Οι κυβερνοεγκληματίες «αγαπούν» την Ελλάδα και την βάζουν στο στόχαστρο τους
Τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι Έλληνες έγιναν «στόχοι» ενός κακόβουλου φαινομένου: το τηλέφωνο χτυπούσε και στην άλλη άκρη βρισκόταν κάποιος, από κάποια μακρινή -ακόμη και εξωτική- χώρα, που υποσχόταν λεφτά με το...τσουβάλι εάν ακολουθούσες μερικές μικρές, απλές, επενδυτικές συμβουλές. Απατεωνιές της κακιάς ώρας, που όμως, όπως φαίνεται, είχαν μια ιδιαίτερη προτίμηση για την χώρα μας.
Το παραπάνω ονομάζεται vishing (voice phishing) και, με απλά λόγια, αποτελεί την κακόβουλη πρακτική στην οποία μια συμμορία (γιατί, ξεκάθαρα, περί αυτού πρόκειται) πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις προσπαθώντας να παραπλανήσει κάποιον και να του αποσπάσει μικρότερα ή μεγαλύτερα χρηματικά ποσά. Είτε με ψεύτικες επενδύσεις, είτε με υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, είτε εξαπατώντας με κοινωνική μηχανική, ο στόχος παραμένει κοινός: η κλοπή.
Το vishing αποτελεί μέρος της «ομπρέλας» του πολύ γνωστού μας phishing. Άλλο μέλος αυτής της κακόφημης «παρέας» είναι το smishing, μια ονομασία που προκύπτει από το SMS phishing. Ναι, είναι εκείνα τα SMS που, για παράδειγμα, εμφανίζονται να προέρχονται από κάποια τράπεζα και σε καλούν να κάνεις login σε κάποια κατασκευασμένη ιστοσελίδα, ώστε να σου πάρουν τα στοιχεία και να σου... ξαφρίσουν τον λογαριασμό. Απλώς, κλέφτες.
Η χώρα μας, λοιπόν, σύμφωνα με το «Outseer Fraud and Payments Report Q4 2021» που δημοσίευσε πρόσφατα η Atlas VPN, βρίσκεται πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά στη λίστα των προορισμών που προτιμούν οι ψηφιακοί εγκληματίες του phishing. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, με τους κυβερνοεγκληματίες να δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στην αναζήτηση θυμάτων από τα εδάφη μας. Ποιος ξέρει γιατί.
Όπως αναφέρει η μελέτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία και η Νότια Αφρική αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ των phishing στόχων παγκοσμίως. Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο του 2021, υπήρξε αύξηση 43% στη στόχευση επιθέσεων phishing προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021), κάτι που συνεχίζει να αποτελεί το υψηλότερο για οποιαδήποτε χώρα.
Την ίδια στιγμή, η Νότια Αφρική έπεσε από την πρώτη στην τρίτη θέση της λίστας των 10 «κορυφαίων» χωρών στο τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ η Ισπανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση. Οι Φιλιππίνες έμειναν σταθερές στην τέταρτη θέση, αν και ο αριθμός των επιθέσεων που στοχεύσαν τη συγκεκριμένη χώρα μειώθηκε κατά 31% από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Το Περού έφτασε στην ένατη θέση, στους «κορυφαίους» phishing στόχους για το 2ο τρίμηνο, αλλά βρέθηκε εκτός της δεκάδας μέσα στο τρίτο τρίμηνο. Και, όπως προαναφέρθηκε, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει μια θέση σε αυτή τη λίστα, στο τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, αποσπώντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο 7 τοις εκατό.
Ενδιαφέρον έχει και η λίστα με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι συγκεκριμένες επιθέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν στην κορυφή, όσον αφορά στην «φιλοξενία» όλων αυτών των επιθέσεων, καθώς αντιπροσώπευσαν το 73% των παρόχων που φιλοξένησαν τέτοιου είδους επιθέσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2021.
Η Ινδία παρέμεινε στη δεύτερη θέση, καθώς ευθύνεται για το 6% αυτών των ηλεκτρονικών επιθέσεων. Στο τρίτο τρίμηνο, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 42% (σε σύγκριση με το Q2) στις επιθέσεις phishing από τη Ρωσία, ενώ και η Ολλανδία εντάχθηκε στην κατάταξη. Η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής: ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Γαλλία, Ολλανδία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς.
Σχόλια