Η Philadelphia είναι μια όμορφη πόλη. Όχι, δεν αναφερόμαστε στη Νέα Φιλαδέλφεια (που έχει μεγάλη ιστορία και αποτελεί έδρα της ΑΕΚ), αλλά στη Philadelphia των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Εκεί όπου θα μπορούσε να φτιάχνεται το γνωστό κρεμώδες τυρί, αν οι δημιουργοί του δεν μας είχαν πει ένα μικρό.. ψέμα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το τυρί κρέμα Philadelphia δεν είναι από τη Φιλαδέλφεια. Η παραγωγή του δεν πραγματοποιείται, αυτή τη στιγμή, στην αμερικανική πολιτεία και, για την ακρίβεια, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, σε κανένα σημείο της ιστορίας του brand, που φτάνει τα 140 χρόνια. Το πρότυπο του παχύρρευστου τυριού που αποτελεί σήμερα μέρος πολλών πρωινών (ακόμη και πίτσας) αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα βόρεια της Νέας Υόρκης, όπου και έγινε η παραγωγή του. Για την ακρίβεια, η ονομασία «Philadelphia» δεν προέρχεται από την τοποθεσία, αλλά από τη φήμη της.
Αν και το ίδιο το προϊόν δεν προέρχεται από την περιοχή, το Philadelphia αντικατοπτρίζει την αγροτική ιστορία και τη φήμη της περιοχής, που αποτελούσε προμηθευτή εκλεκτών τροφίμων. Η πόλη είχε σχέση με την παραγωγή τυριού κρέμα, κάτι που χρονολογείται τουλάχιστον από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Η γνώση του προϊόντος έφτασε εκεί από την Αγγλία, όπου τα κρεμώδη τυριά ήταν δημοφιλή στην ανώτερη τάξη. Η εκτροφή βοοειδών από τους πρώτους αγρότες γύρω από τη Philadelphia γινόταν κυρίως για το κρέας τους, παρά για γαλακτοκομικούς σκοπούς, αλλά οι γυναίκες συχνά έφτιαχναν τυρί και βούτυρο από το γάλα των αγελάδων.
Ακόμη και πριν την ανάπτυξη συσκευών που βοηθούσαν στην κατάψυξη των προϊόντων, τα τυριά μπορούσαν να μεταφερθούν γρήγορα στην κοντινή Philadelphia μέσω του δικτύου δρόμων που είχε αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Μερικά σκληρά τυριά μπορούσαν ακόμη και να εξαχθούν, αλλά το ευαίσθητο κρεμώδες τυρί είχε πολύ μικρή διάρκεια ζωής, κάτι που το εμπόδιζε να ταξιδέψει και να διατεθεί σε πολύ μακρινές περιοχές. Επειδή το τυρί κρέμα είχε τόσο περιορισμένο εύρος διανομής, η Philadelphia εξελίχθηκε σε μια από τις λίγες περιοχές όπου μπορούσε να βρεθεί.
Ακριβό και σπάνιο λόγω της παραγωγής του σε πολύ μικρές παρτίδες, το συγκεκριμένο τυρί τράβηξε την προσοχή των επισκεπτών της περιοχής, που μιλούσαν για την καινοτομία του αλλά και για την ευχαρίστηση που προσέφερε. Η σχέση της πόλης με το προϊόν μεγάλωσε, καθώς οι ταξιδιώτες έγραφαν για τις εμπειρίες τους και καθώς οι εκδότες εφημερίδων, βιβλίων και περιοδικών δημοσίευαν συνταγές για το πώς φτιάχνεται. Αφότου οι σιδηρόδρομοι διεύρυναν την αγορά και μείωσαν τον χρόνο ταξιδιού από τη δεκαετία του 1830, το εκλεκτό τυρί από τη Philadelphia μπορούσε να ταξιδέψει λίγο μακρύτερα, μέχρι τη Νέα Υόρκη.
Ενώ οι αγρότες σε απομακρυσμένες κομητείες της Νέας Υόρκης έφτιαχναν, και αυτοί με τη σειρά τους, κρεμώδες τυρί, εκλεκτά εστιατόρια και αγορές στο Μανχάταν πρόσφεραν «τυρί κρέμα Philadelphia» στους πελάτες τους. Το brand Philadelphia Cream Cheese αποτελεί παράδειγμα αυτής της ιστορίας, με έναν διανομέα τυριού από τη Νέα Υόρκη να εξαργυρώνει τη φήμη της Philadelphia. Και αυτό καθώς, στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, οι Αμερικανοί που φιλοδοξούσαν να αποκτήσουν υψηλή κοινωνική θέση αναζητούσαν τρόφιμα πολυτελείας. Ταυτόχρονα, η παραγωγή του τυριού και η ζήτηση αυξάνονταν, καθώς η τυροκομία μετατοπιζόταν στα εργοστάσια, από τα σπίτια.
Τα πρώτα σύγχρονα τυροκομεία θα κάνουν την εμφάνιση τους στη Νέα Υόρκη, αφού η γαλακτοκομία είχε επεκταθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του Erie Canal το 1825, που συνέδεσε τη Νέα Υόρκη με την ενδοχώρα. Μεταξύ των πολλών τυροκομείων της πόλης, ο γαλακτοπαραγωγός William A. Lawrence λειτούργησε τις εγκαταστάσεις του το 1862, στην Κομητεία Orange. Υποκινούμενος από ένα αίτημα ενός πολυτελούς παντοπωλείου στη Νέα Υόρκη, το 1875 έγινε ο πρώτος που παρήγαγε τυρί κρέμα σε εργοστάσιο, γνωστό απλώς ως... «τυρί κρέμα». Στη συνέχεια, το 1880, ένωσε τις δυνάμεις του με τον διανομέα Alvah Reynolds, ο οποίος δημιούργησε ένα brand που πίστευε ότι θα συνέδεε το προϊόν του Lawrence με τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας: το τυρί κρέμα Philadelphia.
Ο ίδιος ο Reynolds παρήγαγε το Philadelphia Cream Cheese από το 1882 έως το 1903 και στη συνέχεια πούλησε το εμπορικό σήμα στην Phenix Cheese Company από τη Νέα Υόρκη. Το 1928, η Phenix συγχωνεύτηκε με την Kraft Cheese Company από το Σικάγο, η οποία είχε αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία λόγω της επιτυχίας του επεξεργασμένου τυριού της που πωλούνταν σε κονσέρβες (γνωστό και ως Velveeta). Η συνδυασμένη εταιρεία, η Kraft-Phenix, προμήθευε περίπου το 40 τοις εκατό του συνόλου των τυριών που καταναλώνονταν στην Αμερική.
Το 1930, ένα μεγαθήριο με το όνομα National Dairy Products εξαγόρασε την Kraft-Phenix. Για τις επόμενες οκτώ δεκαετίες, το όνομα της εταιρείας που κατείχε το Philadelphia Cream Cheese άλλαξε από National Dairy σε Kraftco, σε Dart & Kraft, σε Kraft General Foods, σε Altria Group, σε Mondelez International, και στη συνέχεια ξανά σε Kraft Foods. Η εταιρεία έγινε μέρος της Kraft Heinz το 2015. Μια συγχώνευση με τη Heinz, που πραγματοποιήθηκε από τους ιδιοκτήτες της, τις Berkshire Hathaway και 3G Capital, ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου 2015, σχηματίζοντας την The Kraft Heinz Company, την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο.
Παρά τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αυτές δεν έκαναν καμία διαφορά για τους καταναλωτές - με τη συσκευασία και το λογότυπο του Philadelphia να παραμένουν ίδια. Εντούτοις, από ορισμένες απόψεις, παρά την κυριαρχία μιας άλλης πόλης στην ονομασία του, το τυρί συνδέθηκε ανεξίτηλα με τη Νέα Υόρκη λόγω του συνδυασμού του με τα bagels και της χρήσης του ως συστατικού στα γνωστά cheesecake. Αλλά το brand Philadelphia επεκτάθηκε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αφού τα συστατικά που εισήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 επέτρεψαν στην Kraft να το διανέμει ευρέως. Μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα, το Philadelphia Cream Cheese μπορούσε να βρεθεί σε μια σειρά σειρά γεύσεων και προϊόντων, σε όλο τον κόσμο.
Υπό την ιδιοκτησία της Kraft Heinz, τον 21ο αιώνα το Philadelphia Cream Cheese συνέχισε να παράγεται σε ένα εργοστάσιο στο Lowville της Νέας Υόρκης, στην πολιτεία από την οποία ξεκίνησε ως brand, και οι κάτοικοι του Lowville οργανώνουν ένα ετήσιο φεστιβάλ για να τιμήσουν το τοπικό προϊόν.
Σχόλια