Στις αρχές του 2020, πολλές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν μια ξαφνική και αυξημένη ανάγκη για μεγαλύτερη πρόσβαση σε cloud τεχνολογίες. Και αυτό γιατί προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν ολοένα και περισσότερες λειτουργίες εξ αποστάσεως, με το προσωπικό τους να υιοθετεί την εργασία από το σπίτι. Η συγκεκριμένη τάση συνεχίστηκε και το 2021, καθώς η «μετανάστευση» των επιχειρήσεων στο «σύννεφο» επιταχύνθηκε και η ανάγκη για κέντρα δεδομένων αυξήθηκε.
Αναλύοντας τα δεδομένα που δίνει στη δημοσιότητα η έρευνα «2022 Global Data Center Market Comparison» της Cushman & Wakefield, η Βόρεια Βιρτζίνια στις ΗΠΑ αποτελεί, και φέτος, τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως όσον αφορά στα data center. Αμέσως μετά και σε ισοβαθμία στη δεύτερη θέση βρίσκεται η αμερικανική Sillicon Valley και η Σιγκαπούρη.
Η έρευνα επισημαίνει, για την Βόρεια Βιρτζίνια, τον κατασκευαστικό κλάδο της περιοχής, την εξαιρετική συνδεσιμότητα που παρέχεται, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τα ισχυρά κίνητρα που προσφέρονται, για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Οι άλλες δύο φτάνουν σε υψηλές θέσεις, παρά την έλλειψη διαθέσιμων περιοχών προς ανάπτυξη και, στην περίπτωση της Σιγκαπούρης, ένα moratorium στην κατασκευή νέων data center.
Ισοβαθμία και στην επόμενη θέση, με δύο ακόμη αμερικανικές πολιτείες, το Chicago και την Atlanta, που ξεχωρίζουν για τα κίνητρα που προσφέρουν, τα χαμηλά κόστη ενέργειας και την φθηνή γη, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αγορές στον τομέα των κέντρων δεδομένων. Αμέσως μετά, το Χονγκ Κονγκ, το οποίο βρισκόταν έξω από την δεκάδα στην περσινή κατάταξη και που παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη τους περασμένους μήνες.
Ακολουθούν Phoenix, Sydney, Dallas, Portland και Seattle, ενώ, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η Μαδρίτη παρουσιάζει την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την κατάταξη της περασμένης χρονιάς. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας βρέθηκε από την 34η θέση στην 19η, καθώς είναι περιοχή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές, ενώ διαθέτει παρουσία όλων των μεγάλων παρόχων cloud.
Όσον αφορά στις νέες αγορές, η Cushman & Wakefield σημειώνει πως η Στοκχόλμη κατέληξε με το υψηλότερο σκορ, κυρίως λόγω της χαμηλού κόστους ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος. Και το Santiago, όμως, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Χιλής, κατέληξε με υψηλή βαθμολογία, καθώς μικρότεροι και μεγαλύτεροι πελάτες αρχίζουν να την εξετάζουν ως ένα hub εξυπηρέτησης της Χιλής και της ευρύτερης Ν. Αμερικής.
Αξίζει να αναφερθεί πως η μελέτη κατατάσσει την Αθήνα ως «market to watch», δηλαδή μια αγορά που ενδεχομένως αξίζει να βρεθεί στο «μικροσκόπιο». Πρόκειται για τη λίστα της εταιρείας στην οποία εντοπίζονται οι περιοχές που μελετώνται για μελλοντική προσθήκη στην κατάταξη Global Data Center Market Comparison. Μαζί με την Αθήνα, η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει τις ακόλουθες: Cape Town, Μόσχα, Abu Dhabi, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Χαϊντεραμπάντ, Μπανγκόκ, Auckland και Mombasa.
Άλλωστε, στην χώρα μας, πέραν όλων των εταιρειών που επενδύουν σε data center, μόλις την περασμένη εβδομάδα έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επένδυση της Microsoft. Και αυτό γιατί κατατέθηκε στην Enterprise Greece ο επενδυτικός φάκελος «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft, που αφορά στη δημιουργία ενός συγκροτήματος κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων.
Το υπό μελέτη έργο αφορά ένα συγκρότημα στο νομό Αττικής, το οποίο θα αποτελείται από τρία data centers της Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή cloud υπηρεσιών (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα. Τα τρία data center, όπως αναφέρεται, έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, «αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης».
Όπως γράφαμε, το «γήπεδο» -όπως χαρακτηρίζεται- εγκατάστασης με την ονομασία Site 6 εντοπίζεται στο Δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος ενώ τα γήπεδα με τις ονομασίες Site 27 & Site 28 στο Δήμο Κρωπίας. Αυτά «δε χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους». Σύμφωνα με την Enterprise Greece, η εν λόγω επένδυση πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης ως Στρατηγική Επένδυση, καθώς ξεπερνά τα 75 εκ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, στα «key takeaways» της μελέτης που φέρει την υπογραφή της Cushman & Wakefield, εντοπίζεται το ότι οι αλλαγές που ξεκίνησαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 έγιναν μόνιμες το 2021, με εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς να μετακινούνται στο cloud ή να προσπαθούν να υιοθετήσουν την υβριδική στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Οι μεγάλες cloud υπηρεσίες συνεχίζουν να μάχονται για μερίδιο αγοράς σε μεγάλες και μικρές αγορές, με έναν αυξανόμενο αριθμό περιοχών να γίνονται κόμβοι.
Οι συνολικές εγκαταστάσεις αυξάνονται παγκοσμίως, καθώς οι μεγαλύτεροι πελάτες απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων, με τα campus των 100 MW να γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα. Παράλληλα, η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ασία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με ένα σύνολο δευτερογενών αγορών να κινείται προς πρωτογενή μεγέθη. Καθώς η Νότια Αμερική και η Αφρική συνεχίζουν την επέκταση τους στην αγορά των data center, αναμένονται ολοένα και μεγαλύτερα μεγέθη επενδύσεων σε αυτές τις περιοχές.
Σχόλια