TechReporter: Αν δεν μπορείς να τον/τους νικήσεις, κάνε παρέα μαζί/τους
Ο Elon Musk διαφωνούσε με την πολιτική του Twitter, οπότε αποφάσισε να αποκτήσει ένα ποσοστό του. Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα πήρε το «πράσινο φως». Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά τις διαδικασίες γύρω από το ψηφιακό ευρώ και το δικαίωμα στην επισκευή. Αυτά και άλλα, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.
Αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους κριτικούς, αλλά ταυτόχρονα και ενεργούς χρήστες, της πλατφόρμας, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, απέκτησε ένα σημαντικό μερίδιο του Twitter, κάτι που τον καθιστά τον μεγαλύτερο εξωτερικό μέτοχο. Παράλληλα, το Twitter τον διόρισε στο διοικητικό του συμβούλιο, σύμφωνα με μια κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, με τον Musk να αναλαμβάνει class II director έως το 2024. Πρόκειται για ένα είδος θέσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο κατά ενδεχόμενης εξαγοράς.
Μια άλλη σημαντική είδηση προέρχεται από την ελληνική αγορά, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) γνωμοδότησε θετικά προς τη Δ.Ε.Σ.Ε. για την υπαγωγή του Επενδυτικού Σχεδίου «Investment in Data Centres in Greece». Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας την εξαγορά τριών οικοπέδων στις περιοχές Σπατών, Κορωπίου και Μαρκοπούλου.
Εντός συνόρων και η επόμενη είδηση, καθώς κεφάλαια συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, για επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συνεργασία πέντε εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών, είναι τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας που υπεγράφη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Growing Together», σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πρωτοβουλία «Growing Together» συμμετέχουν εθνικές τράπεζες και επενδυτικά ιδρύματα της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια στοχευμένη διαβούλευση σχετικά με το ψηφιακό ευρώ. Το ψηφιακό ευρώ, όπως αναφέρεται, «θα μπορούσε να διευκολύνει την εμφάνιση διασυνοριακών λύσεων για τις πληρωμές και την ανάπτυξη άμεσων πληρωμών. Θα μπορούσε να στηρίξει την καινοτομία και τον ανταγωνισμό των πληρωμών και να ενισχύσει την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Επιπλέον, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να καλύψει τις νέες ανάγκες πληρωμών της Βιομηχανίας 4.0».
Την ίδια στιγμή, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τα αιτήματά του για την επικείμενη πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το δικαίωμα στην επισκευή που έχει προγραμματιστεί για αργότερα εντός του 2022. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι ένα αποτελεσματικό δικαίωμα επισκευής πρέπει να αφορά στον κύκλο ζωής ενός προϊόντος και να λαμβάνει υπόψη τον σχεδιασμό του προϊόντος, τη δεοντολογική παραγωγή του, την τυποποίηση και την ενημέρωση των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής και τις δημόσιες συμβάσεις.
Αλλού, η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία να κοινοποιήσουν στοιχεία σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σε Γερμανία, Ελλάδα, Φινλανδία και Σουηδία, επειδή δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ).
Στη διεθνή αγορά, η Ισπανία σχεδιάζει να επενδύσει 11 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη chipset και ημιαγωγών, σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. «Θέλουμε η χώρα μας να βρίσκεται στην πρωτοπορία της βιομηχανικής και τεχνολογικής προόδου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ίδιος είπε ότι το έργο θα εγκριθεί σύντομα από το υπουργικό του συμβούλιο.
Η Boeing προσλαμβάνει τις τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες από τον τομέα του cloud -την Amazon, την Microsoft και την Google- με στόχο να προσφέρει στους σχεδιαστές αεροπλάνων και τους προγραμματιστές λογισμικού περισσότερα εργαλεία. Οι πολυετείς συμφωνίες αποσκοπούν στην αναβάθμιση του τρέχοντος συστήματος της εταιρείας μέσω ενός δικτύου διακομιστών. Η Boeing σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες εφαρμογές στο cloud, όπου θα αποθηκευτούν και θα διατηρηθούν στα κέντρα δεδομένων των τεχνολογικών κολοσσών.
Η Advanced Micro Devices (AMD) ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την cloud startup Pensando για 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο να ενισχύσει την παροχή προϊόντων σχετικά με τα data center και να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση από τους τομείς του cloud και των επιχειρήσεων. Η Pensando, η οποία ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα τεσσάρων πρώην μηχανικών της Cisco Systems, έχει, ως πελάτες της και μεταξύ άλλων, την Goldman Sachs και την cloud μονάδα της Microsoft, την Azure.
Η εταιρεία ενοικίασης κατοικιών Airbnb ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. «Οι επισκέπτες παγκοσμίως δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν νέες κρατήσεις για διαμονή ή εμπειρίες στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία», όπως ανέφερε η εταιρεία. Η εταιρεία σημείωσε ότι οι κρατήσεις που ξεκινούσαν στις ή μετά τις 4 Απριλίου είχαν ακυρωθεί.
Κλείνουμε από την ελληνική πραγματικότητα, καθώς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν την πλήρη αποκατάσταση του συνόλου των υπηρεσιών τους, για τους πελάτες τους και το κοινό, μετά την κυβερνοεπίθεση της 20ης Μαρτίου. Το δίκτυο των ΕΛΤΑ προσφέρει πλέον όλες τις εμπορικές, χρηματοοικονομικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες.
Σχόλια