NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

«By local experience»: Ο χάρτης που δείχνει το δρόμο προς τις τοπικές επιχειρήσεις

«By local experience»: Ο χάρτης που δείχνει το δρόμο προς τις τοπικές επιχειρήσεις

Πού βρίσκονται τα καταστήματα των Ελλήνων σχεδιαστών και πόσο εύκολα μπορεί κανείς να τα βρει στο κέντρο της Αθήνας; Πού βρίσκουμε τις γκαλερί με τις εκθέσεις Ελλήνων δημιουργών; Και ποιες είναι οι καλύτερες προτάσεις για τις επιχειρήσεις εστίασης στην καρδιά της πόλης;

Για να δώσει λύσεις ταυτόχρονα σε όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και για να υποστηρίξει τις ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, -όπως είναι και η δική της-, η Ματαλού Σκουλικαρίτη (Matalou at Home) δημιούργησε τον οδηγό “by local experience”. Έναν funky χάρτη που κάθε χρονιά μας “δείχνει το δρόμο” για τα καλύτερα στέκια και επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τους creatives και τη γαστρονομία στο κέντρο της Αθήνας.

Το μότο της είναι “Support Your Local Heroes” γιατί, όπως μας είπε, το να διαθέτεις μια μικρή επιχείρηση, σε πείσμα των καιρών… το λες και πράξη ηρωισμού.

Πώς και από ποιους προήλθε αρχικά η ιδέα για τη δημιουργία του και τι ακριβώς είναι το "By local experience";

Η ιδέα για τη δημιουργία του οδηγού μου ήρθε ένα βράδυ σε κάποιο μπαρ της Αθήνας. Το εργαστήριο μου τότε ήταν σε ένα δρομάκι της Πλάκας και συχνά μου ζητούσαν οι τουρίστες να τους προτείνω αντίστοιχους χώρους για ψώνια και μέρη για φαγητό ή ποτό.

Στο εξωτερικό είχα δει θεματικούς οδηγούς, εδώ όχι. Μοιράστηκα την ιδέα με μια καλή μου φίλη, την Φωτεινή Ξυνή, της άρεσε και ξεκινήσαμε.

Θετική ήταν και η υποδοχή από τους φίλους και συνεργάτες στους οποίους ζητήσαμε να υποστηρίξουν τον οδηγό. Την γραφιστική ταυτότητα μας έδωσε αρχικά το δημιουργικό γραφείο Busy Bee και η Μαριάννα Κέλαλη. Είχαμε πολύ άγχος και μεγάλη ικανοποίηση όταν τελικά ολοκληρώθηκε το πρώτο τεύχος.

Support Your Local Heroes... είναι το μότο σας. Γνωρίζουν οι Έλληνες τους Έλληνες δημιουργούς; Στηρίζουν τους επιχειρηματίες της γειτονιάς τους;

Πιστεύω πως τα χρόνια της κρίσης μας έκαναν όλους πιο συνειδητούς καταναλωτές. Μας ενδιαφέρει περισσότερο τι αγοράζουμε και από ποιον. Τα χρήματα μας έχουν δύναμη και έχουμε αρχίσει να το συνειδητοποιούμε.

Επισης, τα ελληνικά brands έχουν να επιδείξουν εξαιρετικές δουλειές. Σίγουρα θα βρεις πράγματα να σου αρέσουν και να καλύψουν τις ανάγκες σου. Ακόμα έχω να πω #buylocal, #supportsmallbusinesses και #weloveslowtourism.

Στην Αθήνα τα καταστήματα, τα εστιατόρια, οι γκαλερί και γενικότερα, τα "κρυμμένα διαμαντάκια" που πράγματι θα επέλεγε ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά την πόλη είναι διάσπαρτα, κρυμμένα σε στενά, πεζόδρομους, ορόφους και ταράτσες. Οι τουρίστες μπαίνουν στη διαδικασία να τα αναζητήσουν;

Οι τουρίστες είναι ακόμα πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό design και την αγορά της πόλης μας.

Ακούω από φίλους μου επισκέπτες, όχι Έλληνες, να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με τα μαγαζιά και τις μικρές επιχειρήσεις στην πόλη. Αυτή είναι και η δουλειά του οδηγού μας. Να τους «ξεναγεί» σε αυτούς τους χώρους και στην Αθήνα που αγαπάμε.

Φτιάχνοντας τον χάρτη τα τελευταία χρόνια τι διαφορές έχετε παρατηρήσει σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας στο πέρασμα του χρόνου;

Από το 2012 που εκδίδεται ο χάρτης, έχουν αλλάξει πολλά στην πόλη και στις ζωές μας. Προσωπικά, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί οι μικρές επιχειρήσεις, σε πείσμα των καιρών, εξακολουθούν να υπάρχουν, να αυξάνονται και να συμβάλουν στην ιδιαιτερότητα της πόλης. Το λες… και πράξη ηρωισμού!

Θα ακολουθήσουν χάρτες για άλλες περιοχές, άλλες πόλεις της Ελλάδας;

Πολύ πιθανό! Στο παρελθόν έχουμε κάνει κάποιες εκδόσεις μετά από παραγγελία, για τη Θεσσαλονίκη, τη Σαντορίνη και τη Μαδρίτη. Ψάχνουμε χρηματοδότηση για να φτιάξουμε οδηγούς και για άλλα μέρη. Η επόμενη έκδοσή μας θα κυκλοφορήσει στις αρχές Απριλίου και τον χάρτη θα μπορείτε να τον βρείτε δωρεάν σε 100 σημεία στην πόλη και σε κεντρική διάθεση στην οδό Βουλής 41 στο Σύνταγμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr