«Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και, με τις σωστές πρωτοβουλίες από το δημόσιο, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα ώριμο περιφερειακό οικοσύστημα στη Μεσόγειο».
Με αυτά τα λόγια καταλήγει η αναφορά του νεότερου «StartupBlink Ecosystem Index Report» για το 2021, δείχνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τις προοπτικές που υπάρχουν για το ελληνικό οικοσύστημα. Εντούτοις, αυτό αναφέρεται και στη δυναμική που μπορεί να υπάρξει για το μέλλον, καθώς, σύμφωνα πάντα με την κατάταξη που αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη μελέτη, το οικοσύστημα παρουσίασε μια σημαντική πτώση.
Για την ακρίβεια, η Ελλάδα βγήκε από τη λίστα με τα 50 κορυφαία οικοσυστήματα παγκοσμίως, χάνοντας 10 ολόκληρες θέσεις και φτάνοντας, πλέον, στην 54η θέση. Αυτό αποτελεί μια συνολική απώλεια 12 ολόκληρων θέσεων στη συγκεκριμένη κατάταξη, αν υπολογίσει κανείς πως μερικά χρόνια πριν και προτού κάνει την εμφάνιση της η πανδημία του κορονοϊού, το 2019, το ελληνικό οικοσύστημα βρισκόταν στην 42η θέση.
Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση ανάμεσα στα οικοσυστήματα των Βαλκανίων, ενώ η Αθήνα παρουσίασε μια σημαντική πτώση 46 θέσεων και βρέθηκε στην 153η, ωστόσο η πρωτεύουσα εξακολουθεί να κατέχει την 3η θέση στα Βαλκάνια. Επιπλέον, η Αθήνα κατατάσσεται στα 100 κορυφαία οικοσυστήματα παγκοσμίως, όσον αφορά στη λεγόμενη βιομηχανία «Social & Leisure», φτάνοντας στην 58η θέση.
Στη 2η θέση για την Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη παρουσίασε και αυτή πτώση στην κατάταξη, υποχωρώντας κατά 117 θέσεις και πέφτοντας στην 379η θέση παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, η συμπρωτεύουσα εξακολουθεί να βρίσκεται στην 11η θέση για την περιοχή των Βαλκανίων. Η μοναδική ελληνική πόλη με άνοδο στην κατάταξη ήταν τα Ιωάννινα, με άλμα 81 θέσεων, στην 902η. Τέταρτη σε εθνικό επίπεδο, η Ρόδος κατέγραψε μείωση 80 θέσεων και κατέλαβε την 941η θέση.
Οι προκλήσεις για την Ελλάδα
Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό οικοσύστημα; Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι δύο κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η υπερβολική γραφειοκρατία και η έλλειψη επιχειρηματικής νοοτροπίας, κάτι που αναφέρεται πως προκαλεί πρόβλημα στην ανάπτυξη πολλών νεοφυών επιχειρήσεων.
Όσο για το τελευταίο, δηλαδή την έλλειψη επιχειρηματικής νοοτροπίας, «η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, θα ωφεληθεί από μια πολιτισμική αλλαγή που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, αφού οι περισσότεροι νέοι εξακολουθούν να αναζητούν μια θέση εργασίας με ωράριο 9−5 ως την προτιμώμενη επαγγελματική πορεία, κάτι που σχετίζεται, σε μεγάλο βαθμό, και με τις κοινωνικές νόρμες».
Η μελέτη αναφέρεται και στο πλήγμα που υπήρξε τα τελευταία χρόνια από τον κορονοϊό, πάνω που η Ελλάδα είχε αρχίσει να βγαίνει από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008, «επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα πιθανά έσοδα από τον τουρισμό. Αυτό είναι άλλη μια υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η επιχειρηματικότητα για τη διατήρηση μιας σύγχρονης οικονομίας και για τη μείωση της εξάρτησης από πηγές εσόδων που μπορεί να είναι ευάλωτες σε εξωτερικούς κραδασμούς».
Άλλωστε, «η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας». Επιπρόσθετα, διαθέτει εξειδικευμένο ταλέντο στην πληροφορική με πολύ καλή γνώση Αγγλικών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει ώστε περισσότερες startup να ενταχθούν στο οικοσύστημα και να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό, επίσης, θα βοηθούσε στη δημιουργία δεξαμενής ιδιωτών επενδυτών και venture capital funds, κάτι που, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει. «Ο δημόσιος τομέας μπορεί βοηθήσει σε αυτές τις προκλήσεις, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο προώθησης και καθοδήγησης δυνητικών επιχειρηματιών, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πληροφορίες και το ενδιαφέρον των επενδυτών για startups πρώιμου σταδίου.
Η μεγάλη δεξαμενή ταλέντου της Ελλάδας, με τους ικανούς προγραμματιστές, έχει ισχυρούς δεσμούς με πολλές μεγάλες εταιρείες. που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ως χορηγοί σε προγράμματα επιτάχυνσης και σε θερμοκοιτίδες για early stage startups» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στη γραφειοκρατία, σημειώνεται πως η ελληνική η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ευκολότερη την ζωή των επιχειρηματιών. Αυτό χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες αναφέρουν πως «είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις, λόγω της συντριπτικής γραφειοκρατίας και του κόστους ασφάλισης.
«Αν και έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους βελτιωμένες πολιτικές, πρέπει να γίνουν προσπάθειες επίσπευσης, για να διασφαλιστεί ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ενισχυθεί με έναν ισχυρό τεχνολογικό τομέα όταν θα χτυπήσει η επόμενη κρίση». Άλλωστε, λαμβάνοντας υπόψιν το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ουκρανία και τον παγκόσμιο αντίκτυπο που υπάρχει, η επόμενη κρίση μπορεί να είναι ήδη εδώ.
Σχόλια