NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Ρεκόρ συνδέσεων ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2021

Ρεκόρ συνδέσεων ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2021

​Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΑΔΜΗΕ, υπερδεκαπλασιάστηκαν την προηγούμενη χρονιά οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εξασφάλισαν σύνδεση με το Σύστημα Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως φέρεται από τα δεδομένα, το 2021 χορηγήθηκαν προσφορές σύνδεσης για 1.346 νέους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 103 σταθμών ισχύος 1,6 γιγαβάτ το 2020, ενώ συνολικά από το 2015 ο Διαχειριστής έχει εκδώσει προσφορές σύνδεσης για 1673 σταθμούς ισχύος 7,9 γιγαβάτ.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ παραμένει τεράστιο, μόνο την περασμένη περασμένη χρονιά, έλαβε αιτήματα προσφορών σύνδεσης που ξεπέρασαν τα 12 GW.

Ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε νέα έργα ΑΠΕ της τάξης των 12 GW, υπερκαλύπτοντας τον στόχο του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για επιπλέον 10 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030, ενώ η βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις αυτές.

Ζητείται, άλλωστε, η θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτικών διαδικασιών για τα νέα έργα μεταφοράς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr