Αναζητείται «κλειδί» στο σταυρόλεξο των επιχειρησιακών κινδύνων
Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια σειρά από κινδύνους τους οποίους πρέπει να διαχειριστούν. Ο κίνδυνος ή το ρίσκο έχει αβέβαιο αποτέλεσμα. Ένα ενιαίο κλειδί που να ξεκλειδώνει το σταυρόλεξο όλων των επιχειρησιακών κινδύνων δεν υπάρχει. Οι επιχειρήσεις καλούνται σε ένα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον να «κόψουν και να φτιάξουν κλειδιά», στις δικές τους ανάγκες. Το πόσο το «κλειδί» αυτό θα κουμπώσει καλά και θα περιορίσει την έκθεση των επιχειρήσεων σε κινδύνους είναι θέμα αντίληψης και γνώσης των κινδύνων, ασφαλιστικής συνείδησης, κατάλληλων προγραμμάτων ασφάλισης και καλού ασφαλιστικού συμβούλου.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες κινδύνων: είναι οι φυσικοί κίνδυνοι (όπως είναι η φωτιά, ο σεισμός, οι πλημμύρες, η χαλαζόπτωση, ο παγετός) και οι κερδοσκοπικοί κίνδυνοι (όπως είναι οι επενδύσεις και οι τοποθετήσεις σε κατηγορίες κεφαλαίων). Οι επιχειρήσεις, επίσης αντιμετωπίζουν τον λειτουργικό κίνδυνο, τον κίνδυνο ρευστότητας, τον πιστωτικό κίνδυνο τον στρατηγικό κίνδυνο, τον κίνδυνο της αγοράς, τον πολιτικό και γεωπολιτικό κίνδυνο. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι διαχείρισης των κινδύνων. Η αποφυγή του κινδύνου, η ιδία κράτηση του κινδύνου, η αντιμετώπιση / περιορισμός του κινδύνου μέσω της ασφάλισης. Η επιχείρηση ανάλογα με το αντικείμενό της αναλαμβάνει το ρίσκο και διαχειρίζεται τους κινδύνους που την απειλούν. Όλες οι επιχειρήσεις δεν απειλούνται από τους ίδιους κινδύνους, ωστόσο όσο αναπτύσσεται η οικονομία με νέα εργαλεία και με επενδύσεις οι κίνδυνοι που απειλούν τις επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο σύνθετοι.
Υπάρχουν κάποιοι κοινοί κίνδυνοι για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά υπάρχουν και διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους και επιχειρήσεις. Κοινοί κίνδυνοι για όλες τις επιχειρήσεις μπορεί να είναι ο κίνδυνος χώρας και οι φυσικοί κίνδυνοι, ωστόσο μπορεί να μην έχουν τις ίδιες συνέπειες σε κάθε επιχείρηση.
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, νέα εργαλεία μπαίνουν στις επιχειρήσεις
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) στόχο έχει να αλλάξει τη δυναμική της αγοράς μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, διαθέτει στις επιχορηγήσεις 18,4 δισεκατομμύρια και δάνεια 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων σε όλες τις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή οικονομικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους στους παρακάτω πέντε στρατηγικούς πυλώνες:
- Ψηφιακό ανασχηματισμό,
- Πράσινη Μετάβαση,
- Εξαγορές και Συγχωνεύσεις,
- Καινοτομία και
- Εξωστρέφεια.
Νομοτελειακά οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά θα πρέπει να αρχίσουν να αναζητούν να λύσουν το σταυρόλεξο των δικών τους κινδύνων.
Σχόλια