Η ενέργεια «καίει» τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών - Τα μέτρα που προτείνει η Euler Hermes
Αυξημένοι τουλάχιστον κατά 30% θα έρχονται οι λογαριασμοί ενέργειας για όλο το 2022, γράφει σε ανάλυσή της η Euler Hermes απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο χειρότερο σενάριο, που είναι αυτό των διακοπών παροχής ενέργειας στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα τιμολόγια ενέργειας θα αυξηθούν 70% περαιτέρω.
Οι αυξήσεις πλήττουν τις αποταμιεύσεις και το μηναίο εισόδημα των νοικοκυριών. Τα μέτρα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια δεν ενδείκνυνται, αλλά ούτε και η μείωση του ΦΠΑ φέρνει αποτέλεσμα, καθώς θα δώσει χώρο στην κερδοσκοπία.
Οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο κατά σειρά είναι: η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Στη Γερμανία τα νοικοκυριά θα χάσουν 3.400 ευρώ το χρόνο από το εισόδημα τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο 2.800 και περίπου 2.000 ευρώ τα νοικοκυριά στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Τα νοικοκυριά χάνουν τις αποταμιεύσεις τους
Για τα περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, το πλεόνασμα των αποταμιεύσεων που δημιουργήθηκε επί των ημερών του κορωνοϊού δεν επαρκεί για να απορροφήσει τις πιέσεις. Χωρίς περαιτέρω κρατικά μέτρα στήριξης, η μείωση της κατανάλωσης θα μειώσει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά -0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, -0,5 ποσοστιαίες μονάδες στη Γερμανία και -0,4 ποσοστιαίες μονάδες στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό θα χρειαστεί πρόσθετη κρατική στήριξη άνω των 20 δισ. ευρώ στη Γερμανία, 14 δισ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, 17 δισ. ευρώ στη Γαλλία και κοντά στα 10 δισ. ευρώ στην Ιταλία και την Ισπανία. Στη χειρότερη περίπτωση απαιτείται πρόσθετη στήριξη 75 δισ. ευρώ στη Γερμανία και τα 50 δισ. ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν ήδη θεσπίσει μια σειρά μέτρων με τις αυξήσεις που είχαν γίνει στην προπολεμική εποχή. Συνολικά, η άμεση και η έμμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων στα νοικοκυριά ήταν υψηλότερη στη Γαλλία και την Ιταλία (+3 π.μ. και +1,6 π.μ. στο διαθέσιμο εισόδημα). Ακολούθησαν η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (+1,4 π.μ. και +1,1 π.μ). ενώ υστερεί η Γερμανία (+0,6 π.μ.).
Το μέτρο μείωσης εισφορών αποδίδει, τα ανώτατα όρια τιμών αυξάνουν το δημόσιο χρέος, θολώνουν τα νερά
Το εύρος και το επίπεδο στήριξης των δημοσιονομικών μέτρων ποικίλλουν ανά χώρα. Τα μέτρα με στόχο περιλαμβάνουν μειωμένες εισφορές (Ιταλία, Ισπανία), ή εξαίρεση των εισφορών (Γερμανία), μειώσεις ΦΠΑ (Ιταλία, Ισπανία), άμεση μεταφορά ενέργειας προς τους ιδιώτες.
Τα μέτρα των κυβερνήσεων ως προς την αντιμετώπιση του θέματος είναι κρίσιμα. Οι επιδοτήσεις αναφέρει η Euler Hermes με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες θέρμανσης των καταναλωτών. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ διατρέχει τον κίνδυνο να απορροφηθεί εν μέρει από τα περιθώρια κέρδους των ήδη κερδοφόρων εταιρειών διανομής ενέργειας αντί να φτάσουν στα νοικοκυριά. Από την άλλη πλευρά τα ανώτατα όρια τιμών είναι δαπανηρά, θολώνοντας τις τιμές, αλλά και αυξάνοντας το δημόσιο χρέος, εάν οι εταιρείες διανομής ενέργειας είναι κρατικές. Ο τελικός καταναλωτής μπορεί να έχει ελάχιστο όφελος, μπορεί και όχι.
Το Δελτίο κόβει την βιομηχανική παραγωγή
Οι κυβερνήσεις διατυπώνει η Euler Hermes μπορούν να επιβάλλουν μέτρα που περιορίζουν την κατανάλωση της ενέργειας, το δελτίο θα μπορούσε να είναι μία πιθανή λύση αποφυγής μίας ενεργειακής κρίσης. Το κόστος από το μέτρο αυτό περιορίζει τις βιομηχανικές δραστηριότητες, την παραγωγή πλαστικών και τον οδικό εξοπλισμό, ωστόσο παρέχει περισσότερη ενέργεια στα νοικοκυριά.
Ελάχιστες οι χώρες με αποθέματα – δεν πείθουν οι ανακοινώσεις
Τα περισσότερα κράτη δεν διαθέτουν άφθονα αποθέματα. Στα τέλη του 2021, τα αποθέματα του ήταν περίπου 4, δισεκατομμύρια βαρέλια -που αντιπροσωπεύει περίπου 42 ημέρες παγκόσμιας κατανάλωσης. Μόλις την 1η Μαρτίου, κυκλοφόρησαν 60 εκατομμύρια βαρέλια-με το ήμισυ αυτής της ποσότητας να προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καταφέρει ακόμα να καθησυχάσει τις αγορές: η τιμή του Brent εκτοξεύτηκε πάνω από 110 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι παρά τις ανακοινώσεις.
Σχόλια