Designia: Cyber κίνδυνο - Από πού να ξεκινήσει ένας επιχειρηματίας και πού να σταματήσει
Κάθε σύγχρονη επιχείρηση προκειμένου να μπορέσει να παράξει ουσιαστική αξία, οικονομική και όχι μόνο, οφείλει να «αγκαλιάσει» τη φιλοσοφία ESG. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρική διακυβέρνηση και ό,τι αυτή περιλαμβάνει -διαφάνεια, ορθές επιχειρηματικές πρακτικές, σεβασμός στους εργαζομένους και στους συνεργάτες και, φυσικά, ασφάλεια δεδομένων- κατέχει κομβικό ρόλο.
Όσο αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις σε μια εταιρεία, άρα και η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία απέναντι σε πιθανούς μετόχους, αλλά και όσο περισσότερο μια εταιρεία εξαρτάται από πιο σύνθετα τεχνολογικά εργαλεία, τόσο αυξάνεται και το ρίσκο. Όπως γίνεται αντιληπτό, η διακινδύνευση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις ΜμΕ, που σε ένα σύγχρονο, ψηφιακό περιβάλλον, πρέπει να λάβουν ακόμη πιο ισχυρά μέτρα προστασίας απέναντι σε λάθη και παραλείψεις που μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά για την κυβερνοασφάλεια του οργανισμού, εξηγεί η Άννυ Τρύφων, CEO της Designia Insurance Brokers.
Τονίζει πως, αν υπολογίσουμε ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά της επίσημης ευρωπαϊκής αρχής, του ENISA, την προηγούμενη χρονιά, διαπιστώθηκε ανθρώπινο λάθος στην πλειοψηφία των cyber attacks, αλλά και αύξηση των μη κακόβουλων περιστατικών, γίνεται αντιληπτό γιατί πρέπει οι επιχειρήσεις να είναι καλύτερα προετοιμασμένες.
Εκθετική η αύξηση έκθεσης στο cloud και το ηλεκτρονικό εμπόριο
Η κυβερνοασφάλεια είναι σήμερα πιο επίκαιρη παρά ποτέ, επομένως καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για προστασία από τέτοιου είδους επιθέσεις. Στην αύξηση των cyber κινδύνων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες τα τελευταία χρόνια συντέλεσε φυσικά η εκτεταμένη τηλεργασία και η αυξημένη ενασχόληση όλων μας με το διαδίκτυο, αλλά και η εκθετική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και η χρήση του cloud.
Στόχοι εταιρείες επικοινωνίας, τεχνολογία, χρηματοπιστωτικός κλάδος, υγεία
Σύμφωνα με τον ENISA, την προηγούμενη χρονιά, στόχοι ήταν κυρίως οι εταιρίες επικοινωνίας και τεχνολογίας, αλλά και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, ενώ είχαμε πολλές επιθέσεις και στον τομέα της υγείας. Το ransomware ήταν η #1 απειλή για το διάστημα 2020 - 2021. Αυτό αφορά επιθέσεις με κλείδωμα των συστημάτων ή και των αρχείων μιας εταιρείας, με σκοπό την πληρωμή λύτρων.
Για το ίδιο διάστημα, παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των απαιτούμενων λύτρων, αλλά και στοχευμένες ή μεγαλύτερης διάρκειας επιθέσεις. Ο COVID-19 ήταν το πιο δημοφιλές «δόλωμα» των hackers στις επιθέσεις αυτές, οι οποίες γίνονταν κυρίως μέσω SMS & e-mail.
Από πού να ξεκινήσει ένας επιχειρηματίας και πού να σταματήσει
Οι cyber κίνδυνοι είναι εδώ για να μείνουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Ένας επιχειρηματίας που θέλει να διασφαλιστεί από τους cyber κινδύνους, πρέπει πρώτα-πρώτα να δει σφαιρικά την ανάγκη του και να εντοπίσει αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Βάσει αυτών, θα πρέπει να αξιολογήσει τα συστήματα που χρησιμοποιεί και τους πιθανούς κινδύνους που προκύπτουν και να προχωρήσει σε αποκατάσταση τυχόν κενών ασφαλείας, ευαισθητοποιώντας και εκπαιδεύοντας παράλληλα τους εργαζομένους, που είναι οι σύμμαχοί του σε αυτή την προσπάθεια.
Πρέπει παράλληλα να έχει στο νου του και το αντίστοιχο ασφαλιστήριο, καθώς εκτός από τον κλασικό ρόλο της, η ασφαλιστική αγορά μπορεί να συνδράμει και στη διαχείριση σχετικών περιστατικών, περιορίζοντας σημαντικά τις επιπτώσεις μέσω εξειδικευμένων υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες εκπαιδευμένοι στη διαχείριση τέτοιων συμβάντων. Μια τέτοια, 360 προσέγγιση, προσφέρει και η Designia Insurance Brokers με τα προϊόντα που έχει αναπτύξει.
Σχόλια