Τα Σαββατοκύριακα συνήθως, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθουμε κάτι νέο. Για αυτό λοιπόν, ας δοκιμάσουμε μια.. γνωστική οινική εμπειρία.
Γενικότερα, υπάρχει διχογνωμία για το αν μπορούμε να αποκαλούμε ένα είδος κρασιού ως «πορτοκαλί». Η συγκεκριμένη… απόχρωση δεν είναι πλέον διόλου απίθανο να βρεθεί στο ποτήρι μας, αφού, πλέον, βρίσκουμε αντίστοιχες φιάλες σχεδόν σε κάθε φυσική ή διαδικτυακή κάβα. Είναι όμως σωστό να αποκαλούμε ένα κρασί, πορτοκαλί;
Στο επίσημο ανάγνωσμα του WSET (Wine & Spirit Edycation Trust) ως “στυλ” κρασιού αναφέρεται γενικά “ένας συνδυασμός του χρώματος, των δομικών χαρακτηριστικών, των αρωμάτων και των γεύσεων του κρασιού.” Ενώ το στυλ… πορτοκαλί δεν φαίνεται να υπάρχει πουθενά.
Ωστόσο, για κάποιον που του αρέσει να ανοίγει συνεχώς νέες φιάλες και να δοκιμάζει κρασιά από διάφορες γωνιές του κόσμου, η απόχρωση αυτή δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερη εντύπωση.
Αν κανείς χρησιμοποιήσει μια λευκή επιφάνεια, όπως μια λευκή κόλλα χαρτιού, για να παρατηρήσει το χρώμα του κρασιού που βρίσκεται στο ποτήρι του, θα διαπιστώσει ότι οι αποχρώσεις στο κρασί έχουν εντυπωσιακά μεγάλη ποικιλία.
Άσχετα με το γεγονός ότι τα κατατάσσουμε σε λευκά, κόκκινα ή ροζέ, στην πραγματικότητα κανένα λευκό κρασί δεν είναι απολύτως λευκό και κανένα δεν έχει ένα και μόνο απαράλλαχτα κόκκινο χρώμα. Πολλές φορές, χρησιμοποιούμε το “χρώμα του λεμονιού” ή τον όρο “κεχριμπαρένιο κρασί” για να περιγράψουμε το πόσο έντονο είναι ένα χρώμα όταν η συζήτηση έρχεται στο κρασί.
Η διχογνωμία όμως για τα πορτοκαλί κρασιά είναι έντονη. Άλλες διαδικτυακές κάβες για παράδειγμα χρησιμοποιούν τον όρο για να δημιουργήσουν μια κατηγορία, ενώ άλλες όχι. Η ουσία είναι ότι στην πραγματικότητα τα πορτοκαλί κρασιά είναι λευκά κρασιά, που παρασκευάζονται με τεχνικές κόκκινου κρασιού.
Τι σημαίνει όμως η ένδειξη “πορτοκαλί” σε μια ετικέτα κρασιού;
Όταν αγοράζετε ένα Chablis, λίγο πολύ γνωρίζετε αρκετά για το τι πρέπει να περιμένετε. Στην περίπτωση όμως που ανοίξετε ένα από τα λεγόμενα ως πορτοκαλί κρασιά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Το γεγονός αυτό γεννά ερωτήματα σχετικά με το εάν τα πορτοκαλί κρασιά μπορούν πράγματι να κατηγοριοποιηθούν ή να γενικευτούν. Για τους wine experts αυτό ισοδυναμεί με μια πραγματικά άβολη συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει κάποια τυπολογία, κοινώς κάποια κοινή δομική βάση για να προσεγγίσουν και να αναλύσουν ένα κρασί αυτής… της “κατηγορίας”.
Ταυτόχρονα βέβαια, συνειδητοποιούμε την εξαιρετική και πολύτιμη ποικιλομορφία του κόσμου του κρασιού. Με τα πορτοκαλί κρασιά, κατά μία έννοια, ξεκινάμε από το μηδέν. Άλλωστε πριν από δεκαπέντε χρόνια, ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ακούσει αυτόν τον όρο.
Σήμερα, πολλοί ατρόμητοι οινοπότες είναι εξοικειωμένοι με τα πορτοκαλί κρασιά, αλλά άλλοι, πιο περιστασιακοί καταναλωτές, δεν τα προτιμούν.
Αυτό που έχουν κοινό τα πορτοκαλί κρασιά είναι μια τεχνική παραγωγής: Είναι λευκά κρασιά, που σε διαφορετικούς βαθμούς, έχουν παραχθεί με διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κόκκινου κρασιού.
Σε αντίθεση με το τυπικό μοντέρνο λευκό κρασί, στο οποίο ο χυμός αφαιρείται από τη φλούδα λίγο μετά τη σύνθλιψη ή την απαλή πίεση των σταφυλιών, τα κόκκινα κρασιά παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα μαζί με τις φλούδες, οι οποίες περιέχουν χρωστικές ουσίες και τανίνες.
Έτσι φτιάχνονται τα πορτοκαλί κρασιά. Ο χυμός από τα λευκά σταφύλια εμποτίζεται με τη φλούδα απορροφώντας τανίνες και χρωστική ουσία, όπως συμβαίνει και με τα κόκκινα κρασιά. Το χρώμα είναι πιο έντονο όσο πιο μεγάλο είναι και το διάστημα που αυτά τα συστατικά παραμένουν μαζί.
Σε κάθε περίπτωση, πάνω από κάθε ανάλυση και διάθεση για γνώση, το μπουκάλι κρασί που συχνά περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για να ανοίξουμε, θα πρέπει να μας χαρίζει ένα απολαυστικό γευστικό ταξίδι. Ή απλά να αγκαλιάζει αρμονικά το μεσημεριανό και το δείπνο μας.
Βέβαια αν φτάσατε ως εδώ διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο πιθανολογούμε ότι πέρα από το, ενδεχομένως, πορτοκαλί κρασί, να συνοδεύσει το επόμενο γεύμα σας… και η συζήτηση περί αυτού.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Σχόλια