Σκλάβος Vino di Sasso, Τάτσης Ροδίτης και Ξινόμαυρο Old Roots, Τετράμυθος Ροδίτης Nature, Domaine de Kalathas Ασύρτικο, Λίγα Κυδωνίτσα Barrique… Για αυτό το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσαμε απλά να σας προτείνουμε πραγματικά καλά φυσικά κρασιά για τονώσουν γευστικά αυτές τις ημέρες χαλάρωσης.
Και αν το “φυσικά” θεωρήσατε ότι είναι επίρρημα σε λάθος θέση της πρότασης, τίποτα παραπάνω από ένα μικρό συντακτικό λάθος, τότε καλό θα ήταν να διαβάσετε όλα τα παρακάτω. Και αυτό για να ξεκαθαρίσουμε, όσο μπορούμε, τι σημαίνει ο όρος “φυσικό κρασί”.
Τι μπορεί να σημαίνει λοιπόν “φυσικό κρασί¨; Δεν είναι όλα τα κρασιά φυσικά; Αυτή είναι η πρώτη, εύλογη ερώτηση-αντίδραση για όποιον ακούει πρώτη φορά περί… φυσικών κρασιών και άλλων οινολογικών μυστηρίων. Πόσες και ποιες είναι τελικά οι διαφορές ανάμεσα στα λεγόμενα φυσικά και τα συμβατικά κρασιά; Και τελικά τι πρέπει να περιμένει κανείς βγάζοντας τον φελλό από ένα μπουκάλι με φυσικό κρασί;
Natural Wines: Φυσικά και ναι… ή φυσικά και όχι;
Όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε νέο όρο που προκύπτει σε ένα γνωστικό, γευστικό και κυρίως απολαυστικό πεδίο, το αποτέλεσμα συχνά είναι να καταλήγει σε ένα ιδιότυπο “πεδίο μάχης”. Οι υπέρμαχοι των φυσικών κρασιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό τα θεωρούν ό,τι πιο αυθεντικό μπορεί να προκύψει στον τομέα και οι υπόλοιποι, ως κρασί, δεύτερης κατηγορίας.
Αλλά εμείς δεν θα ασχοληθούμε με διαμάχες. Θα περάσουμε απευθείας στον ορισμό των φυσικών κρασιών, κάτι το οποίο στην ουσία… δεν υπάρχει. Ωστόσο αν μια ετικέτα αναγράφει “Natural Wine” αναφέρεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο κρασί έχει δεχθεί ελάχιστες παρεμβάσεις κατά την διαδικασία της οινοποίησης του.
Γενικότερα κατά τη δημιουργία των φυσικών κρασιών ισχύει η ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση στην φύση… και στο αμπέλι, αλλά και ο κανόνας nothing added-nothing taken (δεν προσθέτω και δεν αφαιρώ κάτι) που επιτρέπει μόνο την προσθήκη ελάχιστων θειωδών κατά την εμφιάλωση, κάτι που συμβαίνει κυρίως για προστασία από την οξείδωση. Ορισμένοι οινοποιοί μάλιστα προσπαθούν να αποφύγουν ακόμη και αυτή τη μικρή παρέμβαση.
Ο δρόμος της επιστροφής… στη φύση
Όσο η τεχνολογία καλπάζει δημιουργώντας από concept αυτόνομων αυτοκινήτων που σκαρφαλώνουν μόνα τους πάνω σε τοίχους εν είδη τετράτροxων Spiderman έως φουτουριστικά σπίτια με πόδια που θα μπορούν να κινούνται με ευκολία σε άλλους πλανήτες… τόσο ο άνθρωπος θα επιθυμεί να γειώνεται, να επιστρέφει στην απλότητα και τη φύση.
Η πανδημία, η ξαφνική αγάπη και ενασχόληση πολλών για τα φυτά, αλλά και η στροφή αρκετών στο αμπέλι και τη γνώση περί κρασιού, είναι κάτι σαν αλληλοεμπλεκόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ψάχνοντας την ευχαρίστηση σε ήχους, εικόνες, γεύσεις αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιες φορές κρύβονται στην αφαίρεση και σε τρόπους πιο πατροπαρόδοτους, πιο παλιούς. Και ορισμένες φορές ένα ποτήρι κρασί είναι που μπορεί να μας δικαιώσει. Απλά και φυσικά.
Σχόλια