Θετικοί οι χρησμοί των Euler Hermes, Atradius και Coface για την οικονομία, ωστόσο πλανώνται οι φόβοι για μεταβλητότητα και μεγάλες αποκλίσεις στην ανάπτυξη των οικονομιών μεταξύ χωρών.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι διαγραφές χρέους θα συνεχιστούν, όπως και οι χρεωκοπίες. Πλεονεκτούν οι χώρες των οποίων η οικονομία βασίζεται στις εξαγωγές, υπερτερούν οι χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στις υπηρεσίες.
Atradius: Στο 33% οι αφερεγγυότητες το 2022
Παγκοσμίως, οι αφερεγγυότητες - χρεωκοπίες θα σκαρφαλώσουν στο 33% το 2022. Ο κίνδυνος γράφει σε ανάλυσή της η Atradius για αφερεγγυότητες είναι πολύ μεγάλος για τις επιχειρήσεις.
Το 2021 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 53% της συνολικής αξίας των τιμολογίων Β2Β στην Δυτική Ευρώπη εξοφλήθηκε εκπρόθεσμα, σημειώνοντας άνοδο 47%. Οι διαγραφές χρεών αυξήθηκαν από το 7% στο 10% της συνολικής αξίας των τιμολογίων.
Σύννεφα σκιάζουν το φως της ανάκαμψης στην Ελλάδα
Στα καθ’ ημάς. Το ΑΕΠ της Ελλάδα λέγεται ότι θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, ωστόσο τα σύννεφα σκιάζουν τη λάμψη αυτή τονίζει η Atradius. Αν και οι κλάδοι της οικονομίας δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, είναι πολύ δύσκολο οι επιχειρήσεις να παύσουν να αντιμετωπίζουν τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες της κρίσης.
Το άνοιγμα της ληξιπρόθεσμων χρεών στην Ελλάδα το 2021 ήταν τεράστιο. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τιμολόγια B2B έφτασαν στο 40% της συνολικής αξίας των τιμολογίων. Οι συνήθεις εξοφλήσεις τιμολογίων διεκπεραιώνονταν σε 90 ημέρες και περισσότερο. Το 1% των τιμολογίων εξοφλείτο τοις μετρητοίς, ενώ υπήρχαν πολλές διαγραφές χρεών και ανείσπρακτα.
Καλύτερες προβλέπεται να είναι οι συνθήκες πληρωμών για το 2022 ωστόσο οι επιχειρήσεις συμμαχούν, τονίζουν, με τις ασφαλίσεις πιστώσεων για να προστατεύσουν τις πιστώσεις τους.
Coface: Πολύπλοκο το πρόβλημα με την εφοδιαστική αλυσίδα
Η αποταμίευση των νοικοκυριών λόγω της απότομης μείωσης της κατανάλωσης και η κρατική στήριξη είναι οι δύο λόγοι που κρύβονται πίσω από αυξημένες δαπάνες των νοικοκυριών στις προηγμένες οικονομίες. H ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει δύσκολη και ετερογενής. Οι χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στις υπηρεσίες υπερτερούν. Ωφελημένες και οι οικονομίες των χωρών που στηρίζονται στις εξαγωγές.
Παρά τις θετικές προοπτικές - οι προβλέψεις της Coface για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2021 και το 2022 παραμένουν αμετάβλητες – καθώς παρατηρούνται ενδείξεις ότι η παγκόσμια ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της. Τα κρούσματα πανδημίας σε κρίσιμους κρίκους της αλυσίδας εφοδιασμού τροφοδότησαν σειρά από πιέσεις στις τιμές των αγαθών.
Οι διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού λόγω της συμφόρησης των λιμανιών, η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων έχουν, μεταξύ άλλων, προκαλέσει ελλείψεις αγαθών και αυξήσεις τιμών. Όλο αυτό επηρεάζει την παραγωγή και τις πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έχει οδηγεί σε αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και των υλικών, γεγονός που τροφοδοτεί αυξήσεις στον πληθωρισμό οι οποίες μεταβιβάζονται στους καταναλωτές.
Στην λίστα των κινδύνων της Coface μαζί με τους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον κίνδυνο του πληθωρισμού προστίθενται οι ελλείψεις ανθρωπίνου δυναμικού και η παρατεταμένη απειλή της πανδημίας. Την ίδια στιγμή την αβεβαιότητα στην οικονομία ενισχύει η επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας.
Euler Hermes - Allianz: Ανάπτυξη με μεγάλες αποκλίσεις
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή αλλά άνιση, με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προηγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς. Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την Omicron θα μειώσει έως και -0,3 τοις εκατό την αύξηση του ΑΕΠ στις προηγμένες οικονομίες το 1ο τρίμηνο, λόγω των αυξανόμενων διαταραχών όσον αφορά την εργασία και το παγκόσμιο εμπόριο.
Οι προηγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να οδηγούν περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ (+2,2% το 2022 και +1,6%. το 2023), ενώ οι αναδυόμενες αγορές θα υστερούν -για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι προβλέψεις μας για το ΑΕΠ για το 2022 παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, με την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ να αναμένεται να αναπτυχθούν κατά +4,1% και +3,9%, αντίστοιχα, ενώ η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται στο +5,2%, λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών στον τομέα των ακινήτων και της εστίασης της κυβέρνησης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σχόλια