Η βιωσιμότητα του τουρισμού ήταν το θέμα της συζήτησης που συντόνισε ο Καθηγητής στο London Business School Μιχάλης Ιακωβίδης και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι όλες οι υποδομές στη χώρα εμπλέκουν ουσιαστικά τουριστικό προϊόν συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων έργων. Σημείωσε ότι το ένα τέταρτο των εσόδων που φέρνει ο τουρισμός στην χώρα πρέπει να διαχειρίζεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο που να ωφελεί τους πολίτες και τον τόπο, ενώ έκανε λόγο για ομαδική προσπάθεια και την διάθεση του Υπουργείου όλοι οι παίκτες να συμμετέχουν σε μία κοινή πατριωτική προσπάθεια. Μιλώντας για την ισορροπία που πρέπει να υπάρξει ανάμεσα σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και στην προστασία των περιοχών και την αποφυγή των υπερβολών που δεν μπορούν να αντέξουν οι υποδομές τους, σημείωσε ότι ξεκινάει ένα πρόγραμμα σε Σαντορίνη και Μύκονο ώστε ο τουρισμός να μην ξεπερνάει τις αντοχές των νησιών. Έτσι, ως πρώτο βήμα μπαίνει ένα «ταβάνι» συγκεκριμένων αφίξεων ανά ημέρα σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές αρχές. «Τον Δεκέμβριο του 2022 θα κάνουμε ταμείο της κοινής προσπάθειας που γίνεται από το υπουργείο και τον ιδιωτικό τομέα και θα μετρήσουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας», είπε κλείνοντας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά είναι μία πολυδιάσταση έννοια και έτσι πρέπει να την διαχειριζόμαστε. Επισήμανε ότι από το 2019 που ήταν έτος – ρεκόρ για τον τουρισμό στην χώρα μας, ο ΣΕΤΕ άνοιξε τη συζήτηση για την διαχείριση προορισμών με σκοπό την αποσυμφόρηση των επιβαρυμένων περιοχών και την ενίσχυση άλλων. Η ανάγκη αυτή προέκυψε, καθώς όπως τόνισε υπήρχαν περιοχές που ζορίστηκαν πολύ από τον τουρισμό με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ζωή των κατοίκων. «Σε αυτήν την συζήτηση για την διαχείριση προορισμών πρέπει να συμμετέχουν όλοι», πρόσθεσε αφού πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία με κάποιες περιοχές που πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται αποκλειστικά από τον τουρισμό. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές ιδιωτικές και δημόσιες με νέες επενδύσεις αλλά και να σχεδιαστούν δράσεις με το βλέμμα στο μέλλον όπως η χωρική και χρονική επέκταση του τουρισμού. Δηλαδή να αυξηθούν οι προορισμοί αλλά και η εποχή που οι τουρίστες επισκέπτονται την χώρα μας.
Η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović, σημείωσε ότι πρέπει να στηριχθεί και να αναπτυχθεί ο τουρισμός που έχει τόσο μεγάλη αξία για την Ελλάδα αλλά συγχρόνως να διατηρηθεί η ομορφιά, η καθαρότητα και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. «Καλείστε να βρείτε μία ισορροπία και να προχωρήσετε», είπε, τονίζοντας ότι όλη η Ευρώπη έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια για την επίτευξη της αειφορίας στον τουρισμό. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε κάποιες περιοχές οι κάτοικοι νοιώθουν ότι οι τουρίστες έχουν καταλάβει την πόλη της και αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει, καθώς οι ντόπιοι όχι μόνο δεν πρέπει να πιέζονται αλλά πρέπει να λειτουργούν σαν οικοδεσπότες αφού αποτελούν την εγγύηση της συνέχειας και της διατήρησης της ομορφιάς κάθε τόπου.
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της Ελληνικής Εταιρίας Μάρω Ευαγγελίδου, αναφέρθηκε στην έκθεση κατευθύνσεων που έχει συνταχθεί και περιέχει πολιτικά, επιστημονικά και νομικά στοιχεία. Συγκεκριμένα επεξεργάζεται δείκτες όπως η κατανάλωση νερού ή ενέργειας ανά χρήστη σε κάθε περιοχή βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα, ενώ παράλληλα περιέχει προτάσεις για τον χωρικό σχεδιασμό, πώς δηλαδή όταν σχεδιάζεται μία περιοχή πρέπει να συνεκτιμούνται στοιχεία όπως ο πεπερασμένος αριθμός φυσικών πόρων που διαθέτει. Η έκθεση αυτή, όπως τόνισε, προτείνει ιδέες για το πώς συμπορεύεται η αναπτυξιακή προοπτική με την βιωσιμότητα, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τα επόμενα βήματα και όλοι να ξεφύγουν από τους δογματισμούς.
Την συζήτηση συντόνισε ο Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης καθηγητής στο LSE
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σχόλια