Delphi Economic Forum: Αμοιβαίως επωφελείς οι σχέσεις της Ελλάδας με τον ΟΑΣΑ
Στον πολύ σημαντικό ρόλο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς αναφέρθηκαν στη συνομιλία τους ο Ulrik Vestergaard Knudsen, Deputy Secretary-General στον OOΣΑ και ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό τον συντονισμό του Γιώργου Πρεβελάκη Ομότιμου καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης και μόνιμου αντιπρόσωπου στον ΟΑΣΑ, κατά την τρίτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities» που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Μια αναδρομή του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ έδωσε ο Ulrik Vestergaard Knudsen επισημαίνοντας αρχικά ότι δημιουργήθηκε πριν 12 χρόνια, ωστόσο ήταν το 2012 που δόθηκε μια νέα πνοή, με τον ίδιο να είναι ο επικεφαλής της προσπάθειας. Όπως εξήγησε, ο τίτλος επελέγη για τρεις λόγους: Global γιατί υπήρχε η επιθυμία να έχει απήχηση και ανταπόκριση σε βασικούς συνεργάτες, όπως πχ η Ρωσία, Strategy γιατί υπήρχε η πρόθεση να γίνουν πιο ζωντανές, στρατηγικές συζητήσεις με υφυπουργούς και μόνιμους αντιπροσώπου και Group γιατί ακούγεται πιο ανεπίσημο από μια επιτροπή.
Όπως ανέφερε η φετινή προεδρία της Ελλάδας είναι μια πολύ θετική συγκυρία σε μια πολύ ιδιαίτερη γεωπολιτική κατάσταση, συμπληρώνοντας ότι η χώρα οφείλει πολλά στον ΟΟΣΑ, αλλά και ο ΟΟΣΑ οφείλει πολλά στην Ελλάδα, τη στιγμή που οι σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ καλύτερες και είναι αμοιβαίως επωφελείς.
Από την πλευρά του ο κ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε τον ΟΟΣΑ και το Global Strategy Group συγκεκριμένα ως έναν πολύ σημαντικό παίκτη στη διαμόρφωση παγκόσμιων πολιτικών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα από ιδρυτικά μέλη του ΟΟΣΑ, με συνεχή συνεργασία των δύο μερών σε θέματα όπως οι πολιτικές εκπαίδευσης και η προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας.
Υποστήριξε, δε, ότι μέσα από την σύμπραξη των δύο πλευρών προκύπτει ότι η χώρα μας πρέπει να εμπλέκεται περισσότερο σε στρατηγικές συζητήσεις σε έναν κόσμο με πολλαπλές κρίσεις, περιβαλλοντικές, υγειονομικές κλπ.
Αφού, δε, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βαρύτητα του Global Strategy Group τα επόμενα χρόνια μίλησε για τη σημασία της τηλεργασίας, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του Group, ως ενός ζητήματος που επιφέρει αλλαγές στην κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι είναι υπό διερεύνηση το πως η διακυβέρνηση θα υιοθετήσει πλέον νεότερα και ευέλικτα συστήματα για να μπορεί να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην εργασία.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σχόλια