Digital Markets Act: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες
Η Κομισιόν, με ανακοίνωση της, χαιρέτισε την ταχεία πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ, σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA).
Ο κανονισμός, που συμφωνήθηκε σχεδόν έναν χρόνο μετά την πρότασή του, είναι από τις πρώτες πρωτοβουλίες αυτού του είδους για τη συνολική ρύθμιση της δύναμης που έχουν οι μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Margrethe Vestager, δήλωσε: «Αυτό που θέλουμε είναι απλό: Δίκαιες αγορές και στον ψηφιακό κόσμο. Τώρα κάνουμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για να φτάσουμε εκεί. Οι μεγάλες πλατφόρμες έχουν αποτρέψει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από τα οφέλη των ανταγωνιστικών ψηφιακών αγορών. Οι "gatekeepers" θα πρέπει τώρα να συμμορφωθούν με ένα σαφώς καθορισμένο σύνολο υποχρεώσεων και απαγορεύσεων. Αυτός ο κανονισμός, μαζί με την ισχυρή επιβολή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, θα φέρει δικαιότερους όρους στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, για πολλές ψηφιακές υπηρεσίες, σε ολόκληρη την ΕΕ».
Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή σφραγίζει το οικονομικό σκέλος της φιλόδοξης αναδιοργάνωσης του ψηφιακού μας χώρου στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Θα εργαστούμε γρήγορα για τον ορισμό των "gatekeeper" με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Εντός 6 μηνών από τον ορισμό τους, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις νέες τους υποχρεώσεις. Μέσω της αποτελεσματικής επιβολής, οι νέοι κανόνες θα επιφέρουν αυξημένη δυνατότητα αμφισβήτησης και δικαιότερους όρους για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματικούς χρήστες, γεγονός που θα επιτρέψει περισσότερη καινοτομία και επιλογές στην αγορά», με τον ίδιο να τονίζει πως »καμία εταιρεία στον κόσμο δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην προοπτική προστίμου έως και 20% του παγκόσμιου τζίρου της, εάν παραβιάσει επανειλημμένα τους κανόνες».
Ο DMA θα ισχύει για gatekeepers, εταιρείες που δημιουργούν σημεία συμφόρησης μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών και μερικές φορές ελέγχουν ακόμη και ολόκληρα οικοσυστήματα, όπως τις ηλεκτρονικές αγορές, τα λειτουργικά συστήματα, τις υπηρεσίες cloud και τις μηχανές αναζήτησης. Αυτές θα υπόκεινται σε ορισμένες σαφώς καθορισμένες υποχρεώσεις και απαγορεύσεις.
Το DMA αποτελεί μέρος της μεταρρύθμισης του ψηφιακού χώρου μαζί με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, με στόχο τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υπεύθυνου διαδικτυακού περιβάλλοντος. Συνολικά, «αυτό το πακέτο θα θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο σύνολο νέων κανόνων για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των διαδικτυακών αγορών και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υπόκειται πλέον σε επίσημη έγκριση από τους δύο συννομοθέτες. Μόλις εγκριθεί, ο κανονισμός DMA θα είναι εφαρμόσιμος σε ολόκληρη την ΕΕ και θα ισχύει έξι μήνες μετά.
Σχόλια