Αίτημα για κρατική επιχορήγηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων των ενεργειακών δαπανών της χώρας σε ένα μικρό ποσοστό που θα καλύπτει τις αυξήσεις θα υποβάλλει εντός του Μαρτίου στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.
Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τα ποσοστά επιδότησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί το 30% - 40% των μέσων αυξήσεων του ρεύματος του α’ τριμήνου. Δηλαδή εάν το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με την αρχή του χρόνου, η κρατική επιχορήγηση θα είναι μεταξύ 18% - 24%.
Καθολικό αίτημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Τα μηνύματα που πηγαίνουν στο υπουργείο οικονομικών απ’ όλα τα Επιμελητήρια είναι έντονα αρνητικά, αφού η εκτίναξη του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αποτελεί πάγια αρχή της Ε.Ε. να απαγορεύει τις κρατικές επιδοτήσεις, αλλά, λόγω των έκτακτων εξελίξεων και προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η Ε.Ε θα δεχθεί την κρατική επιχορήγηση στο κόστος ενέργειας. Οι αρχικές σκέψεις για επιδότηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων μάλλον παρακάμπτονται, καθώς πιέζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους. Η επιχορήγηση θα γίνει στην πηγή δηλαδή επί της συνολικής παραγωγής των παρόχων ρεύματος.
Τα ρευστά διαθέσιμα των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την μείωση της κατανάλωσης στο α’ δίμηνο του 2022 και βέβαια τις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις που έληγαν στα τέλη Φεβρουαρίου έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση την πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανεξάρτητα μεγεθών. Εάν το πετρέλαιο και ο πληθωρισμός παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μέσα στο επόμενο δίμηνο, αρκετές επιχειρήσεις που δεν έχουν κεφαλαιακά αποθέματα θα υποφέρουν μέχρι τον Ιούνιο, όταν και αναμένεται να αρχίζει να κοπάζει (ευελπιστούν) το κύμα ανόδου του ενεργειακού κόστους.
Ελπίζοντας στο καλοκαίρι και στον τουρισμό
Από τον Ιούνιο και μετά, ο τουρισμός και η μείωση κατανάλωσης ενέργειας από τα νοικοκυριά αναμένεται να επηρεάσουν θετικά και το ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας και να βοηθήσουν άμεσα ή έμμεσα το ενεργειακό ισοζύγιο.
Γενικότερα, στόχος είναι να έχει οριοθετηθεί το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα (διευρύνεται σήμερα λόγω ενεργειακής κρίσης) και να έχουμε αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές που πλήττονται σήμερα.
Σχόλια