NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Τρώμε με τα μάτια... αλλά και το μυαλό στο Netflix

Τρώμε με τα μάτια... αλλά και το μυαλό στο Netflix

Επιλέγουμε και σας προτείνουμε τις πιο γευστικές εκπομπές φαγητού που μπορείτε να δείτε στο Netflix.

Σε κάποιους αρέσει να ανακαλύπτουν γεύσεις, εστιατόρια, μάγειρες, πιάτα, κουζίνες. Σε άλλους αρέσει να δημιουργούν νόστιμο φαγητό. Ψάχνουν τις πρώτες ύλες, γνωρίζουν μικρούς παραγωγούς στην λαϊκή, κρεοπώλες που είναι πραγματικοί γνώστες, αναζητούν φρέσκα ψάρια τα ξημερώματα, μυστικά mix καρυκευμάτων, καλά κρυμμένες συνταγές και tips μαγειρέματος.

Το φαγητό στη βάση του είναι έμπνευση. Αλλά και ένας ανεξάντλητος γνωστικός τομέας. Και πολιτισμός. “Όταν ξεκινήσαμε να μαγειρεύουμε είναι που γίναμε άνθρωποι” αναφέρεται σε κάποιο από τα παρακάτω ντοκιμαντέρ για το φαγητό του Netflix. Ενώ, αν κανείς δει όλα τα παρακάτω, δεν θα μπορέσει παρά να συμφωνήσει.

Salt Fat Acid Heat

Το «Salt Fat Acid Heat» είναι ακριβώς όπως οφείλει να είναι ένα πιάτο με φαγητό που σέβεται τον εαυτό του. Ανεπιτήδευτο.

Η Nosrat Αμερικανίδα… από την Περσία μαγειρεύει, οσμίζεται, δοκιμάζει, γεύεται και κυρίως τρώει με όλη της την καρδιά μην λαμβάνοντας υπόψιν τους συμβιβασμούς που σχετίζονται με το να τα κάνεις όλα αυτά μπροστά σε μια καμέρα.

Η αντίδραση σε όλα τα παραπάνω στοιχεία, που είναι και οι τίτλοι των τεσσάρων επεισοδίων που συναποτελούν το ντοκιμαντέρ δεν μπορεί παρά να είναι αυθόρμητη. Και έτσι είναι. Όταν η Nosrat δοκιμάζει κάτι πολύ όξινο ή καυτερό έχει μια αξιαγάπητη αντίδραση, έναν κλαυσίγελο που μας θυμίζει ότι το φαγητό μπορεί να μας κάνει να είμαστε… περισσότερο ο εαυτός μας.

Στην Ιταλία, φτιάχνει ζυμαρικά και τρώει προσούτο και τυρί. Στην Ιαπωνία, ψάχνει για αλάτι μαζεύει φύκια και φτιάχνει αυγά miso. Στο Μεξικό, τρώει καυτερή σάλτσα, αλλά μαζεύει και μέλι. Και στο Μπέρκλεϋ, επιστρέφει στο εστιατόριο όπου ξεκίνησε, το Chez Panisse, για να μαγειρέψει πάνω σε μια φωτιά με ξύλα.

To ντοκιμαντέρ έχει ένα πλούσιο στυλ κινηματογράφησης, όπως η επόμενη μας πρόταση, την οποία μάλλον έχετε δει ήδη, το "Chef's Table". Κάθε επεισόδιο θα σας γεμίσει με πρακτικές συμβουλές, ιδέες για συνταγές και χαμόγελο.

Chef's Table

Το Chef's Table δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Λογικά οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχετε δει όλα τα επεισόδια τόσο του Chef's Table όσο και του Chef's Table France αλλά και του Chef's Table ΒΒQ. Παρόλα αυτά φυσικά και δεν μπορεί να λείπει από την λίστα μας.

Κάθε επεισόδιο αποτελεί ένα… πενηντάλεπτο γκρο πλάνο σε έναν σεφ. Από τον Massimo Bottura, ο οποίος διευθύνει το Osteria Francescana, μέχρι τον Jeong Kwan, έναν βουδιστή μοναχό που σερβίρει πιάτα που στοχεύουν να φέρουν κάποιον… πιο κοντά στη νιρβάνα.

Αν θέλετε να αντιληφθείτε γιατί η γαστρονομία μετουσιώνει την επιστήμη και παράλληλα την τέχνη σε ύλη ή έστω σε αέρια μάζα… απλά ξεκινήστε αυτόν τον οπτικό γευστικό μαραθώνιο που θα σας αλλάξει το τρόπο που θα αντικρίζετε οποιοδήποτε πιάτο με φαγητό βρεθεί μπροστά σας, από εδώ και στο εξής.

Ugly Delicious

Σε αυτή την ιδιαίτερη μαγειρική σειρά του Netflix, ο Αμερικανοκορεάτης σεφ Ντέιβιντ Τσανγκ ταξιδεύει μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης κι Ασίας, συναντά μάγειρες, δημοσιογράφους της γεύσης, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, ιστορικούς και καλλιτέχνες.

Δοκιμάζει πίτσα στο Μπρούκλιν, στη Νάπολη και στο Τόκιο. Διερευνά διεξοδικά τα τάκος και το τηγανητό κοτόπουλο και γενικότερα μας κάνει να δούμε το αμερικάνικο junk food με άλλο μάτι.

Κάπου ανάμεσα σε ανθρώπους, αχνιστά πιάτα, κατσαρόλες, φούρνους και τηγάνια, αλλά και πρόχειρα περιτυλίγματα φαγητού ανακατεύονται ζητήματα πολιτισμικής μίξης μέχρι και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Και το τελικό πιάτο… που μας σερβίρει το κάθε επεισόδιο μας δείχνει ότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το τι είναι νόστιμο έχει να να κάνει και με το πολιτιστικό κεφάλαιο που φέρει ο καθένας μας. Οι ιστορικές αλλαγές, οι μετακινήσεις των πληθυσμών και τελικά οι συναντήσεις των ανθρώπων μας φέρνουν γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Μας κάνει να σκεφτούμε ότι κάτι που είναι για κάποιους άσχημο για άλλους μπορεί να είναι πεντανόστιμο. Ενίοτε και τα δύο μαζί.

Taco Chronicles

Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε τα tacos. Είχαμε δοκιμάσει αυτές τις μικρές γεμιστές και γευστικές τορτίγιες και κάνοντας την κίνηση να στάξουμε λίγο λάιμ από πάνω τους, νομίζαμε ότι ξέραμε περί τίνος πρόκειται. Όμως κάναμε λάθος.

Αφού παρακολουθήσαμε τις δύο σεζόν του Taco Chronicles στο Netflix, συνειδητοποιήσαμε πόσο λίγα γνωρίζαμε για το αγαπημένο φαγητό των δρόμων του Μεξικού.

Ας αρχίσουμε από αυτό: Γνωρίζετε ότι πρέπει να γύρετε το κεφάλι σας για να απολαύσετε σωστά τα tacos; Η τορτίγια πρέπει να μένει συνεχώς στο ίδιο επίπεδο. Εσύ είσαι αυτός που πρέπει να κινηθεί. Κάτι σαν ιδιότυπη ένδειξη σεβασμού στο φαγητό.

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα διαπιστώσετε βλέποντας την σειρά.

Και ένα τελευταίο πρακτικό τιπ είναι ότι σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην έχετε ήδη φάει όταν θα βλέπετε τα επεισόδια των παραπάνω σειρών και εκπομπών γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας κάνουν και να ξαναπεινάσετε, αλλά και να ξαναφάτε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr