Με τους ρυθμούς στην τεχνολογική αγορά να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα του 2021, λόγω και των Χριστουγέννων, ο TechReporter ξεχωρίζει, και σήμερα, τα θέματα που απασχολήσουν τη βιομηχανία. Δίνοντας, από την αρχή, ευχές για μια -όχι απλώς καλή- αλλά καλύτερη χρονιά. Και ξεκινώντας με τις μεγάλες δυνάμεις.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ζήτησαν από μεγάλες εταιρείες λογισμικού και προγραμματιστές να συνεργαστούν μαζί τους για να βελτιώσουν την ασφάλεια του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Η πρόσκληση ακολουθεί την αποκάλυψη μιας ευπάθειας στο δημοφιλές open source λογισμικό Apache, που αξιωματούχοι της κυβερνοασφάλειας έχουν περιγράψει ως ένα από τα πιο σοβαρά που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη, η Κίνα προχωρά στην εκπόνηση ενός πενταετούς σχεδίου για να προωθήσει τη φιλοδοξία της να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας για τη ρομποτική έως το 2025. Κατά τη δημοσίευση του πενταετούς οδικού χάρτη, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής δήλωσε ότι τα λειτουργικά έσοδα από τη βιομηχανία ρομποτικής της χώρας προβλέπεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% μεταξύ 2021 και 2025. Ο συγκεκριμένος τομέας επεκτάθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15% μεταξύ 2016 και 2020.
Στην Κίνα όπου, σε μια άλλη εξέλιξη, ερευνητές δημιούργησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που φέρεται να μπορεί να εντοπίσει εγκλήματα και να υποβάλει κατηγορίες εναντίον εγκληματιών. Η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε από το Shanghai Pudong People's Procraratorate, το μεγαλύτερο περιφερειακό γραφείο εισαγγελίας της χώρας. Όπως αναφέρεται, μπορεί να καταθέσει κατηγορίες με ακρίβεια μεγαλύτερη από 97 τοις εκατό.
Στην Ευρώπη, το 2020, το 22% των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και το 19% ανέφερε ότι οι διαδικτυακές τους πωλήσεις έφτασαν τουλάχιστον το 1% του συνολικού κύκλου εργασιών τους, αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το 2019 και 6 ποσοστιαίων μονάδων από 13% στο 2010. Η Ελλάδα βρέθηκε ακριβώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με το μερίδιο των επιχειρήσεων των οποίων οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασε τουλάχιστον στο 1% του συνολικού κύκλου εργασιών τους το 2020, να φτάνει κοντά στο 20%.
Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 500 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές έγιναν μέσα στο 2021, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη στο Twitter. Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης, σε διαδοχικές αναρτήσεις στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι «το 2021 ήταν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μια χρονιά - σταθμός. Συνεχίζουμε ψηφιακά, με καθημερινές αλλαγές που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών».
Ο ίδιος, μέσα στην περασμένη εβδομάδα και με αφορμή την αναβάθμιση του Covid Free GR Wallet, σημείωσε πως «αυτήν τη στιγμή, εντός 48 ωρών, έχουν "κατεβάσει" τη νέα ταυτότητα στα κινητά τους τηλέφωνα πάνω από 600.000 πολίτες». Διευκρίνισε ότι η ταυτότητα στη συγκεκριμένη εφαρμογή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την ταυτοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και συμπλήρωσε πως οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν την ταυτότητα στο κινητό τους και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Παραμένουμε για λίγο ακόμα στην Ελλάδα, όπου η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημέρωσε, με ανακοίνωση της, ότι από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ, για παραβάσεις των διατάξεων του Ν.2251/1994, περί προστασίας του καταναλωτή, σε επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου (e-shop) που διέθετε προς πώληση ευρεία γκάμα προϊόντων.
Η επιχείρηση αποδεχόταν τις παραγγελίες των καταναλωτών και εισέπραττε το τίμημα της πώλησης των προϊόντων χωρίς ουδέποτε να τα παραδίδει στους καταναλωτές. Δραστηριοποιήθηκε κυρίως εντός του μηνός Οκτωβρίου 2021, με παρουσία σε ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης τιμών, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Στο τέλος του ίδιου μήνα, έκλεισε τα γραφεία της στο Κερατσίνι Αττικής, την ιστοσελίδα της και το τηλεφωνικό της κέντρο ενώ παράλληλα διακόπηκε η παρουσία της στην ψηφιακή πλατφόρμα.
Και κλείνουμε με το metaverse, όπου η PwC Hong Kong, θυγατρική του παγκόσμιου οργανισμού PricewaterhouseCoopers, γνωστοποίησε την είσοδο της στο metaverse, με την εξαγορά «γης» στον δημοφιλή κόσμο «Sandbox». Η απόκτηση γης σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει έναν αποκλειστικό χώρο στο Sandbox, ένα παιχνίδι VR που βασίζεται στο Ethereum.
Σχόλια