NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Στάση αναμονής από την ΕΚΤ - Στο τέλος του α’ εξαμήνου αναμένεται να αναθεωρήσει τις στρατηγικές της

Στάση αναμονής από την ΕΚΤ - Στο τέλος του α’ εξαμήνου αναμένεται να αναθεωρήσει τις στρατηγικές της

H αντιμετώπιση του πληθωρισμού έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται σύνθετες λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

Η παγκόσμια οικονομία (στο σύνολό της) έχει να αντιμετωπίσει τόσο σύνθετα προβλήματα, όχι από την δεκαετία του ’80, όπως λένε τα διάφορα δίκτυα, αλλά από τις αρχές του ’70 όταν ενέκυψε η μεγάλη ενεργειακή κρίση που οδήγησε μεγάλες οικονομίες, όπως η αμερικανική και η ιαπωνική σε στασιμοπληθωρισμό.

Ο στασιμοπληθωρισμός λειτουργεί ως δύο μυλόπετρες που έχουν ανάμεσα την οικονομία. Απ’ τη μία οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν περιορισμούς πόρους και από την άλλη η ανάπτυξη λόγω μειωμένης κατανάλωσης γίνεται πολύ χαμηλή. Σήμερα, τις κεντρικές τράπεζες τις φοβίζουν εξ ίσου και τα δύο, αφού πραγματοποιούνται από άγνωστες και μη ελεγχόμενες συνθήκες.

Μέχρι τις αρχές του 2022, οι Κεντρικές τράπεζες είχαν προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν την χαμηλή ανάπτυξη της προηγούμενης διετίας με μεγάλες «ενέσεις» χρηματοδοτήσεων που προκαλούσαν και λίγες πληθωριστικές πιέσεις. Γι’ αυτό και η FED και η EKT μιλούσαν για πληθωρισμό μέχρι 2%. Μετά ενέσκηψε και ο πόλεμος και ο πληθωρισμός ξέφυγε ανεξέλεγκτα πάνω από το 7% σε ΗΠΑ και Ε.Ε (Γερμανία). Εκεί οι κεντρικές τράπεζες βρέθηκαν προ αδιεξόδου.

Η FED μοιάζει πιο συγκροτημένη, καθώς δεν έχει να αντιμετωπίσει και τις επιπτώσεις του πολέμου.

Η ΕΚΤ με την σειρά της προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του μεγάλου πληθωρισμού με το φάρμακο της αδράνειας. Διατηρεί την ίδια συνταγή που είχε μέχρι το τέλος 2021. Το πιθανότερο είναι ότι θα περιμένει μέχρι το β’ τρίμηνο για να δει που οδεύει η κατάσταση (γεωπολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά) προκειμένου να πάρει νέες αποφάσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από τον πληθωρισμό και την χαμηλή ανάπτυξη υπάρχει και το πρόβλημα του χρέους, καθώς οι μισές τουλάχιστον χώρες μέλη έχουν ξεπεράσει τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr