Ο πληθωρισμός οδηγεί σε εκροές από τα ομολογιακά α/κ και τα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων
Αρνητικές είναι οι αποδόσεις των περισσότερων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρώπη
Η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων από το δ’ τρίμηνο 2021 στην Ευρωζώνη δημιούργησαν εκροές από τα ομολογιακά α/κ τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2020. Το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 2,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021 και διαμορφώθηκε στα 21,365 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Οι εκροές κεφαλαίων τον Ιανουάριο ήταν 18 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν 102 δισ. ευρώ. Τα μετοχικά α/κ είχαν εισροές ύψους 25 δισ. ευρώ αλλά με μικρότερους ρυθμούς έναντι του Δεκεμβρίου 2021. Αντίθετα, τα ομολογιακά α/κ είχαν εκροές ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2022 έναντι εισροών ύψους 17 δις. Ευρώ το 2021.
Τα μεικτά α/κ είχαν εισροές ύψους 36 δισ. ευρώ από εισροές 27 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Τα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων (Χρηματαγοράς) είχαν αύξηση εκροών στα 59 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2021.
Γιατί φεύγουν από τα ομολογιακά α/κ και τα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων
Οι εκροές στα ομολογιακά α/κ και στα α/κ Διαθεσίμων δείχνουν ότι οι επενδυτές φοβούνται τις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρώπη και την πίεση στα ομόλογα, ενώ σε ό,τι αφορά τα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων, διευρύνονται οι αρνητικές πραγματικές αποδόσεις ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τον πληθωρισμό.
Οι επενδυτές προτιμούν να αναλάβουν το ρίσκο των τοποθετήσεων σε μετοχές έναντι της ανταμοιβής μίας πιθανής ανόδου ή της αποκόμισης κάποιου καλού μερίσματος παρά να υποστούν το βέβαιο «τριμάρισμα» των κεφαλαίων τους από την άνοδο του πληθωρισμού και τις χαμηλές αποδόσεις.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η μεγάλη άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τοποθετήσεων κεφαλαίων σε μετοχικά α/κ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο. Η τάση αυτή συνεχίζεται και στο α’ τρίμηνο 2022 με αποτέλεσμα παρ’ ότι οι επενδυτικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, οι χρηματιστηριακοί δείκτες να έχουν παραμείνει κοντά στα προηγούμενα ιστορικά επίπεδα.
Σχόλια