Όταν εξετάζουμε περιπτώσεις προγραμμάτων στήριξης της επιχειρηματικότητας, συνήθως βλέπουμε τις επιχειρηματικές ιδέες που συμμετέχουν σε αυτά και τα ενδεχόμενα success stories που προκύπτουν. Αυτό, κατά μια έννοια, είναι λίγο «άδικο», καθώς υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία εμπλεκομένων των οποίων η συμβολή στη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρήσεων είναι τεράστια. Μιλάμε, φυσικά, για τους μέντορες.
Πριν από μερικές ημέρες, ξεκίνησαν οι αιτήσεις του 17ου κύκλου του προγράμματος VentureGarden στην Αθήνα, που διανύει, πια, τον 9ο χρόνο του. Το πρόγραμμα, όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση, «απευθύνεται σε ανθρώπους με όραμα και αφοσίωση, οι οποίοι φιλοδοξούν να ενταχθούν στο επιχειρηματικό οικοσύστημα δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση ή εξελίσσοντας την ήδη υπάρχουσα εταιρεία τους», τονίζοντας, πάντοτε, πως δίνεται έμφαση στον άνθρωπο και όχι στην ιδέα.
Θεωρήσαμε πως αυτό ήταν μια καλή αφορμή για να συζητήσουμε με κάποιους mentors του VentureGarden. Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένοι δεν έχουν μόνο αυτήν την ιδιότητα, αλλά αποτελούν πρόσωπα που έχουν ξεκινήσει την επιχείρησή τους και, αρκετά χρόνια μετά, επέστρεψαν ως μέντορες για να προσφέρουν στο πρόγραμμα που τους είχε στηρίξει. Ο λόγος για τον co-founder των mamaGreek και UNIPERFECT, Κωνσταντίνο Δενδρινό, για την Business Ninja του Why Community, Γιούλη Δοξανάκη, και την co-founder της Lommer, Αλκυόνη Ματσουρδέλη.
Ο μέντορας μπορεί να παρακολουθεί και τα "trends" της αγοράς και να εξελίσσει τη δική του επιχείρηση σύμφωνα με τα ερεθίσματα που παίρνει
Από την «άλλη» πλευρά
Τους ζητήσαμε, αρχικά, να μας μιλήσουν για τη συγκεκριμένη εμπειρία και για τις διαφορές που βλέπουν τώρα, από την άλλη «πλευρά» , εκείνη του μέντορα. «Το πρόγραμμα σίγουρα δίνει σημαντικά εφόδια στους συμμετέχοντες οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις πάνω στην επιχειρηματικότητα, αλλά το βασικό προτέρημα του, για εμένα, είναι σίγουρα το κομμάτι του mentoring. Η δυνατότητα του να συνομιλήσεις με κάποιον ο οποίος έχει βρεθεί στην θέση σου, έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση, έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα σου και τα έχει ξεπεράσει, είναι για εμένα το συγκριτικό πλεονέκτημα του» μας λέει ο κ. Δενδρινός.
«Οι ομοιότητες έγκεινται στην αγωνία που έχεις όταν ξεκινάς κάτι νέο και την ανακούφιση ότι μέσα από το πρόγραμμα βρίσκεις στήριξη που αναζητάς από ανθρώπους που έχουν τεράστια εμπειρία και που μπορούν να σου δώσουν εφόδια και απαντήσεις στα ερωτήματα που σε ταλανίζουν» σημειώνει η κ. Δοξανάκη. «Όπως κι εγώ όταν ήμουν σε αυτή τη θέση, έτσι και οι ομάδες τώρα έχουν παρόμοιους προβληματισμούς. Από τη θέση αυτή που είμαι, έχω μεν την ενσυναίσθηση για τις δυσκολίες που περνούν οι συμμετέχοντες και τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν στην φάση του σχεδιασμού μιας επιχείρησης. Ταυτόχρονα, γνωρίζω πόσα πολλά θα αλλάξουν από το χαρτί μέχρι την υλοποίηση μιας ιδέας».
Κάνουμε την ίδια ερώτηση και στην κ. Ματσουρδέλη. «Η άλλη πλευρά, του mentor, έχει ίσως λίγο παραπάνω άγχος, αφού πρέπει να κατανοήσω σε βάθος την ιδέα κάποιου άλλου και να τον βοηθήσω με τις αντίστοιχες κατευθύνσεις, ερωτήσεις, προβληματισμούς κτλ. Παράλληλα, βέβαια, έχω νιώσει απίστευτο ενθουσιασμό βλέποντας τους να προχωράνε τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις και το σίγουρο είναι ότι κι εγώ ακόμα μαθαίνω πολλά από αυτούς. Είναι, πιστεύω, πολύ σημαντικό και όμορφο να έχεις κάποιον να σε στηρίζει τη στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο» τονίζει χαρακτηριστικά.
Η τριβή με ανθρώπους που έχουν πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν είναι τρομερά αναζωογονητική και διδακτική
Δούναι και λαβείν
Υπάρχουν, όμως, οφέλη και για τον μέντορα; Υπάρχουν πράγματα που «κερδίζει» από τη συμμετοχή του σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; Σύμφωνα με τον co-founder των mamaGreek και UNIPERFECT, «πέραν της ηθικής ικανοποίησης που παίρνω με το να βοηθάω τους νέους "εν δυνάμει" επιχειρηματίες και να νιώθω πως και εγώ μπορώ να επιστρέψω ένα μικρό κομμάτι της βοήθειας που πήρα πριν κάποια χρόνια, εκτίθεμαι και σε πρωτοποριακές επιχειρηματικές ιδέες οι οποίες θα μου ήταν τελείως άγνωστες αν δεν συμμετείχα στο πρόγραμμα. Ο μέντορας μπορεί να παρακολουθεί και τα "trends" της αγοράς και να εξελίσσει τη δική του επιχείρηση σύμφωνα με τα ερεθίσματα που παίρνει».
«Μέσα από το VentureGarden, από τη θέση του μέντορα, έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με ένα σωρό αξιόλογους ανθρώπους και επαγγελματίες, που βρίσκονται συνήθως σε ένα άκρως δημιουργικό στάδιο της ζωής τους. Η τριβή με ανθρώπους που έχουν πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν είναι τρομερά αναζωογονητική και διδακτική. Επίσης, ούσα μέρος του VentureGarden, είμαι σε συνεχή επαφή με τις πιο καινοτόμες ιδέες. Βοηθώντας μια τέτοια ιδέα να πάρει μορφή και τον δρόμο προς την επιτυχία είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή» μας λέει η Γιούλη Δοξανάκη από το Why Community.
«Μέσα από τις ώρες που περνάμε με τους συμμετέχοντες, καλούμαστε να θέσουμε και να απαντήσουμε πολλές ερωτήσεις, που πολλές φορές οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες αλλαγές. Η αλλαγή στην περίπτωση της επιχειρηματικότητας σημαίνει προσαρμογή σε νέους στόχους και ιδέες που φέρνει η εξέλιξη και οι εκάστοτε προκλήσεις της εποχής. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι χρειάζεται ένας αμερόληπτος εξωτερικός παρατηρητής που να εντοπίζει τα κακώς κείμενα αλλά και τους πιθανούς νέους δρόμους πλεύσης. Όταν περνάς χρόνο ως μέντορας, εξασκείς ουσιαστικά αυτόν τον παρατηρητή και τον κρατάς σε φόρμα και για τη δική σου επιχείρηση» σημειώνει η co-founder της Lommer.
Είναι πιστεύω πολύ σημαντικό και όμορφο να έχεις κάποιον να σε στηρίζει τη στιγμή που το χρειάζεσαι περισσότερο
Οι ανάγκες των ομάδων
Για το κλείσιμο, ζητήσαμε από τους μέντορες να μας μιλήσουν για τα σημεία στα οποία εστιάζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή των VentureGardeners. Ποια είναι, δηλαδή, τα skills στα οποία συνήθως χρειάζονται στήριξη ή ενίσχυση. Όπως μας αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δενδρινός, «ήταν αρκετά εμφανές από την αρχική συμμετοχή μου στο πρόγραμμα, το ποια ιδέα θα προχωρήσει στην υλοποίηση και ποια όχι. Ο στόχος μου πλέον, ως μέντορας, είναι να μπορέσουμε μαζί με τον ενδιαφερόμενο να μετατρέψουμε την ιδέα σε μια επιχείρηση η οποία θα ξεκινήσει γρήγορα αλλά και με το μικρότερο δυνατό κόστος, έτσι ώστε να δοκιμαστεί στην αγορά και να μην μείνει απλά στο στάδιο της ιδέας».
Η Γιούλη Δοξανάκη, από την άλλη, δηλώνει πως «η κάθε ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες και αναλόγως προσαρμόζεσαι για να παρέχεις αυτό που είναι πιο ωφέλιμο σε κάθε περίπτωση. Σίγουρα, πέρα από τις πρακτικές συμβουλές, τη συγκεκριμένη στρατηγική και την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, αυτό που είναι η κοινή βάση του mentoring για εμένα σε κάθε περίπτωση είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ένα business mind. Μια επιχειρηματική λογική που θα οδηγεί τις αποφάσεις τους καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος αλλά και στην μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία».
Κλείνοντας, σύμφωνα με την Αλκυόνη Ματσουρδέλη, «αυτό που έχω εντοπίσει ως κοινή ανάγκη στους περισσοτέρους συμμετέχοντες, είναι η δόμηση του σκελετού των ιδεών και των αναγκών που έχουν. Συνήθως, στα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και σε τόσους διαφορετικούς τομείς, που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ένα δυσλειτουργικό χάος. Η μελέτη, η οργάνωση και η σωστή προετοιμασία θα οδηγήσουν σε πιο σταθερά βήματα στην πορεία της επιχείρησής τους».
Οι αιτήσεις ξεκίνησαν
Το VentureGarden, που διανύει τον 9ο χρόνο του, υλοποιείται στην Αθήνα από το Alba Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD), του Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με προθεσμία υποβολής την 13η Φεβρουαρίου 2022.
Σχόλια