NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ΙΟΒΕ: Σε μέγιστο 21 ετών το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Υποχωρεί σε ΕΕ και Ευρωζώνη

ΙΟΒΕ: Σε μέγιστο 21 ετών το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Υποχωρεί σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Ισχυρή άνοδο σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο, καθώς επανήλθε σε τροχιά ανόδου και διαμορφώθηκε στις 114,2 μονάδες (από 110,0), επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία και ιστορικά μέγιστο των τελευταίων 21 ετών, από τον Ιανουάριο του 2001, σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Ιανουάριος 2022» που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με αυτό στην Ελλάδα παρατηρείται ισχυρή άνοδος του δείκτη με παράλληλη βελτίωση των προσδοκιών, κυρίως στη βιομηχανία και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στο ίδιο διάστημα ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημειώνει νέα υποχώρηση τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

Αναλυτικά ο δείκτης οικονομικού κλίματος επανήλθε τον Δεκέμβριο σε τροχιά ανόδου και διαμορφώθηκε στις 114,2 μονάδες (από 110,0), επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία και ιστορικά μέγιστο των τελευταίων 21 ετών, από τον Ιανουάριο του 2001. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς.

Η ενίσχυση προήλθε κυρίως από νέα σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, σε επίσης ιστορικά υψηλό επίπεδο πολλών ετών, ενώ ηπιότερη ήταν η μεταβολή στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν σημαντικά. Η εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων λόγω της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης, αν και ηπιότερων και πιο στοχευμένων από ό,τι σε προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας, μπορεί να προξένησε ανησυχία για πιθανή επέκτασή τους μελλοντικά και σε άλλους κλάδους στους οποίους είχαν επιβληθεί περιορισμοί στο παρελθόν. Παρά την επαναφορά περιορισμών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ήπια.

Έτσι, συνεχίζονται οι διακυμάνσεις που παρουσιάζει στο πρόσφατο τρίμηνο. Άλλωστε, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να κινούνται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, χωρίς ισχυρά νέα περιοριστικά μέτρα, παρά τη νέα κλιμάκωση της πανδημίας, αλλά πλέον αναμένοντας πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματά τους. Η εξέλιξη του τελευταίου παράγοντα τους επόμενους μήνες μπορεί να είναι εξίσου, εάν όχι περισσότερο κρίσιμη, από τις διακυμάνσεις της υγειονομικής κρίσης, για την οικονομία συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η σημασία των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα ενισχύεται σταδιακά. Για τις προσδοκίες των επιχειρήσεων, θα αυξάνεται και η σημασία της εφαρμογής δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, εξέλιξη κρίσιμη για την έξοδο της οικονομίας από τις συνθήκες της κρίσης.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κλιμακώθηκαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν έντονα.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων αποκλιμακώνονται αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά και υποχώρησαν ελαφρά, εκείνες για τη ζήτηση υποχώρησαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν οριακά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν ελαφρά όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και βελτιώνεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

ΕΕ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Νέα υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Ιανουάριο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, και διαμορφώθηκε στις 112,7 και τις 111,6 μονάδες αντίστοιχα, από 113,8 και 113,0 μονάδες αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην αισθητή επιδείνωση στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, σε μικρότερο βαθμό στη Βιομηχανία και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ στο Λιανικό εμπόριο οι προσδοκίες ενισχύθηκαν. Στη Βιομηχανία οι προσδοκίες υποχώρησαν ήπια (-0,9 μονάδες), παραμένοντας ωστόσο κοντά στο υψηλότερο διαχρονικά επίπεδό τους, ενώ στις Κατασκευές οι προσδοκίες υποχώρησαν αισθητά (-1,4) για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021, λόγω της έντονης υποχώρησης των προβλέψεων για την απασχόληση, με τις προσδοκίες για το επίπεδο παραγγελιών να παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Ο δείκτης στο Λιανικό εμπόριο ενισχύθηκε σημαντικά (+2,2) ως αποτέλεσμα των αισιόδοξων εκτιμήσεων της τρέχουσας κατάστασης, ενώ σε περαιτέρω επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,4) οδήγησαν η υποχώρηση των προσδοκιών των νοικοκυριών αλλά και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι οποίες δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αύξηση στην πρόθεση για μείζονες αγορές.

Στις Υπηρεσίες ο δείκτης υποχώρησε αισθητά (-2,0), εξαιτίας όλων των παράγοντων, πλην της ζήτησης το προσεχές διάστημα, να κινούνται ήπια πτωτικά. Όσον αφορά στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε ήπια στην Γερμανία (+0,8) και την Ισπανία (+0,6). Αντίθετα, ο δείκτης επιδεινώθηκε αισθητά στην Ιταλία (-6,1) και στην Πολωνία (-4,2) και ηπιότερα στην Γαλλία (-2,8) και στην Ολλανδία (-1,3).

Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ υποχώρησε στις +12,1 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις +13,9 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες υποχώρησαν οριακά στην ΕΕ και ενισχύθηκαν ήπια στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης που υποχώρησαν ελαφρά, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +9,4 μονάδες στην ΕΕ και στις 9,1 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους υποχώρησαν ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν αισθητά και στις δυο ζώνες.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις +4,2 και +3,8 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώθηκαν αισθητά, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις ηπιότερα, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ελαφρά.
  • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +6,5 μονάδες στην ΕΕ και στις +8,1 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών εξασθένισαν ήπια σε αμφότερες τις δύο ζώνες.
  • Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις -10,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -8,5 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους τελευταίους 12 μήνες κινήθηκαν ήπια ανοδικά σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για την εξέλιξή της στους επόμενους

12 μήνες. Εντονότερα πτωτικά κινούνται οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση της

οικονομίας, ενώ οι προβλέψεις για αγορές τους επόμενους μήνες βελτιώνονται ήπια σε αμφότερες τις δύο ζώνες.

  • Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες ενισχύθηκε ελαφρά στην ΕΕ (+26,6 από +23,5 μον.) ενώ ήπια υψηλότερα διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη (+27,5 από +23,3 μον.). Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης κινήθηκαν ήπια ανοδικά, ενώ ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι προβλέψεις για τη ζήτηση στο επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα, αισθητή βελτίωση παρουσίασαν οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr