Αποθηκεύοντας τις μουσικές μας λίστες για το ΣΚ... στο πουκάμισό μας
Μπορείτε να φανταστείτε μια ντουλάπα να χρησιμεύει ως... βιβλιοθήκη; Ένα πουλόβερ να πληροφορεί για την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου που το φορά; Ένα φόρεμα που θα μπορεί να αποθηκεύσει αγαπημένες μουσικές λίστες; ΄Η ένα πουκάμισο που να εμπεριέχει έγχρωμο βίντεο με τη διαδικασία της δημιουργίας του;
Και όμως. Όλα τα παραπάνω είναι πλέον εφικτά αφού δημιουργήθηκε το πρώτο.. ψηφιακό ένδυμα.
“Limited Edition. Δημιουργημένο από ψηφιακές ίνες... Συνιστάται το πλύσιμο στο χέρι”
Αν και η παραπάνω φράση μοιάζει να είναι εμπνευσμένη από ταμπελάκι ενδύματος στο πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας, αντιθέτως αποτελεί επιστημονική…πραγματικότητα.
Πρόσφατα, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) των ΗΠΑ, δημιούργησαν, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, καινοτόμες ψηφιακές κλωστές που περιέχουν υπολογιστική μνήμη, αισθητήρες θερμότητας και δυνατότητα προγραμματισμού.
Μάλιστα, μεταξύ των επιστημόνων βρίσκονται και δύο ερευνητές ελληνικής καταγωγής. Ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής φυσικής, Γιάννης Ιωαννόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Νανοτεχνολογιών του ΜΙΤ, και ο 21χρονος φοιτητής του ΜΙΤ Γιάννης Χατζηβέρογλου, πρώην παίκτης της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού.
Οι ίνες υφάσματος που δημιούργησαν οι ερευνητές, διαθέτουν ψηφιακές δυνατότητες. Πιο συγκεκριμένα, όταν υφανθούν σε ένα ρούχο, μπορούν να συλλέξουν, να επεξεργαστούν δεδομένα και να αποθηκεύσουν αρχεία μουσικής ή βίντεο.
Ουσιαστικά, οι ψηφιακές ίνες επεκτείνουν τις δυνατότητες των «έξυπνων» υφασμάτων. Για παράδειγμα, μπορούν να παρακολουθούν τη σωματική κατάσταση και την υγεία ενός οργανισμού, ανιχνεύοντας έγκαιρα κάποια νόσο.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Γιοέλ Φινκ, στο περιοδικό «Nature Communications», οι νιόπαντροι θα μπορούν να αποθηκεύσουν στα γαμπριάτικα ρούχα τους τη μουσική που θέλουν να παίξει τη μέρα του γάμου τους.
Μέχρι τώρα οι ηλεκτρονικές ίνες ήταν αναλογικές και όχι ψηφιακές, πλέον όμως αποκτούν τη δυνατότητα προγραμματισμού.
Η νέα ίνα δημιουργήθηκε από εκατοντάδες μικροσκοπικά ψηφιακά «τσιπάκια» πυριτίου. Είναι πολύ λεπτή και εύκαμπτη, μπορεί να περάσει μέσα από μια βελόνα και να ραφτεί σε ένα ύφασμα. Επιπλέον, μπορεί να πλυθεί τουλάχιστον δέκα φορές χωρίς να υποστεί οποιαδήποτε φθορά. Όταν μάλιστα ενσωματωθεί σε ένα ύφασμα, δεν γίνεται καθόλου αντιληπτή από τον άνθρωπο που τη φορά.
Τέλος οι ερευνητές μπόρεσαν να αποθηκεύσουν στην ψηφιακή ίνα και μετά να αναπαράγουν ένα σύντομο αρχείο έγχρωμης ταινίας και ένα μουσικό αρχείο. Ακόμα, η ίνα περιέχει ένα «έξυπνο» νευρωνικό δίκτυο, που συλλέγει δεδομένα από το σώμα του προσώπου που φορά το ρούχο. Τα αρχεία αυτά μπορούν να αποθηκευθούν στη μνήμη της ίνας έως δύο μήνες, χωρίς να χρειάζεται παροχή ενέργειας.
Οι ερευνητές κατάφεραν στην ουσία να προσθέσουν μια νέα διάσταση περιεχομένου πληροφοριών στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Είναι λοιπόν, πολύ πιθανό σύντομα η αγαπημένη μας ζακέτα για τις σύντομες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου να περιέχει και τις αγαπημένες μουσικές μας λίστες για τον αντίστοιχο σκοπό.
Σχόλια