Γαστρονομικός και πολιτιστικός τουρισμός μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Θεσσαλονικη», έγραφε στις 2 Μαρτίου 2021 στο μεγάλο αφιέρωμα που έκανε το epixeiro.gr η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, η οποία μαζί με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα συνδιαμορφώνει την τουριστική ανάπτυξη της πόλης».
Ένα χρόνο πριν το epixeiro.gr διέβλεπε τις προοπτικές της πόλης στο τομέα, συζήτησε με την Μαρία Καραγιάννη για τους στόχους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ένα χρόνο μετά επιχειρεί να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της πόλης, τις προοπτικές και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η πόλη. Καθόλου τυχαίο που το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και οι ασφαλιστικές στρέφεται στην Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.
Η Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεως Γαστρονομίας ανάμεσα σε 246 πόλεις
Η πόλη των 15 περίπου μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και των μουσείων με ταυτότητα το βυζαντινό στοιχείο, λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2021, έγινε η πρώτη ελληνική πόλη που επέτυχε την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της Unesco ανάμεσα από 246 πόλεις απ’ όλον τον κόσμο. Σήμερα στην εφημερίδα Guardian, η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνεται στους 22 προορισμούς στην Ευρώπη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς.
O Κωνσταντίνος Ζέρβας Δήμαρχος της πόλης της Θεσσαλονίκης τονίζει πως η επιτυχία ήρθε ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, υπογραμμίζοντας ότι η ‘συμμαχία’ απέδωσε οφέλη καθώς ο «φάκελος της Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Καίτη Τζιτζικώστα.
Ο κος Ζέρβας σε δήλωση του αναφέρει ότι πρόκειται για ένα χρυσό εργαλείο ανάπτυξης η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco δίνοντας την ευκαιρία στην πόλη να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Από την πλευρά της η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη διευκρινίζει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο ενός σύγχρονου πόλου ανάπτυξης για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αποκτά πιστοποίηση ποιότητας καλού φαγητού
Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει παράδοση στη γαστρονομία με πολυπολιτισμικές επιρροές από όσους έζησαν και ζουν στην πόλη. Μικρασιάτες, Εβραίοι, Αρμένιοι και Οθωμανοί έφεραν στην πόλη τις γεύσεις και τα υλικά τους, και η επιρροή τους έχει ενσωματωθεί στη γαστρονομία της πόλης. Με το δεδομένο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης επέλεξε να εστιάσει στην γαστρονομία.
Χαρακτηριστική η δήλωση της Αντιδημάρχου Μαρίας Καραγιάννη, «η επιλογή της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να εστιάσει στο σκέλος της γαστρονομίας ήταν απολύτως συνειδητή, αφού «ακολουθεί την εθνική στρατηγική για τον γαστρονομικό τουρισμό, ακολουθεί ένα παγκόσμια τάση, αλλά κυρίως πηγαίνει οριζόντια σε όλες τις κατηγορίες τουριστών».
Σημαντικό στην αξιοποίηση του συνολικού τουριστικού προϊόντος οι διαδρομές κρασιού, και το μουσείο του Κτήματος Γεροβασιλειου όπου το κρασί μας ταξιδεύει στις αρχαίες διαδρομές και στα είδη της μεταφοράς του, με εκθέματα όπως τα ανοιχτήρια κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η σημασία τους, οι τρόποι ανοίγματος, τα συμπόσια και τα μυστήρια και πολλά άλλα.
Σχόλια