Η πρώτη δουλειά του γραφείου Tsolakis Architects, πριν από 12 χρόνια, ήταν μια αυλόπορτα στον μαντρότοιχο ενός στεγνοκαθαριστηρίου στο Νέο Ηράκλειο. Όμως, η αγάπη που είχαν και έχουν για αυτό που κάνουν τους οδηγούσε στο να αντιμετωπίζουν κάθε μικρό έργο, σαν σημαντικό. Αυτή η αισιοδοξία τους έδωσε τη δυνατότητα να βλέπουν πάντα μπροστά, σαν το προηγούμενο έργο να αποτελούσε κάθε φορά το βήμα για το επόμενο.
Με αυτή τη λογική μεγάλωσαν κα συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν έργα όπως η ανάπλαση της μαρίνας του Αλίμου, η δημιουργία ενός after school κέντρου απασχόλησης παιδιών στη Νίκαια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και νέα κτίρια γραφείων στο Μαρούσι και τη Λεωφόρο Συγγρού. Το αποτέλεσμα ήταν ο ανερχόμενος αρχιτέκτονας να σχεδιάζει για την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Για αυτό το όνομά του ταυτίζεται με την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής.
«Θέλουμε να σχεδιάσουμε με γνώμονα την ιστορία και τη διάρκεια στο χρόνο. Ο δημόσιος χώρος, ως ο τόπος της κοινωνίας, της ορατότητας και των διεκδικήσεων της, αποτελεί το πεδίο όπου τίθενται οι πιο ευρείες ανάγκες και τα πιο μεγάλα ερωτήματα.
Μαρίνα Αλίμου
Η αρχιτεκτονική του δημόσιου κτιρίου και χώρου, που ανταποκρίνεται στο σύνολο, μπορεί να δράσει εξελικτικά, να πραγματώσει ανάγκες και να φέρει την κοινωνία ένα βήμα πιο κοντά στις απαντήσεις που αναζητά. Μια πολυτελής κατοικία είναι ένα ψήγμα σε αυτήν την εξέλιξη, καθώς σχεδιάζεται αυτοτελώς για το άτομο. Η επίδραση που έχει συνοψίζεται στον έναν και ίσως επεκτείνεται σε επίπεδο γειτονιάς» μας είπε ο Γιώργος Τσολάκης, ιδρυτικό στέλεχος του γραφείου.
Aνάπτυξη μεικτών χρήσεων στην Γκάνα
Το κλειδί για τη μελέτη και τη σύνθεση δημόσιων κτιρίων ήταν η συμμετοχή σε διαγωνισμούς. «Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί είναι ένα ρίσκο που τολμήσαμε να πάρουμε, και μας καθόρισαν ως αρχιτεκτονικό γραφείο. Έτσι ξεκινήσαμε να κάνουμε μεγάλα κτίρια: Δημοτική Αγορά Λάρνακας, Συνεργατική Τράπεζα Κύπρου, Γραφεία της Γαλλικής Πρεσβείας, Γραφεία στο Φάληρο, Γήπεδο Ζωής (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Ξενοδοχείο Εσπέρια, Γραφεία στη Λεωφόρο Συγγρού, Γραφεία στο Μαρούσι είναι μερικά από τα πρώτα βραβεία του γραφείου. Αποκορύφωμα, ο διεθνής διαγωνισμός στην Γκάνα, όπου συναγωνιστήκαμε με μεγάλα γραφεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι ARUP. Τελικά κερδίσαμε λόγω της διαφορετικής αντίληψης μας για τα πράγματα.
Για λόγους οικονομικούς, ταξίδεψα μόνος μου μέχρι την Ακκρά και παρουσίασα το έργο. Στην ερώτηση του Προέδρου της επιτροπής για το πού είναι η υπόλοιπη ομάδα, απάντησα ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεσαι έναν μόνο αρχιτέκτονα, με όραμα, για να δεις την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια και όχι για να περιοριστείς σε τεχνοκρατικά ζητήματα χωροθέτησης. Έκτοτε όλοι με ήξεραν ως " Τhe lonely architect with the poor English"! Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει και την αξία της παιδείας και πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργείς τον εαυτό σου για να μπορείς να σταθείς με ακεραιότητα παντού”»συνεχίζει ο Έλληνας αρχιτέκτονας.
Κτίριο Γραφείων AK LANE
Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, ο ίδιος αλλά και το γραφείο απέκτησαν μία βαθιά και πολυετή σχέση με το σχεδιασμό σύγχρονων κτιρίων γραφείων. Το τελευταίο έτος και ενώ η απομακρυσμένη εργασία ή ο υβριδικός τρόπος από το σπίτι και στο γραφείο ήρθαν για να μείνουν, παρατηρούμε το σχεδιασμό πολλών νέων τέτοιων χώρων - ορισμένοι μάλιστα με τη δική του υπογραφή. Σε πρώτη όψη, κάτι τέτοιο μοιάζει αντιφατικό… Ο ίδιος απάντησε σε αυτόν τον «προβληματισμό»: «Πράγματι, αυτή την περίοδο διαπιστώνουμε μία μεγάλη ζήτηση για σχεδιασμό χώρων γραφείων, κάτι που σε μία πραγματικότητα τηλεργασίας δεν το φανταζόμασταν. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον αναδύεται η ανάγκη για σύγχρονους χώρους γραφείων, με νέα δεδομένα, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στην Αθήνα. Γραφεία με βιοκλιματική ταυτότητα που πρεσβεύουν την ουσιαστική αειφορία και αφετέρου υλοποιούν τις νέες συνθήκες εργασίας, ένα υβρίδιο μεταξύ κατοικίας και χώρων εργασίας.
Υπόσκαφη κατοικία στην Αντίπαρο
Χαρακτηριστικά, πριν από 2 χρόνια κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, σχεδιάσαμε ένα κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, με βάση τις αρχές που γνωρίζαμε έως τότε: εκτενής είσοδος, open plan διάταξη και μεγάλα meeting rooms. Πριν από 6 μήνες, κι ενώ δεν είχαν προλάβει να εγκατασταθούν οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους στο νέο τους γραφείο, μας ζητήθηκε από την εταιρεία ένα νέο κτίριο γραφείων, 5.000 τ.μ., με εντελώς διαφορετικούς κανόνες σε ό,τι αφορά το πλήθος των χρηστών, τις αποστάσεις μεταξύ τους καθώς και τη δημιουργία χώρων που υποδέχονται υπο-ομάδες που δουλεύουν σε χώρους lounge και καθιστικών σαν να είναι στο σπίτι τους. Το παλαιό open plan μεταβλήθηκε οριστικά. Είναι έκδηλο ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει μια τροχιά γύρω από τον εαυτό του, καθώς όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Η αρχιτεκτονική καλείται να ανταποκριθεί στις εξελίξεις».
Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν 14 κτίρια γραφείων στην Αθήνα, από 2.000 τ.μ. μέχρι 30.000 τ.μ. τα οποία συνοδεύονται όλα με πιστοποιήσεις κατά το πρότυπο LEED και BREEAM, και που όλα, επίσης, ακολουθούν τη λογική που βλέπει τον εργαζόμενο ως flaneur μεταξύ γραφείου, κατοικίας και ενδιάμεσων καταστάσεων τηλεργασίας, από όποιο σημείο του κόσμου επιλέγει να βρίσκεται. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα 14 κτίρια αποτελούν μέρος των 60 συνολικά projects που έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική τους μελέτη ως γραφείο. Πως τα καταφέρνουν να ανταποκριθούν;
Γήπεδο Ζωής. Ίδρυμα Σταύρος Νίαρχος
«Είμαστε ένα γραφείο 39 ατόμων στο οποίο υπάρχει ένας πυρήνας τουλάχιστον 10 αρχιτεκτόνων με τους οποίους είμαστε πολλά χρόνια μαζί και συνδεόμαστε όχι απλώς αρχιτεκτονικά, αλλά και ουσιαστικά στον τρόπο σκέψης. Είναι αρχιτέκτονες στους οποίους έχουμε επενδύσει μεγαλώνοντας μαζί, γεγονός που μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε κοινό στόχο και κοινή λογική σύνθεσης. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε πολλές επιμέρους ομάδες εργασίας στο γραφείο. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στον μεγάλο όγκο δουλειάς. Η λογική του γραφείου βασίζεται στη σύνθεση των ετερόκλητων απόψεων του κάθε αρχιτέκτονα, οι οποίες μέσα από ένα κοινό πρίσμα σκέψης συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα.
Να τονίσω ότι η ταυτότητα του γραφείου Tsolakis Architects δεν προκύπτει από την επανάληψη μορφικών σχηματισμών σαν μια σύγχρονη μανιέρα, αλλά μέσα από την κοινή δομή σκέψης, η οποία βασίζεται στην εκάστοτε αποτύπωση των παραμέτρων και νέων αναγκών που μας οδηγεί σταδιακά σε ένα ανοιχτό σύνολο παραλλαγών και στο βέλτιστο αποτέλεσμα. Σε έναν κόσμο που το Pinterest είναι μπροστά μας με τόσες αναφορές, το να μιλάμε με εικόνες είναι εφήμερο. Τα κτίρια μας θέλουμε να διαρκούν πολύ παραπάνω από ένα Instagram story».
Σχόλια