Τον αναμενόμενο ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Στο 5,5% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας το ράλι ανατιμήσεων σε καταναλωτικά αγαθά, μεταφορές και ενέργεια σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η άνοδος αυτή προέρχεται κυρίως από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που δημιουργεί πιέσεις σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους στην Ελλάδα.
Aυξανόμενος ο ρυθμός. Μετά τον Μάρτιο πιθανότητες σταθεροποίησης του πληθωρισμού
Η χώρα μας κινήθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο ετήσιος πληθωρισμός «έτρεξε» με ρυθμό 5,1% έναντι αύξησης 5% τον Δεκέμβριο του 2021.
Πρωταθλήτριες στο πληθωριστικό ράλι τον Ιανουάριο ήταν η Λιθουανία (+12,2% σε ετήσια βάση), η Εσθονία (+11,7%), το Βέλγιο και η Σλοβακία (+8,5%), η Ολλανδία (+7,6%) και η Ισπανία (+6,1%).
Οι κλάδοι της οικονομίας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών ήταν ο κλάδος της ενέργειας (+28,6% έναντι ανόδου 25,9% τον Δεκέμβριο) και των τροφίμων, αλκοόλ και τσιγάρου (+3,6%, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο).
Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος είναι κατά κανόνα υψηλότερος από τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat, θα ανακοινωθεί στις 15 Φεβρουαρίου από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές τάσεις, στελέχη από το υπουργείο οικονομικών εκτιμούν ότι όσο συνεχίζεται η άνοδος του πετρελαίου τόσο η τάση θα είναι αυξητική. Το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι ενδεχομένως μετά τον Μάρτιο να υπάρξει σταθεροποίηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πέριξ του 5%-5,5%.
Σχόλια