Η λέξη «μονόκερος» έχει μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο μας τους τελευταίους μήνες. Η αναζήτηση των ελληνικών startup που θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποτίμηση έχει πάρει φωτιά. Παρόμοια η κατάσταση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις εταιρείες που παίρνουν το «βάπτισμα» να αυξάνονται και να πληθαίνουν.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Crunchbase Unicorn Board, το 2021, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός ευρωπαϊκών εταιρειών -που έφτασαν, στο σύνολο τους, τις 86- εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη κατάταξη. Αυτός ξεπερνά κατά 5 φορές τον αριθμό των νέων μονόκερων που έκαναν την εμφάνιση τους το 2020 στην Ευρώπη, ενώ είναι κατά περισσότερο από τρεις φορές αυξημένος σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2019, όταν καταμετρήθηκαν 23 νέοι μονόκεροι.
Με παρόμοιους ρυθμούς αυξάνονται και τα ποσά που επενδύονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς υπερτετραπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, με 49,6 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε 185 γύρους χρηματοδότησης, από 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει το 42 τοις εκατό της συνολικής χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που επενδύθηκε μέσα στην περασμένη χρονιά, έχοντας φτάσει σε 120 εταιρείες με αξία μονόκερου.
Όσον αφορά στους τομείς που ξεχωρίζουν, εκεί αξίζει, αρχικά, να ρίξουμε μια ματιά στο food delivery, όπου οι χρηματοδοτήσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοφανείς ρυθμούς. Για παράδειγμα, η Gorillas με έδρα το Βερολίνο συγκέντρωσε 1,3 δισ. δολάρια σε τρεις γύρους, μέσα σε έξι μήνες. Με έδρα επίσης στο Βερολίνο, η Flink έλαβε 1,1 δισεκατομμύρια μέσα σε 12 μήνες, ενώ η Getir από την Τουρκία συγκέντρωσε, μέσα σε μόλις έξι μήνες, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τρεις χρηματοδοτήσεις.
Εντούτοις, η παράδοση τροφίμων δεν είναι ο μόνος τομέας που προσέλκυσε τόσες μεγάλες επενδύσεις. Το gaming, η ηλεκτρονική μάθηση, το fintech και το crypto, μεταξύ άλλων, είδαν πολλούς γύρους χρηματοδότησης μέσα στο 2021. Μερικά παραδείγματα που ξεχωρίζουν: το football fantasy game Sorare συγκέντρωσε 729 εκατομμύρια, η πλατφόρμα στελέχωσης Jobandtalent 727 εκατομμύρια, η πλατφόρμα GoStudent 668 εκατομμύρια, η Dream Games 460 εκατομμύρια, η BitPanda 445 εκατομμύρια και η Zilch 299 εκατομμύρια.
Εντούτοις, ενώ αυξάνονται σημαντικά, από έτος σε έτος, οι ευρωπαϊκές startups που εντάσσονται στην κατάταξη των μονόκερων, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 14% των 595 νέων μονόκερων που έκαναν την εμφάνιση τους, σε παγκόσμιο επίπεδο, την περσινή χρονιά. Από αυτές, οι 341 έχουν έδρα τις ΗΠΑ - αριθμός που ξεπερνά κατά σχεδόν 4 φορές εκείνον που αφορά στη Γηραιά ήπειρο.
Σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, η Ευρώπη δείχνει σημάδια πώς μπορεί να καλύψει τη διαφορά. Ο ρυθμός δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών μονόκερων το 2022 έχει ήδη αυξηθεί σε σύγκριση με το 2021, με 13 επιχειρήσεις να φτάνουν σε αυτό το επίπεδο. Μέχρι στιγμής φέτος, η Γαλλία ηγείται στην κατάταξη, με τις Ankorstore, PayFit, Qonto και Spendesk να εντάσσονται στις τάξεις των μονόκερων.
Στην Ελλάδα, είναι ακόμη «νωπή» στη μνήμη μας η αναφορά του περασμένου Νοεμβρίου, με την «υπογραφή» του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας διέθετε ήδη πέντε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε «status» μονόκερου και άλλες πέντε που θα βρεθούν σε αυτό μέσα στα επόμενα χρόνια. Τότε, σε διευκρινιστική ερώτηση μας, αναφερόταν πως «οι Viva, Persado, Blueground, Skroutz και Peoplecert βρίσκονται κοντά στο επίπεδο unicorn. Άλλες πέντε είναι που, βάσει των ρυθμών ανάπτυξης που έχουν, πιθανόν μέσα στα επόμενα χρόνια να γίνουν και αυτές».
Αν και θα λέγαμε πως παραμένει σχετικά ασαφές το ποιες είναι ή δεν είναι και το ποιες έχουν γίνει ή θα γίνουν, η Viva Wallet, σύμφωνα με τις αναφορές και μετά την απόκτηση του 49% από την JP Morgan, φαίνεται πως έβγαλε το... κέρατο στο κεφάλι της και έγινε μονόκερος. Μια άλλη εταιρεία που μας απασχόλησε γύρω από τέτοια ζητήματα, προς το κλείσιμο του 2021, ήταν και η Peoplecert του Βύρωνα Νικολαΐδη, καθώς, μετά την εξαγορά της Axelos, αναφερόταν πως η αποτίμηση της ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Σχόλια