Ξεχωρίζει το ράλι ανόδου των μετοχών των επιχειρήσεων τεχνολογίας και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η μετοχή της Epsilon Net έχει δεκαπλασιαστεί (10x) σε 15 μήνες, η μετοχή της Entersoft ακολουθεί με διπλασιασμό της αξίας της στο ίδιο διάστημα ενώ πολύ δυνατά κινείται η μετοχή της Profile. Κύρια χαρακτηριστικά των 3 αυτών μετοχών είναι ότι κινούνται στον χώρο του λογισμικού, επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έχουν και επαφές με ξένες αγορές (εξωστρέφεια).
Επίσης όλες οι μετοχές τεχνολογίας ανά τον κόσμο ακολουθούν παρεμφερείς τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, είτε αφορά την άνοδο είτε αφορά την πτώση τους. Για κάποιον που θέλει να επενδύσει σε μετοχές της νέας τεχνολογίας θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένα βασικά πράγματα.
Το μεγάλο ρίσκο και η μεγάλη απόδοση των επενδύσεων νέας τεχνολογίας
Η νέα τεχνολογία που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό χρειάζονται ένα μεγάλο διάστημα να ενσωματώσουν τα κέρδη τους. Ωστόσο τα κέρδη αυτά τις περισσότερες φορές είναι τεράστια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είσοδος της Epsilon Net στα My Data όπου κέρδισε περίπου το 70% - 80% του μεριδίου αγοράς ανάμεσα σε 4,5 εκατ. φορολογουμένους. Η κίνηση αυτή ανταπέδωσε και στα αποτελέσματα χρήσης 2021 αλλά και στην πορεία της μετοχής. Θα μπορούσε όμως, να είχε επενδύσει και σε κλάδους που θα έφερναν ζημιές και η μετοχή να δεχόταν πιέσεις.
Όποιος επενδύσει σε μετοχές νέας τεχνολογίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι αναλαμβάνει πολλαπλάσιο ρίσκο γιατί η επένδυση του δεν είναι μετρήσιμη επειδή ουσιαστικά είναι επένδυση σε μελλοντική γνώση που πολλές φορές μπορεί να είναι ζημιογόνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μοντέλο MAIC της MLS, το οποίο παρότι ήταν το «αγαπημένο παιδί» της MLS και προωθήθηκε έντονα από την εταιρεία, εν τέλει κατέληξε σε μεγάλο εμπόδιο.
Η Profile αποτελεί μία πρωτοποριακή εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η οποία εξειδικεύεται σε fintech εφαρμογές και χρηματιστηριακές πλατφόρμες. Κατά τα χρόνια της ελληνικής κρίσης, η εταιρείες στράφηκε προς τις ξένες αγορές και σταδιακά αποτελεί ένα παράδειγμα εξωστρέφειας με το 80% των πωλήσεων να κατευθύνεται στις ξένες αγορές. Κάπως έτσι κινείται η Entersoft που μέσα σε ένα χρόνο διπλασίασε την αξίας τη μετοχής της και πλέον ανοίγεται και σε ξένες αγορές.
Αντίστοιχη συμπεριφορά και μάλιστα με θεαματική εκτίναξη της κερδοφορίας είχε πέρυσι και η ‘παλαιά’ του κλάδου Infoquest που πλέον κινείται σε διαφορετικά επίπεδα απ’ ότι πριν 20 χρόνια. Σημαντική ανάκαμψη έχει και η Byte , επίσης από τις πλέον παραδοσιακές μετοχές τεχνολογίας του ελληνικού χρηματιστηρίου με χρηματιστηριακή παρουσία άνω των 20 ετών.
Τα χρηματιστήρια της νέας τεχνολογίας και πώς συνδέονται μεταξύ τους
Πλέον οι μεγάλες ευρωπαϊκές και κυρίως αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές αποτελούνται σε ποσοστό άνω του 50% από μετοχές υψηλής τεχνολογίας. Μία σταδιακή μετεξέλιξη που ξεκίνησε από την δεκαετία του ’90 στις ΗΠΑ με την Apple και την Microsoft και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι μετοχές νέας τεχνολογίας είναι άμεσα συνδεδεμένες χρηματιστηριακά και όταν διορθώνουν στις ΗΠΑ , υπάρχει αντίστοιχη διόρθωση στις ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές ή στις ασιατικές. Η άνοδος τεχνολογικών μετοχών όπως η Amazon, το Facebook, το twitter, η Tesla και πολλών άλλων συμπαρέσυραν τον S&P 500 σε υψηλά επίπεδα και ακόμη υψηλότερα επίπεδα τον συντηρητικό Dow Jones.
Στην Ελλάδα, είχαμε το πρώτο χρηματιστηριακό σκίρτημα το 1999 με τις μετοχές της ελληνικής πληροφορικής να πραγματοποιούν ένα τεράστιο ράλι αλλά να καταλήγουν σε βούλιαγμα και αποτυχία. Ωστόσο, η επένδυση στη νέα τεχνολογία απαιτεί γνώσεις και υπομονή. Μπορεί να δώσει γρήγορα μεγάλα κέρδη ή να αποτελέσει μία μεγάλη φούσκα.
Σχόλια