Delphi Forum: Η Ελλάδα μπορεί να διαπρέψει στην ανάπτυξη ανθεκτικών πόλεων
Η ανάπτυξη ανθεκτικών πόλεων, αλλά και οι πολιτικές που μπορούν να ενσωματωθούν για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων και των συνεπειών από φυσικές καταστροφές στην αστική ανάπτυξη, ήταν το θέμα της συζήτησης που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου με τον κ. Carsten Rasmussen, Head of Unit, Cyprus & Greece, DG Region, European Commission, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου . Μάλιστα όπως ειπώθηκε και από τους δύο ομιλητές, «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαπρέψει στην ανάπτυξη ανθεκτικών πόλεων».
Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών τέθηκε ο ρόλος των πολιτών στην ανάπτυξη ανθεκτικών πόλεων. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου κυρίαρχο ζητούμενο πλέον αποτελεί η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και αυτονομίας των ελληνικών πόλεων, αλλά και η προώθηση αντίστοιχων πολιτικών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. «Είναι ανάγκη να αλλάξουμε το ενεργειακό ισοζύγιο των πόλεών μας και να τις καταστήσουμε ενεργειακά αυτάρκεις, ενώ κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και για τη διαχείριση απορριμμάτων - και αυτοί μπορούν να είναι στόχοι μέχρι το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, όπως τονίστηκε από τους δύο ομιλητές, απαιτείται ενεργή συμμετοχή, εκπαίδευση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την διοίκηση, για την αποτελεσματική ανάπτυξη ανθεκτικών πόλεων. «Είναι ανάγκη να φέρουμε τους πολίτες κοντά. Με εμπιστοσύνη και δέσμευση των πολιτών προς την αυτοδιοίκηση χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου αναλύοντας τους κινδύνους αλλά και τις δυνατότητες της πολιτικής προστασίας. Επιπλέον, όπως είπε: «Η τεχνολογία και τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε γεγονότα», και επεσήμανε την ανάγκη για «περιβαλλοντικά αποδεκτές και οικονομικά υλοποιήσιμες λύσεις».
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, πριν από έναν μήνα ο δήμος Τρικάλων κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακή στρατηγική για τη βιωσιμότητα, με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την βιώσιμη μετακίνηση. «Ο σκοπός της Ελλάδας είναι να είμαστε οι καλύτεροι στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Από την πλευρά του ο κ. Rasmussen, ανέφερε ότι η ΕΕ διαθέτει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους, προκειμένου να διοχετευτούν εκεί που χρειάζονται περισσότερο.
Πρόσθεσε δε, ότι: «Πρέπει να μοιράσουμε τις καλές πρακτικές και να μπούμε σε μία θέση μόνιμης μάθησης. Πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Αν μοιραστούμε τα λάθη μας και δώσουμε έμφαση στη διάδοση των καλών πρακτικών, όλοι μας θα μάθουμε».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κι αυτός από την πλευρά του, στην ανάγκη εμπλοκής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης. «Θέλουμε και πρέπει να προάγουμε την βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάζονται επενδύσεις και χρήμα, αλλά πολύ περισσότερο ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων», τόνισε.
«Η βιωσιμότητα διαπερνά όλα όσα κάνουμε. Απαιτείται ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και να λάβουμε υπόψη μας όλα τα θέματα βιωσιμότητας εκ των προτέρων», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε την ανάγκη: «Να γίνει ένα μεγάλο άλμα, μία μεγάλη κίνηση προς τα μπροστά προκειμένου όλες οι χώρες να αποκτήσουν υπηρεσίες Ευρωπαϊκού επιπέδου», όπως είπε.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις ευκαιρίες και να πούμε ότι η Ελλάδα δε θέλει απλά να προλάβει τους άλλους αλλά να διαπρέψει», τόνισε ό κ. Rasmussen.
Τη συζήτηση συντόνισε η κα Carli Bunding-Venter, Senior Urban Development Specialist, της World Bank.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750 και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σχόλια