Ολοκληρώνουμε, σήμερα, την παρουσίαση των τεχνολογικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα μέσα στο 2021 και που μας «τράβηξαν» περισσότερο το ενδιαφέρον, πάντα με τη βοήθεια της τεχνολογικής στήλης του epixeiro.gr, του TechReporter.
Ιούλιος: Έρευνα για ψηφιακό ευρώ
Η συμφωνία των 130 χωρών, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για μια νέα παγκόσμια φορολογική αρχιτεκτονική, επιβεβαιώνεται στην Ολομέλεια του Περιεκτικού Πλαισίου του ΟΟΣΑ. Στην ΕΕ, ξεκινά η εφαρμογή των νέων κανόνων για τον ΦΠΑ στις διαδικτυακές αγορές, «στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις».
Το brand της Yahoo πρωταγωνιστεί σε μια σημαντική εξέλιξη -κάτι που δεν συνηθίζει- αφού η Z Holdings Corp, μια μονάδα της SoftBank, συμφωνεί να προσφέρει στη Verizon Communications 178,5 δισεκατομμύρια γιεν (1,61 δισεκατομμύρια δολάρια) για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα branding και τεχνολογίας στην Ιαπωνία. Σε άλλα νέα, ο Andy Jassy, Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon Web Services, διαδέχεται τον Bezos και αναλαμβάνει τα ηνία μιας εταιρείας αξίας 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφασίζει την εκκίνηση της φάσης διερεύνησης ενός project γύρω από το ψηφιακό ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι αποδίδουν επίσημα στην Κίνα μια σειρά κυβερνοεπίθεσεων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Μαρτίου, που εκμεταλλεύτηκε ένα ελάττωμα στον Exchange Server της Microsoft. Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ υπογράφει επίσημη καταδίκη των δραστηριοτήτων της Κίνας στον κυβερνοχώρο.
Αύγουστος: Η Wind αλλάζει «χέρια»
Η Intel ανακοινώνει πως θα παράγει chipset άλλων brand, ξεκινώντας με την Qualcomm και η Samsung πως δεν θα δούμε νέα Galaxy Note ενώ η η Rocket, μια νέα υπηρεσία online παραγγελίας και διανομής φαγητού, κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, επεκτείνεται η παρουσία της Amazon στην Ελλάδα. Η τελευταία εξέλιξη φέρνει την εταιρεία -και πιο συγκεκριμένα την AWS- να υπογράφει «Δήλωση Στρατηγικής Πρόθεσης» με την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η μητρική της Wind, Crystal Almond Holdings Limited, έρχεται σε οριστική συμφωνία με την United Group (UG), φορέα τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για την εξαγορά του 100% των μετοχών της. Έτσι, η μητρική της Nova αποκτά και την Wind. Από την άλλη, στην Κίνα, ο πρόεδρος της Huawei λέει ότι ο στόχος του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού «είναι να επιβιώσει». Μαθαίνουμε πως η ΕΕ θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα νομοθεσία για την θεσμοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Γίνεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων - ατόμων που εργάζονται ανεξάρτητα από την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας. Η Paysafe υπογράφει οριστική συμφωνία για την εξαγορά της γερμανικής viafintech, που δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά. Στη διεθνή αγορά, η κινεζική Xiaomi γνωστοποιεί πως βάζει τέλος στο brand «Mi», το οποίο χρησιμοποιείται στις συσκευές της. Με αφετηρία το 3ο τρίμηνο του 2021, η σειρά προϊόντων «Mi» θα μετονομαστεί σε «Xiaomi».
Σεπτέμβριος: Κοινός φορτιστής στην ΕΕ
Το καλοκαίρι αρχίζει να μας αποχαιρετά και η Sparkle, ο διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, ανακοινώνει τη λειτουργία του Metamorfosis II, του πρώτου «πράσινου» data center στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας αποκτά εθνική στρατηγική στον τομέα του AI, καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά σε διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο σχετικού έργου.
Η Facebook παρουσιάζει τα δικά της «έξυπνα γυαλιά» -σε συνεργασία με την Ray-Ban EssilorLuxottica- και η Amazon κάνει την είσοδο της σε μια διαφορετική κατηγορία τεχνολογικών προϊόντων, παρουσιάζοντας τη δική της τηλεόραση. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν αναφέρεται στην «πορεία για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού έως το 2030», υπογραμμίζοντας πως «θεσπίζει, πλέον, ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης για την επίτευξη των ψηφιακών στόχων με τη μορφή μιας πορείας προς την ψηφιακή δεκαετία»
Η Κομισιόν προτείνει την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις φορητές συσκευές, όπως τα smartphones, βάσει του USB-C. Κάτι που δεν βλέπει με καλό μάτι η Apple, η οποίο υποστηρίζει ότι η νομοθεσία «θα διαταράξει το υπάρχον σύστημα, θα καταπνίξει την καινοτομία, θα προκαλέσει ενόχληση στους χρήστες και θα δημιουργήσει περισσότερα απόβλητα εάν δεν επιτραπεί η πώληση των υπαρχόντων φορτιστών». Τέλος, το efood βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής. Έτσι, αποφασίζει να μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των διανομέων, «προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους».
Διαβάστε επίσης: Τεχνολογική ανασκόπηση: Ψηφιακό «ξεψάχνισμα» του 2021 [1ο μέρος]
Οκτώβριος: Αποκαλύψεις για Facebook
Μαθαίνουμε πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Μέσω συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Πιερρακάκης, γνωστοποιείται και τι προβλέπεται για την κατάργηση/μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, αναμένεται κατάργηση τους για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και μείωση και σταθεροποίησή τους στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η Frances Haugen, πρώην στέλεχος της Facebook, αποκαλύπτει την ταυτότητά της στην τηλεόραση και περιγράφει μια εταιρεία η οποία είναι τόσο αφοσιωμένη στη βελτιστοποίηση της απόδοσης των προϊόντων της, που «αγκαλιάζει» αλγόριθμους μέσω των οποίων ενισχύεται η ρητορική μίσους, τονίζοντας πως τα κέρδη της «πληρώνονται με την ασφάλεια μας». Λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις της Haugen, όλες της οι υπηρεσίες της Facebook... πέφτουν, για περισσότερο από 5 ώρες.
Στην Ελλάδα, η Delivery Hero προχωρά σε σύναψη συνεργασίας με τον Όμιλο Μούχαλη για την κυριότητα των θυγατρικών ALPHA διανομές και INKAΤ (delivery.gr και kiosky's). Στα διεθνή, η Microsoft τα μαζεύει και φεύγει από την Κίνα, ανακοινώνοντας ότι θα τερματίσει τη λειτουργία του LinkedIn στην Κίνα. Στην αγορά της κινητής, η Google εγκαταλείπει την χρήση των Snapdragon chipsets από τα κινητά της τηλεφώνα και να υιοθετεί ένα δικό της, υπό την ονομασία Tensor, ενώ αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους οι φήμες για μετονομασία της Facebook.
Νοέμβριος: Και εγένετο Meta
Ξεχωρίζει η είδηση πως η Facebook -η εταιρεία, όχι η πλατφόρμα- αλλάζει την ονομασία της, υιοθετώντας το ελληνικότατο Meta. Η Facebook υιοθετεί τη νέα ονομασία παίρνοντας έμπνευση από τον όρο επιστημονικής φαντασίας metaverse, για να περιγράψει το όραμά της για εργασία και παιχνίδι σε έναν εικονικό κόσμο. «Η ελπίδα μας είναι ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, το metaverse θα φτάσει σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και θα φιλοξενήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ψηφιακού εμπορίου» γράφει, μεταξύ άλλων, ο Mark Zuckerberg.
Φτάνει στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά και στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των spin – off και βλέπουμε και τις παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τη Χάλκη σε τόπο αειφόρας και κυκλικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος GR – eco islands. Την ίδια στιγμή, ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού Ίντερνετ ευρείας χρήσεως, με κοινή υπουργική απόφαση, ενώ η Αθήνα κάνει «το πρώτο μεγάλο βήμα» για τη μετάβαση στις smart cities. Στα διεθνή, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως νίκη για τους υποστηρικτές του «right to repair», η Apple ανακοινώνει ένα νέο self-service πρόγραμμα επισκευής συσκευών.
Η εφαρμογή παράδοσης τροφίμων DoorDash καταλήγει σε συμφωνία για την εξαγορά της φινλανδικής πλατφόρμας διανομής φαγητού Wolt, έναντι 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη, ιδιαίτερα σημαντική και η συμφωνία που αφορά στην McAfee, γνωστή για τα antivirus που αναπτύσσει, που θα εξαγοραστεί από ένα γκρουπ επενδυτών, σε μια συμφωνία αξίας άνω των 14 δισ. δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλει πρόταση σχετικά «με τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης, στο πλαίσιο μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία της ακεραιότητας των εκλογών και του ανοικτού δημόσιου διαλόγου».
Δεκέμβριος: Στην Ελλάδα η AWS
Η επένδυση της Amazon Web Services «επισημοποιείται» μετά από συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στελέχη της, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες όπου η AWS θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Παραμένοντας στην χώρα μας, συνεχίζονται οι εργασίες για την παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενεργοποιείται το νέο μοντέλο διακανονισμού άμεσων πληρωμών στην ελληνική συνιστώσα του συστήματος πληρωμών TARGET 2 που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εγκρίνει νέους κανόνες για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, με τους οποίους θα καταστεί δημοσίως προσβάσιμο το λογισμικό της οποτεδήποτε υπάρχουν δυνητικά οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Σε νέα επένδυση προχωρά και η Entersoft, που δημιουργεί Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού στην Πάτρα, ενώ επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας θα πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ. Παράλληλα, ανακοινώνεται η ίδρυση Κέντρου Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «Αρχιμήδης». Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών προσθέτει οκτώ κινεζικές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένης της DJI, του μεγαλύτερου κατασκευαστή εμπορικών drone στον κόσμο- στη μαύρη λίστα επενδύσεων.
Σχόλια