Delphi Forum: Εθνικός στόχος για την Ελλάδα η οικονομική συνεργασία με την Κίνα
Τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας εξετάστηκαν κατά το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities» που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Ιωάννης Σμυρλής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας χαρακτήρισε εθνικό στόχο τη συνεργασία με το Πεκίνο και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση. Όπως ανέφερε, μάλιστα, το 2021, παρά την πανδημία, η Κίνα ήταν στη 10η θέση των μεγαλύτερων επενδυτών στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε την Ευρώπη.
Ωστόσο, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστούν στην εξαγωγή των ελληνικών προϊόντων τα εμπόδια που δημιουργούν τα διαφορετικά συστήματα, το ευρωπαϊκό και το κινεζικό, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κρόκο Κοζάνης που στην Κίνα αντιμετωπίζεται ως φάρμακο και όχι ως βρώσιμο προϊόν, με αποτέλεσμα να χρειαστούν 6 μήνες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Μάλιστα, ο γ.γ. έκανε λόγο για πληθώρα ελληνικών προϊόντων τα οποία ζητά η κινεζική αγορά.
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Xiao Junzheng, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας «μία ζώνη, ένας δρόμος», λέγοντας ότι ο διάδρομος αυτός καλύπτει 9 χώρες και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου των χωρών της ανατολικής Ασίας στην Ευρώπη. Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι πέρυσι, παρά την πανδημία, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 44% αγγίζοντας τα 12,2 δις. δολάρια.
Ο πρέσβης, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προανήγγειλε ότι οι δύο χώρες θα διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις διαδικτυακές υποδομές και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα μας θα προωθήσει τη διμερή συνεργασία, αγνοώντας, όπως είπε, τυχόν εξωτερικές παρεμβολές και περισπασμούς.
Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, είπε ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από ανοιχτή συνεργασία, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί ή να πολιτικοποιηθεί η παγκόσμια οικονομία γιατί κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε σοβαρές κρίσεις στη βιομηχανία.
Από την πλευρά του, ο Yu Zenggang, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΠ, αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει στον λιμένα Πειραιά από τότε που ανέλαβε η Cosco. Ενδεικτικά είπε ότι πλέον ο λιμένας εμπορευματοκιβωτίων είναι στην 29η θέση παγκοσμίως, ενώ το 2010 βρισκόταν στην 93η, επισημαίνοντας ότι σε αυτά τα 12 χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει ένα δις. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών. Στον εργασιακό τομέα η εταιρεία απασχολεί 3.000 άτομα και έχει δημιουργήσει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας σχετικές με τις λιμενικές υπηρεσίες. Από εδώ και πέρα έθεσε ως στόχο το λιμάνι να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον καθώς και να γίνουν ψηφιακές καινοτομίες.
Τέλος, η Li Shuping, Γενική Διευθύντρια και Country Head της Bank of China που από το 2019 διατηρεί υποκατάστημα στη χώρα μας, έθεσε ως στόχο την υποστήριξη ελληνικών εταιρειών για να αναπτύξουν δραστηριότητες τόσο εδώ όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς και την παροχή βοήθειας σε κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Μάλιστα, είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα που βοηθάει ελληνικές εταιρείες να βρουν Κινέζους συνεργάτες στην Κίνα, ώστε να γίνεται η σωστή αντιστοίχιση. Εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει ώθηση στην οικονομία της χώρας μας, ιδιαίτερα στην πράσινη ενέργεια, τις υποδομές, τη ναυπηγική, την πληροφορική και τη γεωργία, σημειώνοντας πως η Bank of China θα συμμετέχει σε αυτή την άνθιση.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σχόλια