NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

​Μαζί με την Ρωσία και την Ουκρανία γονατίζει και η Ευρώπη

​Μαζί με την Ρωσία και την Ουκρανία γονατίζει και η Ευρώπη

Η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας έχει προκαλέσει αναταραχές στις χρηματιστηριακές αγορές κι έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων επιτείνουν την απειλή πληθωρισμού, παράγοντας που αυξάνει το ρίσκο για στασιμοπληθωρισμό και κοινωνικές αναταραχές. Η Coface προβλέπει βαθιά ύφεση της τάξης του 7.5% για την ρωσική οικονομία το 2022 και υποβαθμίζει τον δείκτη κινδύνου για τη χώρα σε D (πολύ υψηλό ρίσκο).

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος των κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους, η ρωσική οικονομία θα βρεθεί σε μεγάλη δυσκολία και θα ξαναπέσει σε (βαθιά) ύφεση το 2022, οδηγώντας σε υποβάθμιση του κινδύνου της χώρας από Β σε D. Λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και, κυρίως, το φυσικό αέριο, η Ευρώπη φαίνεται να είναι η περιοχή που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση. O πληθωρισμός θα αυξηθεί κατ’ ελάχιστο 1,5% πρόσθετου πληθωρισμού για το 2022, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 1%. Εάν υπάρξει πλήρης αποκοπή από το ρωσικό δίκτυο φυσικού αερίου, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιβραδυνθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγώντας την αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κοντά στο μηδέν - ακόμη και σε αρνητική περιοχή - εντός του 2022.

Χαμένη Ευρώπη

Ενώ η αντικατάσταση του συνόλου της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη (~40 % της συνολικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης) είναι σχεδόν αδύνατη βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τονίζει η Coface, εάν διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν ήδη σημαντική επίδραση στον πληθωρισμό. Η αύξηση κατά τουλάχιστον 1,5 ποσοστιαία μονάδα πρόσθετου πληθωρισμού το 2022 θα διαβρώσει την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, η εμπορική αλληλεξάρτηση των χωρών της Ευρωζώνης υποδηλώνει γενική επιβράδυνση (1 ποσοστιαία μονάδα αφού ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στο εξωτερικό εμπόριο και τις επιχειρηματικές επενδύσεις). Μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα ανέβαζε το κόστος τουλάχιστον σε 4 ποσοστιαίες μονάδες - μηδενίζοντας την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2022.

Οι επιπτώσεις σε κάθε χώρα διαφορετικές εξαρτώνται από κυρώσεις και αντίποινα

Στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ οι οικονομικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές κυρίως από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, η οποία θα τροφοδοτήσει τις ήδη υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις στα περισσότερα μέρη του πλανήτη πριν από τη σύγκρουση, η πτώση της ζήτησης από την Ευρώπη θα εμποδίσει την ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου.

Όπως πάντα, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων εκτινάσσονται στα ύψη, οι εισαγωγείς ενέργειας και τροφίμων επηρεάζονται ιδιαίτερα, και ακόμη περισσότερο σε ένα αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον τιμών, με το φάσμα των μεγάλων διαταραχών του εφοδιασμού σε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης, των περαιτέρω κυρώσεων και των αντίποινων που θα λάβει η κάθε χώρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr