Αγγίζουν τις 10.000 οι αιτήσεις των ΜμΕ προς τις τράπεζες για χρηματοδότηση μέσα από το Greece 2.0
«Ρυθμίστε τις οφειλές σας προς τις τράπεζες εάν θέλετε να έχετε μερίδιο στα κονδύλια του Ελλάδα 2.0» είναι το μήνυμα των τραπεζών προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αιτούνται για χρηματοδοτήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους (ουσιαστικά να αντικαταστήσουν hardware και να ανανεώσουν software), καθώς και να προχωρήσουν σε νέες κινήσεις προς την «πράσινη ανάπτυξη».
Οι τράπεζες έχουν ζητήσει στις περίπου 10.000 αιτήσεις που έχουν καταχωρηθεί μέχρι στιγμής να προσκομίζουν κάποιο υποτυπώδες business plan με κοστολογημένες τις ψηφιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις προκειμένου να γίνει η αρχική έγκριση της χρηματοδότησης. Ωστόσο, βασικός λόγος για να προχωρήσει η εκταμίευση των κονδυλίων είναι να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές των επιχειρήσεων προς την συγκεκριμένη τράπεζα στην οποία έχουν κάνει αίτηση. Και για να μην υπάρξουν αλλαγές προς άλλες τράπεζες, το αίτημα αυτό γίνεται μέσα από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προς όλες τις τράπεζες και τα επιτελεία.
Σήμερα, οι 10.000 περίπου αιτήσεις μικρών και μεσαίων τραπεζών αντιστοιχούν για αιτήματα χρηματοδότησης περίπου 800 εκατ. ευρώ που πολύ σύντομα (μέχρι το τέλος του χρόνου) θα φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ. Το μέσο υπόλοιπο που ζητούν οι αιτούμενοι κυμαίνεται γύρω στις 100 χιλ. ευρώ.
Τα συνολικά κονδύλια για το Ελλάδα 2.0 θα φτάσουν στα 12,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και έχουν ως στόχο την δημιουργία επενδύσεων και προστιθέμενης αξίας ύψους περίπου 31 δισ. ευρώ.
Οι βασικοί στόχοι σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας είναι:
- Δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας
- Αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026
- Μόνιμα κέρδη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, και της αύξησης της παραγωγικότητας
- Η αύξηση θα προέλθει κυρίως μέσω αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των δανείων. Σημαντική συνεισφορά θα έχουν και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των επιχορηγήσεων
- Αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20%
- Οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 θα συνεισφέρουν και αυτές στην άνοδο του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από διάφορα κανάλια, όπως η αύξηση των εξαγωγών
Όπως μας έχουν εξηγήσει τραπεζικά στελέχη, σημασία για τις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν τα business plan είναι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να δείξουν μία εικόνα σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης (πάνω από 10% ROI ) σε μακρύ χρονικό ορίζοντα και έναν «ενάρετο» πρότερο επιχειρηματικό βίο, χωρίς δηλαδή κακοδιαχείριση και ασυνέπεια προς τους πιστωτές τους.
Σχόλια