TechReporter: Η Microsoft ταρακουνάει τη βιομηχανία των video games
Σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο την Microsoft είχε η περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας από την εξαγορά ενός κολοσσού των video games και φτάνοντας μέχρι τα data center στην Ελλάδα. Και φυσικά, οι τεχνολογικές ειδήσεις δεν περιορίζονται σε αυτά.
Και ξεκινάμε με τη συμφωνία που «έσπασε ταμεία» την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Microsoft εξαγοράζει την Activision Blizzard, την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από games όπως τα Call of Duty, World of Warcraft και Diablo. Η συμφωνία, όπως αναφέρεται, φτάνει τα 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ περισσότερα από τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που έδωσε η Microsoft για την απόκτηση του LinkedIn το 2016. Η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει πολλά από τα παιχνίδια της Activision στο Xbox Game Pass μόλις κλείσει το «deal».
Το Game Pass, όπως γράφαμε, έχει πλέον ξεπεράσει τους 25 εκατομμύρια συνδρομητές, από τους 18 εκατομμύρια που μετρούσε έναν χρόνο πριν. Και σε αυτό έχουν, φυσικά, προστεθεί και 20 εξαιρετικοί τίτλοι της Bethesda, ενώ με την ίδια λογική θα προστεθούν και πολλά games της Activision Blizzard - όταν κλείσει η εξαγορά και χωρίς αυτά να γίνονται από τώρα γνωστά. Πρόκειται για ένα πακέτο που πολλοί χαρακτηρίζουν ως ένα από τα καλύτερα «deal» που μπορεί να εκμεταλλευτεί σήμερα ένας gamer.
Η Microsoft ξεχώρισε και από μια άλλη εξέλιξη, καθώς κατατέθηκε στον Enterprise Greece ο επενδυτικός φάκελος «Investment in Data Centers in Greece», που αφορά στη δημιουργία ενός συγκροτήματος κέντρων δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων. Το υπό μελέτη έργο αφορά ένα συγκρότημα στο νομό Αττικής, το οποίο θα αποτελείται από τρία data centers της Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A., με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή cloud υπηρεσιών στην χώρα μας.
Από την άλλη, η Google αποφάσισε να βάλει τέλος στο δωρεάν G Suite για επιχειρήσεις. Εκείνες που χρησιμοποιούν παλαιού τύπου δωρεάν έκδοση της πλατφόρμας θα πρέπει σύντομα να εγγραφούν για μια συνδρομή επί πληρωμή, ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Google Workspace. Η εταιρεία θα αναβαθμίσει αυτόματα τα δωρεάν προγράμματα σε μια συνδρομή στο Google Workspace «με βάση τις λειτουργίες που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή», εάν ο οργανισμός δεν εγγραφεί σε επί πληρωμή πρόγραμμα έως την 1η Μαΐου.
Στην Ευρώπη, ενόψει μιας νέας δέσμης νομοθετικών μέτρων για την προσαρμογή του τρόπου με τον οποίο δηλώνεται και εισπράττεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σ’ έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση, ζητώντας τη γνώμη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών, των κρατών μελών και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Όπως τονίζεται «το ισχύον σύστημα ΦΠΑ δεν είναι προσαρμοσμένο στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, είναι πολύπλοκο για τις επιχειρήσεις και εκτεθειμένο σε κινδύνους εξαπάτησης».
Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή MoU με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών ευρυζωνικής πρόσβασης σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού έως €530 εκατ. με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών, που θα δημιουργηθεί.
«Άνοιγμα» στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Zoom, η πλατφόρμα που παρουσίασε ευρεία ανάπτυξη μέσα στην πανδημία. Η Zoom Video Communications, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αμερικανική εταιρεία που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται την πλατφόρμα επικοινωνίας Zoom, ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Νίκου Παλασκώνη στη θέση του Enterprise Account Executive για τις αγορές της Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ο Νίκος Παλασκώνης διαθέτει μακρά εμπειρία στην αγορά υψηλής τεχνολογίας, έχοντας υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης εταιρειών όπως η HP, η Cisco, η Symantec και η Veritas.
Το Υπερταμείο, από την άλλη, «στηρίζει την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία με open data». Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης, και η Chief Technology Officer του Υπερταμείου, Αφροδίτη Σεβαστή, παρουσίασαν την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, το O2 Hub, ένα νέο πρωτοποριακό Open Data & Open API Hub, των θυγατρικών και συμμετοχών του οργανισμού. Με αυτή την ενέργεια, αξιοποιείται ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό κομμάτι του Υπερταμείου, όπως είναι τα ανοικτά δεδομένα των θυγατρικών του.
Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της εξωστρέφειας τεχνολογικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο Enterprise Greece. Το «Thriving Global Silicon Valley Program» θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό USMAC (US Market Access Centre) και με εμπειρογνώμονες από τη Silicon Valley. Αυτό θα επιτρέψει στις συμμετέχουσες τεχνολογικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, καθώς θα τις φέρει σε άμεση επαφή με υποψήφιους πελάτες, στρατηγικούς εταίρους και επενδυτές από τη Silicon Valley, ενώ παράλληλα θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν το τεχνολογικό οικοσύστημα των ΗΠΑ.
Το 2020, οι ετήσιες πιστώσεις που καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό για Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) ανέρχονται σε 1.463,2 εκατομμύρια €, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσό που σημειώνεται από την περίοδο 2008-2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Πιο συγκεκριμένα, το 2020, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Ε&Α στην Ελλάδα αποτελούν το 0,89% του ΑΕΠ και την κατατάσσουν πλέον στην 3η θέση στην Ε.Ε. των 27, πάνω από τον Μ.Ο. της Ευρώπης των 27 (0,67%) αλλά και της Ευρωζώνης (0,69%).
Και κλείνουμε με την αναφορά που λέει πως η «make up mogul», Kylie Jenner έχει τους περισσότερους fake followers στο Instagram με σχεδόν 29% ύποπτων λογαριασμών στο προφίλ της, σύμφωνα με έρευνα του Fasthosts.co.uk. Για την ακρίβεια, αναφέρεται πως σχεδόν το ένα τρίτο των 300 εκατ. ακολούθων της Kylie Jenner στο Instagram είναι ψεύτικοι. Εμείς, πάντως, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα.
Σχόλια