NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο: Στο κατώφλι των Δράκων οι ασφαλιστικές

Περισκόπιο: Στο κατώφλι των Δράκων οι ασφαλιστικές

«Η μεγάλη Καρχηδόνα ξεκίνησε τρεις πολέμους. Μετά τον πρώτο, ήταν ακόμα ισχυρή. Μετά τον δεύτερο ήταν ακόμα κατοικήσιμη. Μετά τον τρίτο, ήταν αδύνατο να την εντοπίσεις». Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας.

Το πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν το δίνουν τα όπλα, αλλά τα χρήματα που δαπανώνται

Η Δύση πήρε πολύ γρήγορα αποφάσεις, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Βερολίνο ανακοίνωσε αναθεώρηση της αμυντικής του πολιτικής, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πιέζουν για διεύρυνση των κυρώσεων με τις συζητήσεις να στρέφονται στην ιδέα επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Η Ευρώπη κινείται στις «πατημασιές» των μέτρων κατά του Covid19, έναν «πόλεμο» που δεν τον κέρδισε. Περίοπτα, μαξιμαλιστικά σχέδια. Από πόσες πλευρές κινδυνεύουμε;

Το ξαναμοίρασμα της λείας

Η άνοδος των τιμών στο φυσικό αέριο ξεκίνησε, όταν άνοιξε η οικονομία, λόγω της έλλειψης προσφοράς, με τις τιμές να αυξάνονται λόγω του πολέμου. Συζητείται να μπει εμπάργκο στο φυσικό αέριο από την Ρωσία, ωστόσο η προσφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν θα καλύψει τη ζήτηση, προβληματίζονται οι ασφαλιστικές πιστώσεων. Οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, η παραγωγή των ΑΠΕ είναι περιορισμένη, οι μηχανισμοί αποθήκευσης σχεδόν ανύπαρκτοι, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ο ιμπεριαλισμός της Ρωσίας μιλά για πληρωμή σε ρούβλι και για τον κίνδυνο να σπάσουν συμβόλαια, ενώ ο εφιάλτης ενός πυρηνικού πόλεμου κορυφώνεται. Το αποτέλεσμα των μέτρων απεξάρτησης από την Ρωσία θα τα δούμε μετά από 2 - 3 χρόνια, μέχρι τότε, τον μαξιμαλισμό του πολέμου θα τον πληρώνουμε πολύ ακριβά. Ας θυμηθούμε ότι: «Όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση υλικών αγαθών -Πλάτων, Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος.

Οδυνηρός και ακριβός τρόπος επίλυσης διαφορών

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας αλλάζει την οικονομία, με επιπτώσεις που «χτυπάνε» τις ασφαλιστικές. Οι αλλαγές στο χάρτη της ενέργειας και οι υποδομές «καίνε» τις ασφαλιστικές πιστώσεων. Μεγάλο πλήγμα οι φρενήρεις ρυθμοί αύξησης των υλικών κατασκευής. Θα χρειαστούν αλλαγές στα τιμολόγια και στην ανάληψη των κινδύνων.

Οι ασφαλιστικές, ελληνικές και ξένες, έχουν βάλει κάτω χάρακα και διαβήτη και τραβάνε γραμμές για να χαράξουν νέες πολιτικές: Οι σειρήνες του πολέμου σκορπίζουν τον κίνδυνο της έλλειψης των τροφίμων. «Μαχαίρι» σε εξαγωγές - εισαγωγές λόγω των κυρώσεων, μεγάλο μπλέξιμο με τις διαδρομές των τροφίμων. Η Ελλάδα εισάγει το 60% - 70% περίπου των γαλακτοκομικών από την Ευρώπη (και ας τα πληρώνουμε σε κάποιες μπράντες ακριβά), το βοδινό κρέας από την Ρωσία και την Ουκρανία, το 20% του βοδινού κρέατος από την Ελλάδα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Μεγάλες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ήρθαν και ενίσχυσαν τις παλιές. Στο ίδιο μοτίβο θα ισχύσουν τα παλαιά συμβόλαια στην νέα εποχή που μας οδηγούν. Τι γίνεται με τις απώλειες εσόδων; Ποιος λέει ότι τα συμβόλαια Περιουσίας, Γενικών Ζημιών θα μείνουν στα ίδια επίπεδα;

Πάγωσαν, δεν ήρθαν τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Κινητήρια δύναμη του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου είναι οι εισαγωγές και οι νέες ταξινομήσεις, η παραγωγή του κλάδου ήταν ήδη σε αρνητικά επίπεδα, τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και μπρος; Θα πέσουν έξω οι προβλέψεις ή θα βρεθεί λύση;

Με τους «κινητήρες» των αεροσκαφών και τα προγράμματα leasing, αντίποινα του Πούτιν στην Ευρώπη;. Ζημιές 11 δισεκ. δολαρίων θα γράψουν οι (αντ)ασφαλιστές από leasing ρωσικών αεροσκαφών, προειδοποιεί η Moody’s βάζοντας στο τραπέζι το νέο νόμο της Ρωσίας για τους (αντ)ασφαλιστές αεροσκαφών σε προγράμματα leasing.

Ας πιάσουμε τα χρηματοοικονομικά: η Tesla είναι η τελευταία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων που ανέβαλε σχέδιο αναχρηματοδότησης με έκδοση ομολογιών αξίας 1 δισεκ. δολαρίων. Άμεσα και έμμεσα πληττόμενες οι ασφαλιστικές. Κάπου 25 δισεκ. δολάρια εκδόσεις χρέους και IPO «έκαψε» ο πόλεμος. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον ευρωπαϊκό κανόνα, όπως είναι οι Nestle, AKZO, L’OREAL, η VW, η VONOVIA, SEB που εξέδωσαν ομολογίες.

Η μεγάλη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές θα κλονίσει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών γράφουν σε αναλύσεις τους η Moody’s και η Fitch. Λέγεται όμως ότι θα οι ασφαλιστικές θα βγάλουν τα σπασμένα του πολέμου με αυξήσεις ωστόσο δεν θα τα βγάλουν εύκολα πέρα με τον πληθωρισμό, ο οποίος πληθωρισμός αποτελεί κίνδυνο στην κερδοφορία τους. Έχουμε όμως και την ανακοίνωση της 25ης Μαρτίου της Swiss Re που προειδοποιεί για στασιμοπληθωρισμό, τονίζοντας ότι οι τιμές των εμπορευμάτων ωθούν σε άνοδο τους δείκτες πληθωρισμού.

Στο ίδιο μοτίβο, θεατές: Και έχουμε και τα κόστη συμμόρφωσης στις κυρώσεις. Δισεκατομμύρια το «παιχνίδι» της συμμόρφωσης, θα ξεπεράσουν τα δισεκατομμύρια που έδωσαν οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις για να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα που έβγαιναν ανά εβδομάδα στον κόσμο και «λαλούσαν σαν τα κοκόρια». Εδώ μπορεί να πιάσουν δουλειά οι ασφαλιστικές σε θέματα φήμης και πελατείας εταιρειών που δεν θα συμμετέχουν σε κυρώσεις. Πιθανά να σχεδιάζουν να τους δώσουν καλά πακέτα καλύψεων.

Όσοι δέχονται να συνεργάζονται έχουν επικρατήσει

Και ας πάμε στα δικά μας τα εσωτερικά. Δόθηκε η έγκριση από την ΤτΕ για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC, ενώ εντός ολίγων ημερών θα μάθουμε το νέο όνομα που προκύπτει από την εξαγορά της MetLife από την ΝΝ. Έχουμε να δούμε δυνατό συναγωνισμό στην υγεία και τις συντάξεις

Αποφασιστικότητα στα δύσκολα. Απαντοχή και σκέψη όταν χάνουμε από τον αντίπαλο. Μεγαλοψυχία όταν κερδίζουμε χωρίς υπερβολές. Καλή θέληση όταν ξεκινάμε μαζί. Μας χρειάζονται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr