Με την πρώτη ταχύτητα που βάζει και κρατά η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα, δύσκολο είναι να φτάσει στο σημείο τερματισμού, που είναι η μείωση του κενού μεταξύ οικονομικών ζημιών και ασφαλισμένων ζημιών.
Η αύξηση στην παραγωγή που έγραψε το 2021, αναχαιτίστηκε τον Ιανουάριο του 2022 με μεγάλη πτώση στις ασφαλίσεις ζωής και οριακή πτώση στο αυτοκίνητο. Σε διάδρομο υψηλών ταχυτήτων έτρεξαν οι ασφαλίσεις εγγυήσεων, όπου ήταν το μοναδικό είδος ασφάλισης που σημείωσε αύξηση 313% στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2021-Ιανουαρίου 2022.
Τα αποτελέσματα από το πρώτο μήνα του έτους υπαγορεύουν την ανάγκη για αλλαγές στα μοντέλα ασφάλισης, κάτι που ορισμένες ασφαλιστικές το έχουν συνειδητοποιήσει και δρομολογούν αλλαγές με επανασχεδιασμό προϊόντων και την είσοδο τους σε νέες αγορές.
Οι επιδόσεις του 2021
Αυξημένη κατά 7,7% παρουσιάζεται η ασφαλιστική παραγωγή το 2021 σε σχέση με το 2020, με τις ασφαλίσεις ζωής να καταγράφουν αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών κατά 5,7%. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ασφάλιση αυτοκινήτων (αστική ευθύνη οχημάτων και συμπληρωματικές καλύψεις) κατέγραψε αύξηση κατά 0,4%, ενώ οι λοιποί κλάδοι πλην αυτοκινήτων αυξάνουν συνολικά την παραγωγή τους σε ποσοστό 10%. Oι πληρωθείσες αποζημιώσεις εντός του έτους και η μεταβολή των προβλέψεων έφθασε αθροιστικά τα 2.334 εκατ. για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης
Αναφορικά με την φερεγγυότητα και τα ίδια κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς, στις 30.9.2020 η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,4 δισ. ευρώ. Η Ελάχιστη Κεφαλαιακή Απαίτηση (MCR) στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,3 δισ. ευρώ.
Ιανουάριος 2022 –Ιανουάριος 2021
Η αστική ευθύνη οχημάτων σημείωσε πτώση -0,4% στα 63.119.861, όσο ακριβώς ανέβηκε το 2020. Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών +6,6% στα 208.030.154 ευρώ με τους λοιπούς κλάδους ζημιών να κινούνται ανοδικά +10% στα 144. 910.293 ευρώ.
Πτώση 10,3% σημείωσαν στο σύνολο τους οι ασφαλίσεις ζωής στο διάστημα Ιανουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2021, όσο ανέβηκε το 2020 στα 168.840.000. Οι ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις αυξήθηκαν 27,7% στα 48.192. 126 ευρώ καταδεικνύοντας την στρεβλότητα για μία ακόμα φορά . Συνολικά η παραγωγή σημείωσε μείωση 1,7% στα 376.870.162 ευρώ.
Οι νέες τάσεις
Σημαντική τάση ανάπτυξης παρουσιάζουν οι ασφαλίσεις εγγυήσεων (+313%), η υγεία (+11%), οι Γενικές Αστικές Ευθύνες, (+24%), τα μεταφερόμενα εμπορεύματα (+17%), βοήθεια (+10%), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, δίνοντας το στίγμα που για τα επόμενα, μεταξύ άλλων βήματα των ασφαλιστικών.
Αναπάντητα ερωτήματα
Συντάξεις και αποταμίευση
Aπάντηση δεν έχει δοθεί στο θέμα των συντάξεων με την εντεινόμενη δημογραφική γήρανση στη χώρα και τα δημοσιονομικά προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις συντάξεις. H κατάστρωση ενός διευρυμένου συστήματος που συνδυάζει την κοινωνική με την ιδιωτική ασφάλιση (σύστημα 3 πυλώνων - κοινωνική ασφάλιση - επαγγελματική ασφάλιση - ιδιωτική ασφάλιση) έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στις συντάξεις λόγω διασποράς των κινδύνων που επιτυγχάνεται, αφού συνδυάζει συνταξιοδοτικό εισόδημα από διαφορετικές πηγές (δημόσιους και ιδιωτικούς.
Ατομικό Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν
Εξέλιξη δεν έχει υπάρξει με την νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το PEPP - το Ατομικό Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν – για την αντιμετώπιση της μείωσης των συντάξεων λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης της μακροβιότητας, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης πανευρωπαϊκής αγοράς συντάξεων τρίτου πυλώνα που θα έδινε συγχρόνως ώθηση στους θεσμικούς επενδυτές για συλλογικές επενδύσεις. Θεμελιώδες στοιχείο του Κανονισμού αποτέλεσε η τυποποίηση των χαρακτηριστικών που πρέπει τα προϊόντα PEPP να φέρουν σε ολόκληρο το έδαφος της Ε.Ε. αφήνοντας ωστόσο σε ορισμένες περιοχές ευχέρεια στα κράτη-μέλη να καθορίσουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών σε εθνικό επίπεδο.
Υγεία – δεν έχει δοθεί απάντηση για τα τιμολόγια
Ζητήματα εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, στον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων ασφαλιστικής κάλυψης για το προσφερόμενο δίκτυο υπηρεσιών υγείας, τα τιμολόγια σε συνάρτηση με την προσφερόμενη ποιότητα στα διαθέσιμα ασφαλιστικά πακέτα αλλά κυρίως στη διαπραγματευτική δύναμη μεταξύ των παρόχων ασφαλιστικής κάλυψης και των παρόχων υπηρεσιών υγείας για τις τιμές και την προσέλκυση πελατείας μέσω άλλων παραμέτρων όπως ποιότητα, ποικιλία, εύρος δικτύου κλπ.
Φυσικές καταστροφές και ασφάλιση
Η ιδιωτική ασφάλιση, όπως έχει ειπωθεί, μπορεί να δώσει λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ωστόσο το νέο νομοσχέδιο καθιστά αδύνατον την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην διασφάλιση περιουσίας των κτιρίων. Το σχέδιο είναι ανεφάρμοστο.
Σχόλια