Συνήθως όταν σκεφτόμαστε μια γραμμή, σκεφτόμαστε μια ευθεία.. Στην πραγματικότητα όμως, μια γραμμή μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση, να κάνει ζικ ζακ ή κύκλους…
Η αλλαγή οπτικής και ένας δρόμος “λοξός”, διαφορετικός είναι όμως συνήθως και ο πιο ενδιαφέρων. Και αυτό θυμηθήκαμε μιλώντας με τον Βασίλη Κυρίτση, για όσα “ζυμώνονται” στο Line.
Μπαίνοντας στο Line, δεν συναντήσαμε επιγραφή αλλά μια άσπρη γραμμή που θελήσαμε να μάθουμε που οδηγεί. Όπως θελήσαμε να μάθουμε και τι είναι τα why-ins. Γιατί υπάρχουν μέσα στον κατάλογο αλλά και σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Line. Και εν τέλει, μήπως αποτελούν τον λόγο για να επισκεφθεί (μπει...) κανείς το Line;
Τι “ζυμώνεται” στο Line
Παραδόξως συναντηθήκαμε στο Ergon House καθώς ο ίδιος προετοίμαζε το μενού του “Ρετιρέ” του και μιλήσαμε με θέα ένα ράφι που εξείχε το βιβλίο μαγειρικής του γέροντα Επιφάνειου. Ο Βασίλης είναι ένας από τους συνδημιουργούς του Clumsies που κάθε τόσο φιγουράρει στις χρυσές λίστες με τα bar ανά τον κόσμο, και του Line. Ενός νέου και άκρως ενδιαφέροντος all day χώρου στην Αθήνα, στο κτήριο όπου προϋπήρχε η γκαλερί Ζουμπουλάκη στα Πετράλωνα.
Κανονικά θα πρέπει να έχετε ένα “γιατί” διπλα στην επιλογή των λέξεων “συνδημιουργός” και “ενδιαφέρον”. Και εξηγούμαστε. Το Line είναι και υπάρχει ο στόχος να είναι, ένα διαρκώς εν εξελίξει project, όπως συμβαίνει με τα προϊόντα ζύμωσης. Ψωμί, μπύρα, κρασί. Και όλα αυτά στο Line βρίσκονται υπό διαρκή επεξεργασία. Το όρια, οι έννοιες και οι τεχνικές διερευνώνται, αναδημιουργούνται, ανανεώνονται και “ανοίγουν”.
Στη συνέχεια του μπαρ και στο μαρμάρινο συντριβάνι της δεκαετίας του 20, υπάρχει το ήδη πολυφωτογραφημένο, φουτουριστικό άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που δημιούργησε ο γνωστός tattoo artist Sake. Και ακριβώς από κάτω, βρίσκεται το tap και τα τρία είδη μπύρας που το Line συνδημιούργησε με την ζυθοποιεία Alea. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες μπύρες είναι διαθέσιμες, για την ώρα, αποκλειστικά εκεί.
Επίσης, υπάρχουν τα προζυμένια ψωμιά που φτιάχνει σε καθημερινή βάση η Φαίδρα Μαυροειδή Σβάρνα (Bread&Chaos). Ενώ μπορεί κανείς να απολαύσει και το “bread experience”, δοκιμάζοντας πολλά διαφορετικά προζυμένια ψωμιά.
Ρωτώντας (για το) why-in?
Μετά το κόκκινο ψυγείο που είναι walk-in, μπορεί κανείς να δει τα μπουκάλια και τις ετικέτες των “κρασιών” που φτιάχνονται στο Line. Τα λεγόμενα whyins περνούν από μια διαδικασία οινοποίησης ή πιο σωστά “φρουτοποίησης”, όπως μας είπε ο Βασίλης. Επίσης για τα whyins, το Line συνεργάζεται με τον Θάνο Γεωργιλά του γνωστού οινοποιείου T-oinos της Τήνου.
Ωστόσο, τα κρασιά αυτά δεν προέρχονται από σταφύλια αλλά από φρούτα όπως είναι το ρόδι και το σύκο. Επίσης, δεν χωρίζονται σε λευκά, ροζέ και κόκκινα αλλά στις κατηγορίες classic (δεν υπάρχει επέμβαση στη διαδικασία της αλκοολικής τους ζύμωσης, απλά φιλτράρονται) και fancy.
Τέλος, και τα whyins θα έχουν την “χρονιά” τους, με το 2022 να είναι κυριολεκτικά η πρώτη ενώ στην ετικέτα τους αναγράφονται επίσης και οι περιοχές από όπου προέρχονται τα φρούτα.
Τα fancy παίρνουν περισσότερη έμπνευση από το bartending αφού, κατά τη διάρκεια της ζύμωσης των φρούτων, προστίθενται και άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα, στο κρασί που φτιάχνεται από ρόδι, προστίθενται αποστάγματα ντομάτας ή φρέσκα φρούτα αναλόγως με το ποια αποδίδουν καλύτερα στο γευστικό του προφίλ.
Και αν φτάσετε στο Line για να τα δοκιμάσετε, η απάντηση για το τι θα περιέχει το ποτήρι σας, θα είναι... εμφανής.
Σχόλια