Ένα ελληνικό fashion brand που παραδίδει μαθήματα υφαντικής τέχνης, τόσο δια ζώσης με αργαλειό, όσο και μέσω video seminars, που συνοδεύονται από ένα κιτ υφαντικής.
Μοτίβα από τη μακραίωνη υφαντική μας παράδοση, από μινωικές τοιχογραφίες και αγγεία προσαρμόζονται στη σύγχρονη εποχή. Οι γεωμετρικές γραμμές και η απλότητα της Κλασσικής Ελλάδας «υφαίνονται» με επαναλαμβανόμενες κινήσεις στο σήμερα. Οι αργαλειοί της Κρήτης, του νησιού με την μακραίωνη παράδοση στην υφαντική τέχνη, έχουν ζωντανέψει στο εργαστήριο του fashion brand Klotho.
Και όπως οι κλωστές συνδέονται για να συνεχίσουν να δημιουργούν ένα σχήμα, ένα ένδυμα, ένα έργο, μια τέχνη αναβιώνει και «απλώνεται» μπροστά μας.
Υφαίνοντας την αρχέγονη παράδοση με σύγχρονες κλωστές
Η Αλεξάνδρα Θεοχάρη έστησε ξανά στην Κρήτη το παλιό εργαστήρι υφαντικής της γιαγιάς της, με τον ίδιο της τον αργαλειό και, δημιούργησε το brand μόδας Klotho. Συνεργάστηκε με υφάντριες σε όλη την Κρήτη, ξαναβάζοντας στην παραγωγή μια σχεδόν ξεχασμένη τεχνική, θέτοντας σε λειτουργία τους μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένους αργαλειούς του νησιού.
Η ίδια η ονομασία Klotho προέρχεται από τη μοίρα Κλωθώ της Ελληνικής Μυθολογίας, που ύφαινε τις ζωές των ανθρώπων. Ενώ το logo του brand απεικονίζει μια χορεύτρια της Μινωικής εποχής και οι ζικ-ζακ γραμμές του φορέματός της είναι αναφορά στη «στράτα του έρωτα», το γνωστό μοτίβο της κρητικής υφαντικής τέχνης.
Σήμερα παραδίδει και μαθήματα υφαντικής τέχνης τόσο δια ζώσης με αργαλειό όσο και μέσω video seminars με την βοήθεια ενός κιτ υφαντικής αλλά και «μαθήματα» αναβίωσης μιας από τις πιο μακρόχρονες ελληνικές τέχνες.
Ρωτήσαμε ωστόσο την ίδια για να μας εξηγήσει πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό:
Πείτε μας αρχικά δύο λόγια για εσάς. Πώς βρεθήκατε στην Κρήτη και ποια είναι τα στοιχεία του νησιού που σας κρατούν εκεί;
Αν και έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη, η καταγωγή μου κατά το ήμισυ είναι από την Κρήτη, έτσι λοιπόν, αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, ήρθα στην Κρήτη για να δουλέψω. Επειδή όμως όποιος έρχεται στην Κρήτη ή επιστρέφει δεν φεύγει ποτέ, έτσι κι εγώ ερωτεύτηκα το μέρος, τη θετική αύρα του νησιού, τους ανθρώπους και εν τέλει, τον άντρα μου. Έτσι παντρεύτηκα εδώ και απολαμβάνω τη ζωή σ' αυτόν το εκπληκτικό τόπο.
Πώς ήρθατε σε επαφή με την υφαντική τέχνη και πώς τελικά αποφασίσατε να εντάξετε στοιχεία της στο brand Klotho;
Από τη υφαντική είχα ουσιαστικά μόνο μνήμες, από τη γιαγιά μου, που την έβλεπα το Πάσχα συνήθως, όταν ερχόμασταν οικογενειακώς στην Κρήτη για διακοπές. Ξανασυνδέθηκα με την υφαντική τυχαία, πριν λίγα χρόνια σε ένα εργαστήριο υφαντικής στο μοναστήρι της Αγ. Ειρήνης στο Ρέθυμνο.
Η δημιουργική διαδικασία του σχεδιασμού και της παραγωγής του υφαντού υφάσματος, διακοσμημένου με κεντήματα και διάφορες τεχνοτροπίες, λες και ξύπνησε μέσα μου την καλλιτεχνική μου πλευρά. Εκείνη την εποχή, παρακολουθούσα επίσης μια σχολή σχεδιασμού ρούχου και πατρόν, οπότε πολύ φυσικά, ήρθε το επόμενο βήμα, να παντρευτεί το ρούχο με το υφαντό ύφασμα στον παραδοσιακό αργαλειό.
Και πώς αποφασίσατε να πάτε ένα βήμα παρακάτω, δημιουργώντας σεμινάρια και workshops για την υφαντική τέχνη;
Η αφορμή δόθηκε από το ενδιαφέρον του κόσμου. Όποιος επισκέπτεται τον χώρο μας, εντυπωσιάζεται βλέποντας τους αργαλειούς να δουλεύουν και να παράγουν και, όχι απλά να στέκονται σαν μουσειακά εκθέματα. Η περιέργεια του κόσμου και η επιθυμία τους να μάθουν οσο γίνεται περισσότερα πράγματα μας οδήγησε να δημιουργήσουμε workshops με θέμα την υφαντική.
Τι μπορεί να μάθει κανείς στο εργαστήριο υφαντικής και τα video seminars και πώς μπορεί να εξελίξει ή να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια, τις γνώσεις που θα αποκομίσει;
Στα σεμινάρια, μπορεί κάποιος να γνωρίσει τα εξαρτήματα του αργαλειού και τη χρησιμότητά τους, να μάθει πράγματα γύρω από τα υλικά και τα νήματα, τις βασικές αρχές ύφανσης, επιπλέον διακοσμητικές τεχνικές, να οργανώνει συνθέσεις και πολλά ακόμα... Όσο μαθαίνεις τόσο καταλαβαίνεις ότι ο χώρος της Υφαντικής είναι ανεξάντλητος και οι δυνατότητες για δημιουργία άπειρες....
Τέλος, υπάρχουν προσδοκίες που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Θέλω να έχω τη δύναμη να κάνω αυτό που αγαπάω, να εκφράζω τη δημιουργικότητά μου μέσα από την τέχνη μου και να μπορώ να δείχνω στον κόσμο ότι ο αργαλειός δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά αφορά μια τέχνη με μεγάλη δυναμική και με πολλές δυνατότητες, που ενσωματώνεται στη σύγχρονη καθημερινότητα και δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης.
Σχόλια