Μιλώντας πριν από μερικά λεπτά, η επικεφαλής της ΕΚΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε τα προβλήματα πληθωρισμού που δημιουργεί το μεγάλο ενεργειακό κόστος, τονίζοντας εμφατικά το γεγονός ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η ΕΚΤ διατηρεί τον στόχο του 3,7% ανάπτυξης το 2022.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης, η ΕΚΤ πήρε δύο αποφάσεις που μάλλον δεν άρεσαν στις χρηματιστηριακές αγορές.
Διατήρησε στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια
Η ΕΚΤ διατήρησε στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Στο γ' τρίμηνο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα APP
Eπίσης, διατηρεί τον στόχο για ολοκλήρωση του προγράμματος APP στο γ' τρίμηνο, γεγονός που δημιούργησε απογοήτευση στις αγορές που είχαν ποντάρει στην επέκταση του προγράμματος.
«Εάν τα εισερχόμενα στοιχεία στηρίζουν την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν θα εξασθενήσουν ακόμη και μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP το τρίτο τρίμηνο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό αλλάξουν και εάν οι συνθήκες χρηματοδότησης γίνουν ασυνεπείς με την περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο του 2%, είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε το χρονοδιάγραμμά μας για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων ως προς το μέγεθος ή/και τη διάρκεια», συμπληρώνει.
Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του APP για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία έναρξης της αύξησης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα απαραίτητες για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και άφθονου βαθμού νομισματικής προσαρμογής.
Σχόλια