγή τους. Αντιθέτως κλέβει όλο σου το είναι. Σε μαγνητίζει και σε κάνει να περπατάς ασυνείδητα, σαν άβουλο ον, μέχρι το σημείο που θα αγκαλιάσεις στοργικά την ζεστή μοσχομυριστή κουλούρα ή πλεξίδα.
Και αν οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας εκτός Αθηνών υπάρχουν εμπειρίες όπως και οι παραπάνω που μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό και διαδραματίζονται σε αθηναϊκούς δρόμους και στενά, τέτοιες μέρες.
Lido, Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι
Τις ημέρες πριν και κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα λοιπόν, η μυρωδιά του φρέσκου τσουρεκιού είναι εκείνη που κατακλύζει μια μεγάλη έκταση μεταξύ Φιλολάου και Χρεμωνίδου, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ενίοτε φτάνει έως τα στενά λίγο πιο κάτω από το πάρκο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.
Η μαστιχένια, γλυκιά, μεθυστική μυρωδιά που ενώνει το Παγκράτι με την Καισαριανή προέρχεται από την προετοιμασία των λαχταριστών τσουρεκιών του Lido. Του κωνσταντινουπολίτικου ζαχαροπλαστείου που έχει το όνομα του από το υποκοριστικό της γιαγιάς Λούλας και την παράδοση στα πολίτικα γλυκά από το 1967.
Ο Φούρνος του Τάκη, Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι
Μια αντίστοιχη μυρωδιά ξεκινά κοντα στον Άη Γιάννη ενώνει την περιοχή της Ακρόπολης με το Κουκάκι, καθώς ο φημισμένος φούρνος του Τάκη μας εφοδιάζει με τη δική του εκδοχή για το αθηναϊκό τσουρέκι από το 1971. Αλλά και με εκδοχές όπως με σοκολάτα, με καραμελωμένο αμύγδαλο, με αγριοκέρασο, με σοκολάτα, αμύγδαλο, σταφίδα και πορτοκάλι.
Και αν η νηστεία δεν σας επιτρέπει να κόψετε και να δοκιμάστε λίγη από τη μαγεία του όσο είναι ακόμα ζεστό, κρατηθείτε. Πάρτε μαζί σας ένα… εφεδρικό ζεστό ψωμάκι κάντε τη βόλτα σας σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές του κέντρου. Αν και αυτό δεν σταθεί αρκετό, προσθέστε ένα καφεδάκι στο χέρι και νηστίσιμα κουλουράκια.
Κora Bakery, Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι
Και αν όλες οι γιορτές και ειδικά η περίοδος του Πάσχα μας φέρνει σε σύμπνοια με την παράδοση, τον νοσταλγικό μας εαυτό αλλά και τα πιο ιστορικά μέρη της Αθήνας για να αναζητήσουμε μοσχομυριστά τσουρεκάκια, δεν θα είμαστε μονόχνωτοι.
Μια ιδιαίτερα καλή εκδοχή τσουρεκιού θα βρούμε και σε έναν από τους λεγόμενους new age φούρνους, αφού ανηφορίσουμε την οδό Αναγνωστοπούλου. Στο δεξί σας χέρι το Kora γρήγορα θα μονοπωλήσει το βλέμμα σας.
Μιλάμε για τον πιο funky φούρνο της Αθήνας με έντονα χρώματα, λευκό και κίτρινο, στην πρόσοψή του και ένα πρωτόγνωρα εύγευστο τσουρέκι με μπόλικο μαχλέπι και άρωμα πορτοκαλιού. Οι όμορφες συσκευασίες και τα κουτιά πιθανώς θα σας κάνουν να αγοράσετε περισσότερα για τις επισκέψεις των επόμενων ημερών.
Βάρσος, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Στην άλλη άκρη της Αθήνας βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, ο Βάρσος, με έτος ίδρυσης το 1892, αλλά και τσουρέκια με πλούσια γλυκιά ζύμη, φτιαγμένα από αγνά υλικά.
Άλλες του εκδοχές θυμίζουν τον αυστριακό τρόπο παραγωγής, ενώ άλλες έχουν γαλλικές επιρροές. Στις περιπτώσεις αυτές η αφράτη ζύμη δεν περιέχει μαχλέπι δίνοντάς μας την ευκαιρία να γευτούμε την αγνότητα των υλικών και το τσουρέκι όπως φτιάχτοταν στα παλιά χρόνια.
Σχόλια