Περιβάλλον, βιωσιμότητα, αρχιτεκτονική και τελικά αειφόρος ανάπτυξη, είναι λέξεις που η σύνδεσή τους πλέον αποτελεί μονόδρομο όχι μόνο για τους επαγγελματίες του κλάδου, δηλαδή αρχιτέκτονες, μηχανικούς και άλλους αλλά και για όλους τους πολίτες.
Στο σημείο αυτό έρχεται η ECOWEEK, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που παρέχει χρήσιμη ενημέρωση στους επαγγελματίες του κλάδου με σκοπό να κάνει τη δραστηριότητά τους πιο συμβατή με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της εποχής, ενώ παράλληλα να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση απέναντι σε θέματα αειφορίας και οικολογίας. Ο Ηλίας Μεσσίνας, αρχιτέκτονας, σύμβουλος περιβάλλοντος και ιδρυτής - Πρόεδρος της ΜΚΟ ECOWEEK, συντονίζει τη δράση της ECOWEEK στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο λοιπόν της επικείμενης διοργάνωσης ECOWEEK στην Κρήτη στις 3-10 Ιουλίου που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ & Α Μαμιδάκη, τον όμιλο Bluegr Hotels & Resorts και τον Δήμο Αγίου Νικολάου, μιλήσαμε με τον κ. Μεσσίνα για την εκδήλωση, για το περιβάλλον, για τη βιωσιμότητα και άλλα. Η ECOWEEK 2016 στην Κρήτη αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Green Week 2016 που διοργανώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Τι ακριβώς είναι η ECOWEEK και σε τι είδους κοινό απευθύνεται;
«Η ιδέα της ECOWEEK ξεκίνησε το 2005 στην Αίγινα, σαν ένα φεστιβάλ οικολογίας, εξού και το όνομα «εβδομάδα» (week) «οικολογίας» (eco), το οποίο απευθυνόταν στο ευρύ κοινό» μας είπε ο κ. Μεσσίνας.
Το φεστιβάλ αυτό εστίαζε σε τρία κύρια θέματα: εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και οικολογική δόμηση.
Από το 2008 όμως η ιδέα της ECOWEEK εξελίχθηκε σε μία εβδομάδα αφιερωμένη στον αειφόρο σχεδιασμό και την οικολογική δόμηση, που περιλαμβάνει διαλέξεις και εργαστήρια και αγγίζει και θέματα ενέργειας και αποβλήτων.
H ECOWEEK μέχρι τώρα έχει φιλοξενήσει διεθνείς προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Shigeru Ban, Kengo Kuma, BIG, Michael Sorkin, και άλλους, ενώ κύριοι αποδέκτες της είναι οι φοιτητές αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής τοπίου καθώς και οι νέοι επαγγελματίες στον χώρο αυτό.
Στα 10 χρόνια της παρουσίας της η ECOWEEK έχει εξαπλώσει τη δραστηριότητά της σε περισσότερες από 15 χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αυστραλία.
«Προγραμματίζουμε να επεκτείνουμε το δίκτυό μας και στην Αμερική και την Αφρική για το 2017» επισήμανε ο κ. Μεσσίνας. Το δίκτυο μελών της ECOWEEK εκτείνεται σε 54 χώρες.
«Πιστεύουμε ότι η οικολογική εβδομάδα ECOWEEK που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, θα αποτελέσει το περιβαλλοντικό γεγονός του καλοκαιριού» τόνισε.
Στην ερώτηση «ποιος είναι ο ρόλος της αειφορίας και της βιωσιμότητας στην αρχιτεκτονική» ο κ. Μεσσίνας μας απάντησε ότι η αρχιτεκτονική και η κατασκευή έχουν μεγάλη ευθύνη όσον αφορά την αειφορία, καθώς τα κτίρια εκτός του ότι καταναλώνουν το 40% της παραγόμενης ενέργειας, επηρεάζουν και καθορίζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, κυρίως στις μετακινήσεις τους, επιβαρύνοντας αντίστοιχα και το περιβάλλον.
«Έτσι αλλάζοντας τον τρόπο που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε από το κτίριο μέχρι και την πόλη, καθώς ο μισός πληθυσμός ζει πλέον σε πόλεις, μπορούμε να παρέμβουμε ουσιαστικά στο οικολογικό αποτύπωμά μας και έτσι να καταφέρουμε να ζούμε μέσα στα πλαίσια που μας επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες και ο πλανήτης» δήλωσε.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους αρχιτέκτονες παρουσιάζει επίσης και ο τρόπος σχεδιασμού. Στον αειφόρο σχεδιασμό ο αρχιτέκτονας λειτουργεί σαν μέρος μιας ομάδας και δεν έρχεται να δώσει τη λύση top-down. Ο αειφόρος σχεδιασμός ανοίγει ευκαιρίες συνεργασίας, συμμετοχικού σχεδιασμού και placemaking. Έτσι ώστε οι αποδέκτες του έργου να είναι και μέρος της διαδικασίας δημιουργίας του. Αυτό αλλάζει τα δεδομένα του σχεδιασμού όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς οι λύσεις που δίνονται μπορεί να είναι μεγάλα έργα, αλλά μπορεί να είναι και ‘LQC’ δηλαδή, ‘lighter, quicker και cheaper’ (πιο ελαφρές, πιο γρήγορες και πιο φθηνές) κατασκευές. Επίσης, μπορεί να είναι πιο εστιασμένες και πιο σχετικές με τις πραγματικές ανάγκες του μέρους και της κοινωνίας γύρω από το έργο.
Οι αρχές του αειφόρου σχεδιασμού, η κατανόηση των τοπικών αναγκών και η δημιουργία εστιασμένων αειφόρων λύσεων, καθώς και η ανάπτυξη διαδραστικής διαδικασίας στον σχεδιασμό, είναι από τα βασικά συστατικά των εργαστηρίων της ECOWEEK. Φέτος η ECOWEEK, σε συνεργασία με την Αγγλική Bioregional, προάγει μέσα από τα εργαστήρια αειφόρου σχεδιασμού και τις αρχές του One Planet Living, για τη δημιουργία οικολογικών κτιρίων και αειφόρων κοινοτήτων.
Τι μπορούμε να περιμένουμε από το πρόγραμμα ECOWEEK 2016 στην Κρήτη και ποια είναι η θεματολογία του;
Τα εργαστήρια της ECOWEEK 2016 στην Κρήτη εστιάζουν στο τρίπτυχο “Δημόσιος χώρος, Τουρισμός και Ένας Πλανήτης (One Planet Living)” και θα εξετάσουν αειφόρες λύσεις σε διάφορες κλίμακες και προγραμματικές ανάγκες.
«Η θεματολογία και οι τοποθεσίες των εργαστηρίων, όπως σε κάθε διοργάνωση της ECOWEEK, επιλέχθηκαν σε συνεργασία με τους επιμελητές των εργαστηρίων, την ομάδα του Δήμου Νικολάου που μας υποστήριξε στην επιλογή των τοποθεσιών με βάση τις ανάγκες της πόλης και της τοπικής κοινωνίας και τους συνδιοργανωτές, το Ίδρυμα Γ & Α Μαμιδάκη και τον όμιλο Bluegr Hotels & Resorts» ανέφερε ο κ. Μεσσίνας.
Κάποια παραδείγματα είναι ο ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου, που θα αναλάβει το εργαστήριο του Καναδού αρχιτέκτονα Chris Doray, οι παρεμβάσεις σε πάρκα (όπως το πάρκο του Δημαρχείου και του Αγ. Χαράλαμπου) που θα αναλάβει η ομάδα Orizzontale από την Ιταλία καθώς και οι παρεμβάσεις σε σχολεία και οι ελαφρές κατασκευές στην αυλή με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και δασκάλων, που θα τις αναλάβουν η ομάδα EYZHN Architecture από τη Θεσσαλονίκη και η αρχιτέκτονας τοπίου Galia Hanoch Roe από το Ισραήλ αντίστοιχα.
Η ομάδα του Πολυτεχνείου Χανίων θα πραγματοποιήσει μετρήσεις και θα προτείνει παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ δύο εργαστήρια - LIMNI και Φυσική Δόμηση Κρήτης - θα ασχοληθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου με πιλοτικές κατασκευές χρησιμοποιώντας οικολογικά υλικά – πέτρα, άχυρο, πυλό και γαιόσακο - και παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιούνται στην Κρήτη.
Τα εργαστήρια θα πλαισιώσουν διαλέξεις ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό – Καναδά, Ιταλία, Αγγλία, Ισραήλ και Τουρκία – όπως ο Benjamin Gill της Bioregional, που θα υποστηρίξει τα εργαστήρια συμβουλευτικά με τον δεκάλογο του One Planet Living. Επίσης συζητήσεις και ταινίες, όπως η προβολή της ταινίας “The Human Scale”, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δανίας, εμπνευσμένη από τη δουλειά του Δανού πολεοδόμου Jan Gehl και η ταινία “The Secret Life of Materials”, για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στον σχεδιασμό, σε συνεργασία με την ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου ‘Δημόκριτος’.
Το πρόγραμμα είναι γεμάτο και πλούσιο και απευθύνεται όχι μόνο σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες, αλλά και στο ευρύ κοινό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Σχόλια