Πάνε δύο χρόνια που το Οινόραμα, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για το κρασί, δεν πραγματοποιήθηκε…Covid μη επιτρέποντος. Για τον λόγο αυτό η αδημονία των συμμετεχόντων, αλλά και οι οινικές χρονιές που θα είναι διαθέσιμες προς δοκιμή, θα είναι περισσότερες.
Αν και από την άλλη, η πανδημία και οι συνθήκες και οι επιπτώσεις της, οι καραντίνες, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι, γύρω από το τραπέζι και η μεγαλύτερη ενασχόληση με τη γαστρονομία και το μαγείρεμα, συνετέλεσαν στο να εμφανιστούν πολλοί νέοι, μεταφορικά και κυριολεκτικά, φίλοι του κρασιού.
Αυτές τις ημέρες, και συγκεκριμένα στις 12, 13 και 14 Μαρτίου 2022, το επίσημο ραντεβού με το Οινόραμα έχει πλέον ανανεωθεί στο Ζάππειο Μέγαρο για να συγκεντρώσει τους παλιούς και τους νέους φίλους του κρασιού αλλά και τους επαγγελματίες του αμπελοοινικού κλάδου. Μάλιστα θα είναι το πρώτο, στην 28 ετών ιστορία του, που θα μας συστήσει κρασιά από τρεις «νέες» σοδειές.
Σκηνές «οινικών αποκαλύψεων» στο φετινό Οινόραμα
Πάνω από 2.000 κρασιά, από 250 οινοποιεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και κρασιά-εκπρόσωποι των ελληνικών ονομασιών προέλευσης και των πιο διαδεδομένων γηγενών ποικιλιών του ελληνικού κρασιού θα αποτελέσουν την οινική παλέτα στο φετινό Οινόραμα.
Επιπλέον, η αίθουσα «Οινοτεχνία» με τον αμπελοοινικό εξοπλισμό θα είναι η ιδανική για τους επαγγελματίες του κρασιού. Ενώ η αίθουσα «Οινικές Αποκαλύψεις», θα εστιάσει το ενδιαφέρον σε μικρά και πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία.
Τέλος, το «wine bar» θα φιλοξενήσει ιδιαίτερα και πιο σπάνια κρασιά, από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως είναι τα κρασιά που οινοποιούνται σε αμφορείς ή με γηγενείς ζύμες, αλλά και τα κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης.
Το σύγχρονο όραμα για τον κόσμο του ελληνικού κρασιού
Ο Σύνδεσμός Ελληνικού Οίνου έχει όραμα τον εκσυγχρονισμό του αμπελουργικού θεσμικού πλαισίου, την προβολή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό (Wines of Greece) και την προώθηση του επώνυμου ελληνικού κρασιού στο εσωτερικό σε συνέργεια με τους φορείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Γαστρονομίας.
Οι γηγενείς ποικιλίες και τα ιδιαίτερα terroirs της Ελλάδας, ο αρχέγονος οινικός πολιτισμός, η φιλοξενία και ο τρόπος ζωής, το ελληνικό τραπέζι, το μοίρασμα και η γενναιοδωρία βρίσκονται στο επίκεντρο και μπορούν να συνδεθούν άμεσα με τον οινοτουρισμό.
Καθώς και η καινοτομία. Μία από τις προτεραιότητες είναι η δημιουργία ψηφιακής ετικέτας για το κρασί με qr code που θα αναγράφει τα συστατικά, τη διατροφική δήλωση για να δώσει ευελιξία στους επαγγελματίες του οίνου και να προσφέρει “διαύγεια” στους καταναλωτές.
Τέλος, έχει δημιουργηθεί και ένα παγκόσμιο μήνυμα που σχετίζεται με την κατανάλωση που γίνεται με μέτρο. Το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης “wine in moderation” δημιουργήθηκε το 2008 από τον ευρωπαϊκό οινικό κλάδο και προωθεί την κατανάλωση που βασίζεται στην απόλαυση του κρασιού, στην αρμονία των γεύσεων και στην ανακάλυψη του χαρακτήρα του κάθε κρασιού.
* Η έκθεση Οινόραμα χωρίζεται κάθε ημέρα σε 2 χρονικές περιόδους: πρωί 10:00 - 14:00 και απόγευμα 15:00 - 19:00.
Σχόλια