Όταν πριν τρία χρόνια από αυτήν την ενότητα γράψαμε για τις συντάξεις και το Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, η Ευρώπη φαίνονταν να έψαχνε να βρει το δρόμο της, θέλοντας να συσπειρώσει τους κατοίκους της για να ενισχύσει την ενιαία αγορά.
Τα επενδυτικά – αποταμιευτικά προϊόντα υπόσχονταν τη Γη της Επαγγελίας, πολλώ δε μάλλον τα πράσινα επενδυτικά προϊόντα που σήμερα ορισμένα από αυτά τίθενται ακόμα και υπό αμφισβήτηση. Ο δρόμος προς την Επαγγελία, αν και είχε στροφές φαίνονταν ομαλός, και οι πύλες των κρατών διάπλατα ανοικτές.
2019 -2022: μία πανδημία με αμφίσημη διαχείριση από την πλευρά της Ευρώπης, μία Ευρώπη που έκλεισε τις πόρτες της, τα σύνορα και τους αιθέρες, ένας πόλεμος «προς τιμήν» των αγωγών και των οικονομικών συμφερόντων.
Ό,τι αποταμίευση έκαναν οι κάτοικοι της γηραιάς Ηπείρου μεταξύ 2020 και 2021 εν μέσω κορωνοϊού, σκορπίζεται λόγω της φονικής ακρίβειας και εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο προάγγελος των συνταξιοδοτικών ανατροπών φαίνεται να μην έχει σήμερα δυνατή φωνή
Ανεμομαζέματα – ανεμοσκορπίσματα. Τι περισσεύει στους Ευρωπαίους σήμερα, πολύ περισσότερο στους Έλληνες για να επενδύσουν στο Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP); Το Ευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν δεν στηρίζεται σε αναδιανεμητικό μηχανισμό. Είναι κεφαλαιοποιητικό και ξεκίνησε να εφαρμόζεται τέλη Μαρτίου 2022 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ενώ ο Κανονισμός του είχε εγκριθεί το 2019.
Να σημειωθεί ότι το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών
Με ιδίαν βούληση συμπληρωματικό της κρατικής και επαγγελματικής σύνταξης
Η πανευρωπαϊκή ατομική σύνταξη δεν είναι υποχρεωτική, ο μηχανισμός της επιτρέπει στους πολίτες να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους, με το προϊόν θα προσφέρεται από ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ και θα διατίθεται συμπληρωματικά προς τα δημόσια και επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, παράλληλα με τα υφιστάμενα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το PEPP θα συμβάλει στη διοχέτευση των αποταμιεύσεων προς τις κεφαλαιαγορές και θα ωφελήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην ΕΕ.
Το PEPP είναι ένα προϊόν πολυσύνθετο στη βάση του οποίου εγχειρήματος βρίσκεται η ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και προϊόντων που λειτουργεί εντός της Ε.Ε. Θα λειτουργεί ως ένα ασφαλιστικό προϊόν με μακροπρόθεσμο συνταξιοδοτικό χαρακτήρα που ο εργαζόμενος θα μπορεί να το «πάρει μαζί του» και να το μεταφέρει από χώρα σε χώρα της Ευρώπης.
Στόχος οι αποδόσεις επί των κεφαλαίων
Ο στόχος του προϊόντος είναι οι επενδυτές – αποταμιευτές να έχουν πολλές όταν αποταμιεύουν ώστε να μπορούν να έχουν τα κεφάλαια τους να πάρουν υψηλότερες αποδόσεις για να εξασφαλίσουν τον υπόλοιπο της ζωής τους. Οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με μελέτες που είχαν γίνει πριν ξεσπάει ο πόλεμος συγκαταλέγονταν στους μεγαλύτερους και καλύτερους αποταμιευτές σε όλον τον κόσμο, ωστόσο ο όγκος αυτός ήταν συσσωρευμένος σε τραπεζικές καταθέσεις βραχυπρόθεσμης λήξης. Η μεταφορά των χρημάτων αυτών σε μακροπρόθεσμα επενδυτικά προϊόντα κατά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ευρώπη.
Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος
Ο πόλεμος ωστόσο αλλάζει τα οικονομικά των Ευρωπαίων πολιτών γεγονός που σημαίνει ότι αρκετά μεγάλος μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν θα έχει την άνεση να καταναλώνει προϊόντα και υπηρεσίες όπως κατανάλωνε στο παρελθόν ενώ μία ακόμα παράμετρος που δυσχεραίνει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα την κυκλοφορία του PEPP είναι η άνοδος των επιτοκίων.
Τα Πανευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (PEPP) θα έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Θα προσφέρονται από ασφαλιστικές, τράπεζες, ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, επιχειρήσεις επενδύσεων, διαχειριστές κεφαλαίων. Οι ατομικές συντάξεις θα συμπληρώνουν τις κρατικές, επαγγελματικές και εθνικές ατομικές συντάξεις.. Ο βασικός μηχανισμός των PEPP- θα περιλαμβάνει προστασία κεφαλαίου κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης ενώ θα σχεδιάζεται πάνω σε διαφορετικά επενδυτικά προϊόντα και ανάλογα με το συνταξιοδοτικό πλάνο του αποταμιευτή.
Οι στόχοι και οι φήμες
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κράτη μέλη να εναρμονίσουν τον Κανονισμό στο Εθνικό τους Δίκαιο αλλά και να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για την προώθηση και ενίσχυση τους. Φήμες πάντως υποστηρίζουν ότι το Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν θα καταστεί σύντομα το μέσο που θα προαναγγείλει αλλαγές στους συνταξιοδοτικούς κανόνες της Ευρώπης.
Σχόλια